Напусна ни фолклористът акад. Манол Тодоров

Акад. Манол Тодоров

Направи конкурс в памет на майка си - народната певица Атанаска Тодорова от Чирпан

На преклонните 94 г. ни напусна изтъкнатият  музиколог, фолклорист и дългогодишен преподавател в Националната музикална академия акад. Манол Тодоров.

Роден е през 1925 г. в семейството на тракийската народна певица Атанаска Тодорова от Чирпан. На седем годишна възраст започва да свири на цигулка, а по-късно започва да изучава и гъдулка при прочутия за онова време гъдулар дядо Вичо Бончев. Като младеж свири с „Тракийската тройка“ и съпровожда на известни певци по време на концерти в радио София. Когато семейството му се установява в София той поема пътя на професионален музикант, а по-късно се посвещава на изследователска и преподавателска работа.

Завършва Държавната музикална консерватория, а по-късно става и преподавател в нея. През неговата школа са минали десетки поколения музиканти, теоретици и изследователи на българския музикален фолклор. Изключително ценни са изследванията му в областта на етномузикологията и българските народни инструменти. Има издадени много трудове в тази посока, някой от които преведени на чужди езици.

През 2013 г. проф. Манол Тодоров дари богатия си книжен и музикален фонд от 385 тома на Националното училище за фолклони изкуства „Филип Кутев“ в Котел.

Библиотеката на Манол Тодоров е събирана в продължение на 61 години. Тя съдържа осемстотин тома. Между тях някои много ценни и редки издания. Има и 120 дългосвирещи плочи с българска, европейски и азиатска музика. Днес - истинска антикварна рядкост. В тях са съхранени гласовете на големи певци, които отдавна ги няма на този свят. Най-старата плоча в дарението е на повече от 70 години. Тя е на Атанаска Тодорова, майката на професора.

Певицата Атанаска Тодорова - майката на бъдещия академик.
Певицата Атанаска Тодорова - майката на бъдещия академик.
В момичешките си години бъдещата голяма певица е била изкусна шивачка в родния си Чирпан. След това става слугиня в изискания дом на богат софиянец. Докато тропосва, шие, върти колелото на машината, Атанаска пее. С пълен глас. Сякаш е на полето. Когато хазаинът я чува, песента на Атанаска се разнася из цялата страна. Защото той е първият директор на българското радио, писателят Сирак Скитник. По негово настояване всяка сутрин шивачката заставала пред микрофона и пеела на живо. После тръгвала да довърши шиенето. Бързо намерили и човек, който да акомпанира на пианото - Парашкев Хаджиев. Това се случва в далечната 1935-а.

Не минава много време и Атанаска Тодорова става една от най-известните български народни певици. Записва много плочи. Песните й звучат по ефира в Берлин, Прага, Москва, по света.

Поклон пред паметта на Манол Тодоров, който не забрави делото на майка си!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене