Белгийски невролог получи награда от 1 милион евро за изследване на мозъка

СНИМКА: pixabay

Белгийски невролог получи награда от 1 милион евро за изследванията и работата си по диагностициране на най-тежките мозъчни травми, съобщи "Гардиън", цитирана от БТА. 

Стивън Лорес, който оглавява екип за изследване на комата в университетската болница в Лиеж, бе удостоен с годишната награда "Женерет" на фондация "Крал Бодуен". Паричната й премия надвишава тази на Нобеловата награда.

Лорес смята да използва средствата за подобряване на диагностиката на пациентите в кома, за които често се казва, че са в "постоянно вегетативно състояние".

Една трета от пациентите на лекаря в отделението за пациенти в кома в Лиеж били погрешно диагностицирани във вегетативно състояние, макар да показвали признаци на съзнание, каза Лорес. Част от тях са в минимално съзнание и могат да дават знаци и да отговарят с очи.

"Това е тиха епидемия. Има стотици пациенти, някои от които понякога са настанявани при ужасни условия в домове с възрастни хора. Това са млади пациенти с травматични мозъчни увреждания, които не получават шанс за възстановяване", казва неврологът.

Той работи в екип с тридесет инженери и лекари, които се опитват да диагностицират точно пациентите с помощта на ядрено-магнитен резонанс и ПЕТ скенери.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене