Неуместните коментари за коронавируса

Кои бяха неуместните коментари около коронавируса?

Ивайло Пенчев:

Да ви кажа за коронавируса:

Няма да можем да го убием.

Твърде заразен е и е твърде разпространен вече.

Ще живеем с него, тъй както си живеем с грипа.

Възможно е някоя държава да успее да се справи и да го изчисти от територията си, но за много държави с по-слаби институции и големи популации ще бъде невъзможно.

В тези държави заразата ще се разпространи експоненциално и ще убие голяма част от възрастните хора. Младите ще придобият стадна имунизация. Ако тя е трайна, което е по-вероятно, жителите на тези държави ще бъдат първите, които ще се адаптират към новата реалност. Адаптацията на тези народи ще струва най-много животи на стари хора и ще е най-болезнена.

Но и най-бърза.

Хората от тези държави първи ще станат безопасни за останалите. Те ще са преболедували, имунизирани и ще могат свободно да пътуват, работят и да се забавляват.

Те ще бъдат желани работници и компаньони.

Държавите, които са прекалявали с ограничителните мерки, ще са пълни с непреболедували хора, живеещи в страх и ограничения.

Светът ще се раздели на две:

Държави, които вече са се адаптирали и не се боят от вируса, в които животът продължава постарому, и такива, които все още се пазят и чакат появата на ваксина. Вторите ще потънат в дълбока икономическа и социална депресия.

Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде фактът, че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионните им системи, както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители.

След първоначалния шок от трагедията в тези държави ще последва рязък ентусиазъм и подем.

Всичко това ще даде тласък за развитието на иначе изостаналите държави и ще намали икономическата разлика между тях и старите развити държави, борещи се с вируса, чакащи ваксина и живеещи в депресия.

Мисля, че правилният ход за нас е да не се надяваме на унищожаване на вируса, а да планираме плавно разболяване на всички от него.

Плавно. Така че в никой момент здравната ни система да не бъде претоварена и хората, които биха могли да оцелеят, да не умрат заради колапс на системата.

Евгений Дайнов:

Този мъпет с униформата е изумително глупав и изумително опасен за обществения ред и интерес. Току-що предложи на малките бизнеси да фалират, за да спасят родителите си.

Това е положението. Както писах онзи ден: ще оцелеем с индивидуален разум и чувство за отговорност. Междувременно държавата ще се опита да ни фалира, да прокара всякакви безобразия (няма да има протести заради карантината), а Гешев ще събере цялата власт в своите ръце.

И после: един живот…

Ако има държавна измяна – те в момента я упражняват. Разликата с европейските мерки е от… от Париж до Ашхабад. Ние сме на нивото на Ашхабад. Бил съм там, знам. И в Париж съм бил.

Десислава Радева:

Няколко седмици преди да се появи първият случай у нас, бяхме свидетели на едни "говорещи глави" в националните медии, които разясняваха, поясняваха и да речем, предупреждаваха. Тайно се надявах, че паралелно с това едни умни глави работят върху план за действие, ако (когато) засегне и нас. Уви! Имаме извънредно положение, гласувано от Народното събрание без уточнение какво включва то. Появи се разпореждане на министъра на здравеопазването, което внесе малко яснота относно извънредността. Въпросите, които не ми дават мира, са много.

Това написа в профила си във фейсбук съпругата на президента Румен Радев - Десислава.

Нейните въпроси включват:

1. Колко средства е отделила държавата за справяне с проблема, в т.ч. подпомагане на бизнеса? Който в близко бъдеще няма как да функционира пълнокръвно. И да плаща заплати, данъци, осигуровки (това към министър Горанов и премиера).

2. Ще има ли банкова, НОИ, НАП ваканция, докато трае извънредното положение, като не пропускаме и бързите кредити? Защото много хора имат кредити - ипотечни, бизнес, потребителски, а икономиката ще е в колапс не само в национален, но и в световен мащаб (пак към министър Горанов и премиера).

3. Какво правим с възрастните хора, чиито деца са в чужбина? Кой им помага, пазарува и наглежда (към министър Сачева и премиера)?

4. Има ли телефон (национален), на който хора със съмнения за зараза да се обаждат и да получат помощ и указания (към министър Ананиев и премиера)?

5. Този е един от най-важните - как са гарантирани животът и здравето на хората, които са на фронтовата линия - здравните служители (адекватна екипировка и оборудване)? Без тях бройката легла няма никакво значение. За заплатите им няма да повдигам въпрос.(пак към министър Ананиев и премиера).

Ситуацията е кризисна. Не само у нас, но и в световен мащаб. Крути мерки към хората без адекватна намеса на държавата няма да свършат работа, мисля.

Господа управляващи, поемете персонална отговорност, за да сме наясно кой не си е свършил работата, и вместо да паникьосвате населението, покажете, че сте помислили за неговото оцеляване. Ако изобщо сте, завършва първата дама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене