Южнокорейска илюстраторка спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Астрид Линдгрен

Южнокорейската илюстраторка и автор Баек Хи-на спечели годишната награда в памет на Астрид Линдгрен за постижения в областта на литературата за деца и юноши, съобщи ДПА.

Нейните книги представят истории за усамотение и солидарност, обяви председателката на журито Бьол Уестин.

Журито изтъкна "изключителния усет към материалите, вида и жестовете" на Баек и посочи, че работата й е "портал към чудесното - чувствен, зашеметяващ и ярко изразен". Южнокорейската илюстраторка има издадени 13 детски книги, дебютът й е през 2004 г. Тв сериал, мюзикъл и детски играчки са вдъхновени от първата й творба Cloud Bread. Авторката е родена в Сеул през 1971 г., предава БТА.

Наградата в памет на Астрид Линдгрен бе учредена от шведското правителство през 2002 г. Паричната й премия е пет милиона шведски крони (500 000 долара). Именитата писателка Линдгрен почина през 2002 г. на 94 г. Тя създаде герои като Пипи Дългото чорапче, с които израстват поколения деца по света.

240 кандидати от 67 страни бяха номинирани тази година за наградата, чиято цел е да се насърчат авторите и илюстраторите на детска и юношеска литература. Сред тях бяха и две български номинации - писателките Юлия Спиридонова и Мая Дългъчева.

Церемонията по обявяването на победителя тази година се състоя без публика заради пандемията от коронавируса. Тя се проведе в дома на Линдгрен в Стокхолм и бе излъчвана на живо на сайта на наградата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене