Учени от Чили влагат медни частици в предпазните маски

Кадър от Чили Снимка: Ройтерс

Учени от Чили, страната, която е водещ производител на мед в света, влагат медни частици в предпазните маски срещу коронавируса, предадоха Франс прес и БТА.

Специалистите залагат на антисептичните свойства на този метал, който успешно се справя с бактерии, вируси и гъбички. Две чилийски компании разработиха модели предпазни маски, в които вложиха наночастици от мед.

Според изследвания на американските университети в Лос Анджелис и Принстън новият коронавирус може да оцелее върху пластмаса и неръждаемо стомана от 2 до 3 дни и 24 часа върху картон. За сметка на това, попадне ли на медна повърхност, той бива унищожен за 4 часа.
Компанията "Копър 3-ди" разработи предпазни маски за многократна употреба, като използва полимер, в който бяха вложени наночастици от мед. Те притежават сменяем филтър, който може да бъде произвеждан с триизмерни принтери и лесно да заменя стария.

"Наночастиците от мед успешно и бързо разрушават клетъчните киселини на ДНК на вирусите и бактериите", обяснява авторът на разработката Даниел Мартинес, който търси финансиране за масовото производство на маските на цена от 25 щатски долара.

Друга чилийска компания, "Копър къмпани", специализирана в текстилното производство, влага в платовете си медни наночастици. "Произвеждаме седмично от 15 до 20 хиляди маски и сме продали цялата своя продукция", коментира директорката на предприятието Лус Брисеко. Тези предпазни средства, подобни на хирургически маски, могат да се перат и да се използват многократно. Те се продават за 10 долара бройката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене