Доктора срещу Полковника на о. Персин

Романът на Добромир Байчев за Белене с национални награди

През 2018 г. дебют се превърна в литературно събитие. “Глиненият цар” от режисьора Добромир Байчев става носител на първа награда в 10-ия юбилеен конкурс за роман “Развитие”. След това печели награда “Перото” и е сред финалистите на първото издание на Европейска литературна награда “Димитър Димов” през 2019 г. Внушителният разказ за едни от най-мрачните страници от българската история - тези на трудовия лагер в Белене - се появява в ново редактирано издание (издателство “Сиела”).

Лятото на 1949-а на остров Персин е безмилостно към мъжете, които, “погледнати в гръб, изглеждат като хванати за ръце”, а всъщност приключват последния си ход на шахматната дъска на живота. Смъртта е на един изстрел или още един смазващ работен ден разстояние, а въоръжените охранители и кримизатворниците около тях са безгласните пешки на тоталитарния режим. А за завършилия медицина в Германия Димо Айрянов “рутинната проверка” се оказва началото на игра, която ще му отнеме всичко, което е постигнал, и ще го изпрати в изцяло нов коловоз на живота.

Оказал се без изход на острова на ужаса, Доктора се изправя срещу Полковника. А в тази шахматна нотация, осеяна от “морални мини”, от двете страни са подредени лагерници и охранители. Но в крайна сметка дори и в най-душегубното време се оказва, че “всички сме направени от глина”.

И в тази партия от човешката история оцеляват само играчите, които имат достатъчно сила да погледнат мрака в очите. И да предвидят поне няколко хода напред.

Безкомпромисен, но лишен от патетика, създаден като сценарий, но превърнал се в една от най-внушителните литературни творби по темата, “Глиненият цар” от Добромир Байчев е опит за завършване с реми на черно-бялата игра срещу периода от българската история, оставил незараснала рана в историческата ни памет.

Роман, който без полемика осъжда мракобесието и всеки символ на терора, без значение политическата му принадлежност.

Добромир Байчев завършва кинорежисура в НБУ. Той е сценарист на редица телевизионни предавания.

Други предложения от ИК "Сиела"

Прекарайте “Седем дни в Родопите”  с гид от Ели Иванова

Дойде сезонът на летните отпуски. И една от най-подходящите дестинации, към които да поемете, за да се скриете от шума на големия град, заема голяма част от територията на България (над 13%). За да се почувствате като истински пътешественици, не е необходимо да пътувате до далечни земи. Достатъчно е да прекарате “Седем дни в Родопите”!

Новата книга от авторката на “52 екопътеки” (ИК “Сиела”) Ели Иванова ще зарадва всички любители на планината, предлагайки примерен маршрут, който позволява в рамките на една седмица с кола да прекосите Родопите от изток на запад.

Красиви и стратегически, Родопите са били винаги примамливи за заселници и завоеватели. Освен някои от най-известните ѝ забележителности в това издание създателката на блога “Думи в друм” включва и по-малко познати, но също толкова красиви места. А вещите ѝ съвети са допълнени от майсторските фотографии, дело на Иван Иванов, които ще ви пренесат в потайните и древни гори на Родопите. А колкото и да обикаляте из тях с месеци, винаги ще откриете някое ново кътче, което да ви изненада със спиращи дъха гледки и богата история.

В този пътеводител са описани 44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета и села. Всеки един от тях е достъпен за всеки – не са необходими някакви свръхспособности, нито специална екипировка.

“Седем дни в Родопите” ще ви разкрие Родопите от край до край. Остава само да ги преживееете и със сърцето си!

“Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.” Антон Дончев

Америка през 1934 г. - глад и страх

Американският писател Робърт МакКамън се завръща с нов мрачен криминален трилър, смесващ свръхестествените елементи с историческа хроника - “Момчето, което чуваше всичко” (ИК “Сиела”). Годината е 1934-а. По улиците на Ню Йорк се ширят гладът и страхът. Американската мечта се отдалечава от своята нация, а в криминалните хроники се появява списък на отвлечени деца. Мизерията ражда несигурност и насилие, а в тази джунгла оцеляват най-безскрупулните.

Седмична класация на издателство „Сиела”

(29 юни – 5 юли)

1. „У майкини” – Иво Сиромахов
2. „Тревожни хора” – Фредерик Бакман
3. „101 отибвки в София” – Иван Михалев
4. „Римска тайна” – Карън Суон
5. „Приказка за Долната земя” – Ирена Първанова
6. „Страх. Доналд Тръмп в Белия дом” – Боб Удуърд
7. „Кулата на шутовете” – Анджей Сапковски
8. „Последна спирка Аушвиц” – Еди де Винд
9. „Красиво безразсъдство” – Л. Дж. Шен
10. „52 екопътеки в България” – Ели Иванова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене