Проф. Маргарита Апостолова: Произходът на COVID-19 не е лабораторен

СНИМКА: Pixabay

Произходът на вируса COVID-19 не е лабораторен. Това каза ръководителят на лаборатория по Медико-биологични изследвания към Институт по молекулярна биология на БАН проф. Маргарита Апостолова, цитирана от "Фокус".

По думите й учените не биха избрали този начин на зараза за направа на биологично оръжие. Само 4% е разликата между вируса от прилепа и сегашния COVID-19, каза още тя и обясни, че това е свързано с повече от 50 г. еволюция на вируса.

„S-протеинът или шипчетата по короната, определя как този вирус се захваща и влиза в нас. Точно модифицирането на това би привлякло вниманието на редица учени, ако искат да създадат нещо лошо. С други думи те едва ли биха искали да направят подобрена ваксина, примерно. Вижда се обаче, че в сегашния вирус последователността на аминокиселините и ако се пусне на математическо моделиране, което вече е направено, се установява, че тази последователност има много нисък капацитет да се свърже за рецептора в нашето тяло. С други думи, ако учените бяха провеждали такива изследвания, едва ли биха избрали точно тази последователност, поради причината, че те биха понижили активността на вируса“, обясни тя.

Ако в бъдеще се появят различни научни основания, че COVID-19 е умишлено създаден, те ще бъдат представени, каза още проф. Маргарита Апостолова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене