И завода за батерии на Volkswagen няма да е в България

Volkswagen планира да построи един от бъдещите 6 завода за батерии за електрически коли в Централна или Източна Европа, като България не е в списъка. Преди две години страната ни се надяваше германският производител да построи фабрика за автомобили у нас, като основене съперник бе Турция. В крайна сметка немците решиха да не дтроят нов завод на Балканите.

Според министъра на индустрията Карел Хавличек Чехия преговаря с двама потенциални инвеститори, включително Volkswagen Group, за изграждането на фабрика за акумулатори и е готова да предложи милиарди крони като стимул.

Страната, която произвежда автомобилите Skoda, е едно от местата, които VW обмисля за една от шестте фабрики за батерии, които планира да изгради в Европа до 2030 г. Първите два от тях ще се намират в Швеция и Германия, като ще заработят до 2025 година. От Volkswagen допълват, че от останалите 4 един ще изникнат в Испания и един в Централна или Източна Европа (Полша, Чехия или Словакия), докато за другите два още не е взето окончателно решение (най-вероятно Португалия и Франция).

С помощта на новите предприятие концернът трябва да успее да намали стойността на акумулаторните системи два пъти и да станат под 100 евро за квтч.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене