Заговорник с Горуня срещу Тодор Живков навърши 96 години

Рожденикът Илия Карагонов духна от раз свещичките от тортата, което всички разтълкуваха като добър.

Бившият партизанин и заговорник с Горуня срещу Тодор Живков Илия Карагонов от село Тъжа в община Павел баня навърши на 22 юли 96 години. Въпреки годините и претърпяна неотдавна операция на крака рожденикът в добро разположение на духа почерпи за празника си.

“С главата съм добре, но краката вече не ме слушат, не мога да ходя всеки ден до любимото си кафене”, каза за себе си с чувство за хумор и малко тъга бай Илия. И вдига наздравица за свое и за здравето на всички с домашна ракия.

Животът му е повече от интересен, почти като в холивудски екшън. На 18 години Карагонов бил изключен от казанлъшката гимназия като активен ремсист и става партизанин. Веднага след 9 септември 1944 г. той е на фронта, после се издига в армията до чин полковник, командир на разузнаването на Военноморските сили и преподавател във Военната академия.

През 1965 г. участва в заговора на Горуня за свалянето на Тодор Живков от власт, заради което е уволнен от армията, разжалван и изпратен като счетоводител на кооперацията в град Кубрат, Разградско.

След 3 години му позволяват да се завърне в София, където работи до пенсионирането си през 1986 г. в системата на “Кореком”.

Допреди 4 години, когато артритът съвсем изтръгна писалката от пръстите му, Илия Карагонов продължаваше да пише книги със спомени, публицистика, поезия и проза.

Член е на Съюза на независимите български писатели. За себе си обича да казва, че спомените му са като лебеди - бели и черни. И още съжалява, че навремето не успели да свалят от власт Тодор Живков.

Справка в Съюза на антифашистите в България показва, че в момента най-възрастният жив бивш партизанин у нас е роденият на 17 октомври 1922 г. в Пловдив сценарист, режисьор, писател и общественик Анжел Вагенщайн, след него е точно с месец по-младата Лалка Старибратова от Стрелча.

В тази почетна класация Илия Карагонов е на четвърто или на пето място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене