Мария Бакалова кръщава кораб във Варна

Младата българска кинозвезда Мария Бакалова ще стане кръстница днес на нов научнозиследователски кораб във Варна днес. Номинираната за "Оскар" българска актриса Мария Бакалова вчера посети ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна и прие поканата да стане кръстница на първия български военен научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това съобщиха от учебното заведение.

Той ще носи името на светите братя Кирил и Методий. Военният научноизследователски кораб, с бордови номер 421 от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ вече акостира в Пункт за базиране – Варна. Новата придобивка е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са Морско училище, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт (БАИ), съобщават от ВВМУ.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са: осигуряване на българските национални антарктически експедиции; осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще осигурява и практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции и ще прави и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

За името на кораба бе проведен конкурс. От всички над 250 предложения, комисия избра името „Св. св. Кирил и Методий“. Предстои официална церемония по кръщаването на кораба на 27 юли.

Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на първия военен научноизследвателски кораб ще се състои в Пункт за базиране – Варна.

Снимка :ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене