Как да си успешна мама и бизнесдама
31 Юли 202120500

Милионерка не гледа телевизия и не пропуска училищно тържество

Kогато се родиха моите близнаци, една колежка на съпруга ми много изненадващо направи нетактичен коментар, докато той разказваше впечателнията си от наскоро пуснат сериал. “О, вие имате време за телевизия?! Значи не сте добри родители”, подхвърли жената, която е майка на две деца и също журналист. След това пък моя приятелка леко ме шокира, след като обяви, че е невъзможно да се видим в близките 6 месеца, тъй като социалният живот на двамата ѝ сина е доста активен по време на учебната година. Тогава аз все още бях единствено на вълна хранене и смяна на памперси на близнаците и честно казано, ми се стори доста пресилено казаното от тях. Още повече че съм от хората, които обичат да планират, да организират ефективно времето си, така че да не смесват служебните с личните дела.

Днес, 7 г. по-късно, като за повечето работещи майки и за мен подобно разделение вече е невъзможно. Непрекъснато крада от времето за работа, за да свърша нещо за децата, или пък отговарям на служебни съобщения, докато помагам за домашните им или играем. В резултат синът ми на няколко пъти поиска да говори с моя шеф, за да му обясни, че ни “пречи”, и да издаде “забрана” за използване на мобилни устойства по време на уикендите. За първото не се съгласих, тъй като със сигурност щеше да постави под въпрос моята работоспособност, но второто бе въведено като правило за времето за съвместни дейности.

Oсобено през пандемията, когато всички бяхме затворени вкъщи, се наложи с баща им да поставим и други разделителни линии, за да е сигурно, че децата няма да страдат от липса на внимание. Разбира се, не мога да кажа, че сме постигнали съвършен баланс, но поне се опитваме да носим по-умело “двете дини под една мишница” и да подреждаме приоритетите. Разбрахме се да си задаваме често въпроса какво ще има значение след 20 или повече години за всички нас. Нещо, което се оказва, че правят доста представители на бизнеса с нюх към успеха.

Сред тях е 52-годишната предприемачка Марша Килгъри, която успява да създаде три успешни бранда за милиони и да отгледа две деца. Тя е родена в малко канадско градче. Баща ѝ почива от рак, когато е само на 11 г. Майка ѝ трябва да отглежда сама със заплатата си на секретарка три дъщери. Марша е най-малката от тях, но и най-решителна да има принос в семейния бюджет. Признава, че не е било лесно. “За толкова малко момиче предложенията бяха обикновено гледане на деца или косене на трева, което не носи много пари, а и не предполага бърз успех. Така че трябваше да измисля нещо различно”, спомня си тя. Започва да тренира аеробика и професионален културизъм с идеята бързо да стане треньор. На 16 г. вече има пари за кола, а на 18 г. се мести при сестра си в Ню Йорк, която е модел. Става личен треньор на известни личности и преподава курсове по грижа за кожата, но пак усеща, че това не е достатъчно. Насочва се към отваряне на спа център. През 1993 г. той е само в три стаи, но бързо се превръща в цяла верига с 225 служители, на чиито услуги разчитат звезди като Мадона и Ума Търман.

Kилгъри знае, че трябва да надгражда успеха, и започва да произвежда козметични комплекти през 1996 г., с които човек може да постигне спа изживяване и у дома. “Когато стартирах първата си марка Bliss, все още бях бедна. Работех по 21 часа на ден. Спях върху футон и често ядях само хляб”, разказва предприемачката. Козметичната ѝ серия обаче има невероятен успех и през 2004 г. тя успява да я продаде за 25 млн. долара. Инвестира средствата в развиване на козметична серия за хотели. След нейния успех прави нова за луксозни пордукти на достъпни цени чрез абонамент. През последните години се насочва към биокозметика и биомеханични обувки и се мести да живее в Лондон с френския си съпруг Тиери Буе, който е 14 г. по-възрастен от нея.

Ражда първия си син в годината, в която продава изгодно първата си марка. Луис се появява, след като тя е преживяла спонтанен аборт в седмия месец, докато е изграждала своя бизнес. “Беше ужасно. Въобще не знаех дали ще мога да продължа. Гледах всичките електронни фактури на фирмата и се дразнех, защото знаех какво съм загубила – моята дъщеря, която така и не можах да опозная, но тя беше в мен”, признава Марша Килгъри. Затова, когато се ражда Луис, тя си дава кратка почивка. Прави го и след появата на втория си син две години по-късно. Налагало се е да работи през нощта, да разчита на бавачки, докато отглежда момчетата си и изгражда своя успешен бизнес, но след всичко преживяно винаги е поставяла семейството на първо място. “Често си задавам въпрос как ще се чувствам след 20 г., ако пропусна пиеса на момчетата в училище, и си отговарям: “Ужасно”. След това се питам какво ще стане, ако не успея да продам хиляди чифтове от сандалите си FitFlops, и си давам сметка, че вероятно няма да забележа и децата ми са нещото, което правя за себе си и с удоволствие”, обяснява бизнесдамата пред “Ивнинг стандарт”.

Днес момчетата ѝ са на 16 и 14 г., все по-малко зависими от грижите на мама, което я кара още повече да цени времето, прекарвано с тях. “Супертрудно е да си успешен бизнесмен и да се грижиш активно за семейство, но се научаваш да управляваш времето си и да правиш жертви. Обикновено гледам да работя, докато децата са на училище. Но се е налагало да се връщам в офиса дори през почивните дни, когато те спят. След като ги родих, имах много малко социален живот и дори днес никога не сядам да гледам телевизия”, казва Марша Килгъри. Според нея жените трябва да помнят, че имат избор между това да бъдат удовлетворени и това да бъдат сигурни, и че невинаги двете неща вървят ръка за ръка. Да приемат, че към тях ще има по-голямо подозрение, и да търсят бизнес идеи, дори на пръв поглед шокиращи, които все още никой не е реализирал. “Ако един мъж каже, че ще попита жена си какво мисли за моя продукт за красота, преди да инвестира в него, няма да се обидя, не всеки разбира например какво е овлажнител за кожа. Но ако някой отхвърли идеята ми, значи, не съм я представила достатъчно добре”, обяснява предприемачката. Тя допълва, че никога не е имала бизнес план, който да е просто за печелене на пари, а винаги си е поставяла цел той да прави по-добър живота на жените, което е допринасяло за така необходимото удовлетворение на правещите жертви работещи майки.

Хората с деца живеят по-дълго

Много млади хора се отказват да имат наследници в преследване на успешна кариера, но редица проучвания показват, че децата играят много благотворно влияние върху живота на човек. Например изследователи от Института за демографски изследвания “Макс Планк” в Германия успяха да докажат, че майките и бащите имат по-дълъг живот от бездетните, като ефектът е особено изразен при осиновителите.

Според учените осиновяването на едно дете добавя 3 г. към продължителността на живота, а осиновяването на две или три деца - 5 г.

За проучванията си те са и използвали всякакви медицински данни за над 4 млн. шведски жени и мъже, родени между 1915 и 1960 г. Така например са установили, че майките са по-малко склонни да развият рак на гърдата и на матката.

Техните заключения до известна степен оборват някои предишни теории, че по-дългият живот на жените се дължи на физиологични процеси, свързани с тяхната предопределеност да дадат живот на друго живо същество и да се възстановят бързо след раждането. Положителните данни за осиновителите ги карат да смятат, че присъствието на децата всъщност мобилизира родителите да водят по-здравословен и активен живот, на което се дължат и по-добрите им здравни показатели. Това обаче важи само за двойките с добър социален и финансов статус. При бедните и необразованите родители смъртността е като при бездетните, даже по-тежка при многодетните.

Кубрат Пулев смаза от бой американец пред Мария Бакалова след скандал за използвани ръкавици

Кубрат Пулев смаза от бой американец пред Мария Бакалова след скандал за използвани ръкавици

Кубрат Пулев смаза от бой американеца Джери Форест, който учудващо издържа 10-те рунда на гала вечерта Triller в Лос Анжелис, преди ръката на българина да бъде вдигната победоносно със съдийско решение. Това бе първи боксов мач на Кобрата от близо година и половина - от загубената битка за световната титла срещу Антъни Дшошуа през декември 2020 г

Как и защо Ален Делон стана жертва на слухове за евтаназия

Как и защо Ален Делон стана жертва на слухове за евтаназия

Мълвата тръгна от думи на сина му Антъни и се превърна във фалшива новина Когато зрителите са те удостоили с титлата “свещено чудовище на Седмото изкуство” и си на 86 години, трябва да си готов на всичко – дори да те оплачат жив. Това се случи през последните седмици с легендата на френското кино Ален Делон, за когото медиите по цял свят писаха

Жесток побой оплиска Белград с кръв

Жесток побой оплиска Белград с кръв

Жесток побой между фенове на "Цървена звезда" и "Партизан" смрази топлата пролетна вечер в Белград и оплиска с кръв сръбската столица. Мелето започва, след като навиячи на "звездашите" причакват запалянковци на "гробарите", които се връщат от мача с "Войводина" и ги нападат с факли и различни подръчни оръжия

60 години след смъртта на Мерилин Монро разкриха голяма тайна: Кой е нейният биологичен баща

60 години след смъртта на Мерилин Монро разкриха голяма тайна: Кой е нейният биологичен баща

Мистерията е разбулена в документална лента на френския режисьор Франсоа Помес До Чарлз Гифорд се стига чрез коса на звездата, от която са извлечени 22% от генетичния профил, ДНК-то е сравнено с това на правнуците му В друга продукция на Netflix става ясно, че актрисата е починала в линейката, а не в дома си ..

Сокол, сокол, тук щука!

Сокол, сокол, тук щука!

Радостни възгласи нададе Ицко Финци, като видя свой приятел, който дойде да го вземе с автомобила си, регистрираха артистичните папараци на "България Днес". Преди това, барнат с шикозен каскет, актьорът цигулар дълго говори по телефона, давайки точната си локация. Снимки: "България

Погнат от гвардията на Стамболийски, Буров бяга с лодка през Дунава

Погнат от гвардията на Стамболийски, Буров бяга с лодка през Дунава

Банкерът политик умира в карцера на Пазарджишкия затвор на 15 май 1954 г. Ех, да бех богатско чедо, Буров да ми беше дедо, дубъл-екстра щех да пуша, мъката с тех да душа. Или пък хавански пури, що ги пушат хора щури, но за бедни като нас стига ни и некой фас. Този стих е от известната частушка на Стоян Миленков - куплетист и трубадур на

Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Певицата Мариана Попова и мъжът ѝ - актьорът Веселин Плачков, ще представят първия си общ спектакъл “Виновни” в Перник. “Стартираме на 23 юни в театър “Боян Дановски” в гр. Перник, а след това ще посетим много градове”, написа певицата в профила си във

Юношеските национали ядосаха европейския шампион Нидерландия, поведоха му с 1:0, но паднаха с 1:3 в първия си мач от континенталното първенство в Израел. В 10-ата минута се разписа исканият от "Барселона" Мартин Георгиев, който засече центриране на Атанасов. След това ударихме и греда. В 30-ата Габиел Масехуй от "Аякс" изравни

Храната, безалкохолните напитки и разходите за жилището като ток, вода и отопление вече обхващат почти половината от всички разходи на средния българин, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник, ден преди статистиката да разпространи цифрите за инфлацията за април. Само делът на храната през първото тримесечие достига 29,5% от всички разходи

След двугодишна пауза Йорданка Христова прави концерт

Пустинен пясък, вода и слънце влязоха в новата колекция на Louis Vuitton (Видео)

Творческият директор на къщата на Louis Vuitton от 2013 г. Никола Гескиер представи новата си колекция в Сан Диего, Калифорния. Колекцията на дизайнера съчетава пустинен пясък, вода и техника

Растения от Земята растат в лунна пръст

За първи път учени наблюдаваха как в лунен реголит пониква кресон (Arabidopsis thaliana) в лабораторията на Университета във Флорида, съобщи Ройтерс. В проби, взети от пръст на Луната

Златка Райкова показа мъжа до себе си, почиват в Дубай

Еротичният модел Златка Райкова пусна в инстаграм кадри от Дубай, където е с новия си партньор в живота. Мъжът до нея е известният тенисист, произлизащ от заможен арменски род, Карен Хачатрян

Наследник на легендата BMW Isetta струва два пъти по-малко от бъдещата БГ кола от Ловеч

По-възрастните си спомнят смешната малка кола, наречена BMW Isetta? Някои пък са чували за съвременния наследник на легендарния мини автомобил - електрическият Microlino

}