Как да си успешна мама и бизнесдама
31 Юли 202120110

Милионерка не гледа телевизия и не пропуска училищно тържество

Kогато се родиха моите близнаци, една колежка на съпруга ми много изненадващо направи нетактичен коментар, докато той разказваше впечателнията си от наскоро пуснат сериал. “О, вие имате време за телевизия?! Значи не сте добри родители”, подхвърли жената, която е майка на две деца и също журналист. След това пък моя приятелка леко ме шокира, след като обяви, че е невъзможно да се видим в близките 6 месеца, тъй като социалният живот на двамата ѝ сина е доста активен по време на учебната година. Тогава аз все още бях единствено на вълна хранене и смяна на памперси на близнаците и честно казано, ми се стори доста пресилено казаното от тях. Още повече че съм от хората, които обичат да планират, да организират ефективно времето си, така че да не смесват служебните с личните дела.

Днес, 7 г. по-късно, като за повечето работещи майки и за мен подобно разделение вече е невъзможно. Непрекъснато крада от времето за работа, за да свърша нещо за децата, или пък отговарям на служебни съобщения, докато помагам за домашните им или играем. В резултат синът ми на няколко пъти поиска да говори с моя шеф, за да му обясни, че ни “пречи”, и да издаде “забрана” за използване на мобилни устойства по време на уикендите. За първото не се съгласих, тъй като със сигурност щеше да постави под въпрос моята работоспособност, но второто бе въведено като правило за времето за съвместни дейности.

Oсобено през пандемията, когато всички бяхме затворени вкъщи, се наложи с баща им да поставим и други разделителни линии, за да е сигурно, че децата няма да страдат от липса на внимание. Разбира се, не мога да кажа, че сме постигнали съвършен баланс, но поне се опитваме да носим по-умело “двете дини под една мишница” и да подреждаме приоритетите. Разбрахме се да си задаваме често въпроса какво ще има значение след 20 или повече години за всички нас. Нещо, което се оказва, че правят доста представители на бизнеса с нюх към успеха.

Сред тях е 52-годишната предприемачка Марша Килгъри, която успява да създаде три успешни бранда за милиони и да отгледа две деца. Тя е родена в малко канадско градче. Баща ѝ почива от рак, когато е само на 11 г. Майка ѝ трябва да отглежда сама със заплатата си на секретарка три дъщери. Марша е най-малката от тях, но и най-решителна да има принос в семейния бюджет. Признава, че не е било лесно. “За толкова малко момиче предложенията бяха обикновено гледане на деца или косене на трева, което не носи много пари, а и не предполага бърз успех. Така че трябваше да измисля нещо различно”, спомня си тя. Започва да тренира аеробика и професионален културизъм с идеята бързо да стане треньор. На 16 г. вече има пари за кола, а на 18 г. се мести при сестра си в Ню Йорк, която е модел. Става личен треньор на известни личности и преподава курсове по грижа за кожата, но пак усеща, че това не е достатъчно. Насочва се към отваряне на спа център. През 1993 г. той е само в три стаи, но бързо се превръща в цяла верига с 225 служители, на чиито услуги разчитат звезди като Мадона и Ума Търман.

Kилгъри знае, че трябва да надгражда успеха, и започва да произвежда козметични комплекти през 1996 г., с които човек може да постигне спа изживяване и у дома. “Когато стартирах първата си марка Bliss, все още бях бедна. Работех по 21 часа на ден. Спях върху футон и често ядях само хляб”, разказва предприемачката. Козметичната ѝ серия обаче има невероятен успех и през 2004 г. тя успява да я продаде за 25 млн. долара. Инвестира средствата в развиване на козметична серия за хотели. След нейния успех прави нова за луксозни пордукти на достъпни цени чрез абонамент. През последните години се насочва към биокозметика и биомеханични обувки и се мести да живее в Лондон с френския си съпруг Тиери Буе, който е 14 г. по-възрастен от нея.

Ражда първия си син в годината, в която продава изгодно първата си марка. Луис се появява, след като тя е преживяла спонтанен аборт в седмия месец, докато е изграждала своя бизнес. “Беше ужасно. Въобще не знаех дали ще мога да продължа. Гледах всичките електронни фактури на фирмата и се дразнех, защото знаех какво съм загубила – моята дъщеря, която така и не можах да опозная, но тя беше в мен”, признава Марша Килгъри. Затова, когато се ражда Луис, тя си дава кратка почивка. Прави го и след появата на втория си син две години по-късно. Налагало се е да работи през нощта, да разчита на бавачки, докато отглежда момчетата си и изгражда своя успешен бизнес, но след всичко преживяно винаги е поставяла семейството на първо място. “Често си задавам въпрос как ще се чувствам след 20 г., ако пропусна пиеса на момчетата в училище, и си отговарям: “Ужасно”. След това се питам какво ще стане, ако не успея да продам хиляди чифтове от сандалите си FitFlops, и си давам сметка, че вероятно няма да забележа и децата ми са нещото, което правя за себе си и с удоволствие”, обяснява бизнесдамата пред “Ивнинг стандарт”.

Днес момчетата ѝ са на 16 и 14 г., все по-малко зависими от грижите на мама, което я кара още повече да цени времето, прекарвано с тях. “Супертрудно е да си успешен бизнесмен и да се грижиш активно за семейство, но се научаваш да управляваш времето си и да правиш жертви. Обикновено гледам да работя, докато децата са на училище. Но се е налагало да се връщам в офиса дори през почивните дни, когато те спят. След като ги родих, имах много малко социален живот и дори днес никога не сядам да гледам телевизия”, казва Марша Килгъри. Според нея жените трябва да помнят, че имат избор между това да бъдат удовлетворени и това да бъдат сигурни, и че невинаги двете неща вървят ръка за ръка. Да приемат, че към тях ще има по-голямо подозрение, и да търсят бизнес идеи, дори на пръв поглед шокиращи, които все още никой не е реализирал. “Ако един мъж каже, че ще попита жена си какво мисли за моя продукт за красота, преди да инвестира в него, няма да се обидя, не всеки разбира например какво е овлажнител за кожа. Но ако някой отхвърли идеята ми, значи, не съм я представила достатъчно добре”, обяснява предприемачката. Тя допълва, че никога не е имала бизнес план, който да е просто за печелене на пари, а винаги си е поставяла цел той да прави по-добър живота на жените, което е допринасяло за така необходимото удовлетворение на правещите жертви работещи майки.

Хората с деца живеят по-дълго

Много млади хора се отказват да имат наследници в преследване на успешна кариера, но редица проучвания показват, че децата играят много благотворно влияние върху живота на човек. Например изследователи от Института за демографски изследвания “Макс Планк” в Германия успяха да докажат, че майките и бащите имат по-дълъг живот от бездетните, като ефектът е особено изразен при осиновителите.

Според учените осиновяването на едно дете добавя 3 г. към продължителността на живота, а осиновяването на две или три деца - 5 г.

За проучванията си те са и използвали всякакви медицински данни за над 4 млн. шведски жени и мъже, родени между 1915 и 1960 г. Така например са установили, че майките са по-малко склонни да развият рак на гърдата и на матката.

Техните заключения до известна степен оборват някои предишни теории, че по-дългият живот на жените се дължи на физиологични процеси, свързани с тяхната предопределеност да дадат живот на друго живо същество и да се възстановят бързо след раждането. Положителните данни за осиновителите ги карат да смятат, че присъствието на децата всъщност мобилизира родителите да водят по-здравословен и активен живот, на което се дължат и по-добрите им здравни показатели. Това обаче важи само за двойките с добър социален и финансов статус. При бедните и необразованите родители смъртността е като при бездетните, даже по-тежка при многодетните.

Ледения човек, който откри как да помогне на хипертоници и диабетици

Ледения човек, който откри как да помогне на хипертоници и диабетици

Наричат го Ледения човек, заради способността му да издържа дълго време на минусови температури. Той е 60-годишен нидерландец, който стана световна сензация благодарение на нестандартните си техники на дишане. Чрез тях той отключва силата на организма и успява да контролира ума. Така Вим Хоф записва почти 30 световни рекорда

Сашо Кадиев: Деси Стоянова настина, гледа ме от дома си

Сашо Кадиев: Деси Стоянова настина, гледа ме от дома си

Сашо Кадиев водеше сам днешното издание на "Преди обед" по bTV. Както самият той шеговито обясни: "В началото на годината обещах да не закъснявам и да не ям в ефир. Днес нямаше как да закъснея, защото и най-желязната в нашия екип - Деси Стоянова настина. И за да не ми кашля тук, сега тя ме гледа в къщи с чайче и най-вероятно брои грешките

Рожденик е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов

Рожденик е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов

Рожденик днес е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов, бивш изпълнителен директор на “Пирогов”, важен член на лигата “Лекарите, на които вярваме”, включително в новото ѝ издание за 2021. Професорът ще е със семейството си и хората, за които най-важното е той да е здрав и щастлив

Христо Шопов с ключова роля в най-успешния сръбски сериал за последните 20 г.

Христо Шопов с ключова роля в най-успешния сръбски сериал за последните 20 г.

Най-успешният сръбски сериал за последните 20 г. вече е в българския ефир. “Южен вятър” е продължение на едноименния пълнометражен филм на Милош Аврамович от 2018 година. Заради огромния му успех - приходите му от боксофиса надхвърлят 400 000 евро, режисьорът решава да пренесе историята и на телевизионния екран

Последният Медичи знаел 6 езика, но предпочитал мъже и слага край на династията

Последният Медичи знаел 6 езика, но предпочитал мъже и слага край на династията

През 1737 г. без наследници умира Джан Гастоне, седмият велик херцог на Тоскана Джан Гастоне Медичи е седмият и последен велик херцог на една от най-влиятелните династии в Европа. Той обаче предпочита мъжете пред жените и не оставя наследник, когато умира през 1737 г. във Флоренция. Така се слага край на Медичите

Джак Никълсън с драматична деменция

Джак Никълсън с драматична деменция

Влюбвах се и много исках да се оженя за някои дами, но славата на Джак Бройкаджията ме преследваше, казва той Той мисли, че живее в родната си къща", разказват негови съседи. Тъжни последни дни прекарва Джак Никълсън. С тези думи холивудско издание описа живота на един от най-ярките актьори във филмовата история

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента проследяването на източника на новия коронавирус е общо предизвикателство пред целия свят. За по-бързото и точно изследване математиците и биолозите си подадоха ръка и с помощта на големите данни се опитаха да открият нулевия пациент, съобщава Радио Китай. На 22 септември в платформата на Китайската академия на науките за предварително

Организацията на евреите в България "Шалом" излезе със специална декларация срещу лидера на партия АБВ Румен Петков. Причината е, че той се появи в телевизионно предаване с жълта табелка, на която пише "Неваксиниран". Според "Шалом" това е препратка към жълтите звезди, които евреите са принудени да носят по време на Втората световна война

Сред напълно безплатните медикаменти обаче има представители и на трите препоръчани групи - антибиотици, антикиагуланти и кортикостероди Само 9 от включените в списъка на здравната каса 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, като 3 от тях липсват. Останалите 9 също се покриват в голям процент, но пациентите трябва да доплатят

Италия е новият властелин на Европа по волейбол

Първо и второ място взеха българчета на европейския конкурс за наука

Страната ни записа най-доброто си представяне от 1997 г. насам в EUCYS Първа и втора награда взеха млади български учени в конкурса на Европейския съюз за млади учени

България е сред аутсайдерите по зарядни станции за електрически коли в Европа

България е сред последните места по брой зарядни станции за електрически автомобили на 100 км пътища. Това сочи статистика на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА)

Бабинова в добра форма, глези се с пица

Гореща и вкусна пица си похапна Весела Бабинова. Актрисата, която вече е майка, се разходи с бебето в столичен парк и прекара времето си с друга родителка

Плишкова влюбена в двойник на Жиката (СНИМКИ)

Чешката тенисистка и мъжът й се качиха на върха на 268-метров небостъргач Тенисистката с най-дългите крака Каролина Плишкова гушка абсолютен двойник на бившия треньор на "Левски" Живко Миланов