Народната певица Нели Андреева пя в библиотеката на Конгреса в САЩ ден преди да се разболее
31 Юли 20215720

Нейния глас са слушали както музикантите от “Ред хот чили пепърс”, така и Джейсън Стейтъм

Българска народна музика звуча в библиотеката на Конгреса в САЩ, където са събрани стотици хиляди записи на фолклорни изпълнения от цялото земно кълбо. Гласът, който я изпълнява, познат както на музикантите от бандата “Ред хот чили пепърс”, така и на холивудската звезда Джейсън Стейтъм, е на талантливата Нели Андреева.

Тя обаче не летя до Америка, концертът ѝ бе посредством видеовръзка. И сякаш съдбата знаела за него. Заснели изпълненията ѝ и на следващия ден Андреева се разболяла. “Благодарих на Бог, че успях да оставя най-доброто от себе си”, казва тя.

Получава поканата покрай работата си. От близо 6 години преподава народно пеене под различни форми - индивидуални уроци, уъркшопи с възрастни и т.н. В последно време обучава чужденци, предимно от Америка, които се занимават малко по-профилирано с музика. Те нямат завършено образование в тази област, но имат афинитет към изкуството.

На уъркшопите в Америка има пасивни (такива, които слушат) и активни (такива, които пеят) участници. Сред първите била жената, която организира концертите в библиотеката на Конгреса в САЩ. Тя се свързва с джаз и поп певицата Влада Томова, която от години живее в Ню Йорк. Оттам Влада подробно обсъжа детайлите около събитието с Нели.

“Мина време, в което трябваше да направим организацията с всички подробности около концерта. От Вашингтон казаха, че много държат на него. Доста голям екип застана зад гърба ми”, разказва Андреева. Въпреки че концертът бе онлайн, трябвало да има озвучители, човек, който да координира случващото се, и т.н.

“Много съм

щастлива и горда, че

успяхме да

представим

българския фолклор

по този начин

благодарение на целия екип”, допълва фолклорната изпълнителка и благодари на всички тях.

Надява се тези, които са я слушали, да са харесали българската народна музика. От Вашингтон вече са ѝ се обадили, за да я поздравят, така че отзивите са повече от добри.

Но трябва да се отбележи, че в Америка не за първи път чуват името Нели Андреева. Нейната песен “Малка мома” бе част от саундтрака на филма “Колибри”, в който главна роля има Джейсън Стейтъм. Българката я създава през 1996 г. “Когато дойдох в ансамбъл “Филип Кутев”, диригентът Георги Генов много я хареса. Той направи аранжимент на песента, като в средната ѝ част сложи своя собствена композиция. Така двамата станахме нейни съавтори. Записахме я в Първо студио на БНР. Близо 6-7 години никой не говори за нея”, разказва Андреева.

Един ден обаче

получават скромен на

вид имейл,

че се снима

научно популярен

филм със заглавието

“Колибри”

“Може би не искаха да знаем за какво става въпрос”, гадае изпълнителката, въпреки че от продукцията се държали на високо професионално ниво, отговорили на всички условия, които българите поставили, с изключителна коректност. “Бяха много сдържани, отговаряха кратко и семпло. Цялата кореспонденция мина делово. В момента, когато приключихме, подписахме договорите, платиха се хонорарите и цялата кореспонденция се изтри”, смее се Нели.

След около половин година виждат трейлъра на “Колибри”. “Бяхме като ударени от гръм от ясно небе.

Това, което ние

знаехме, не

съвпадаше с това,

което виждахме като

трейлър

Разбира се, далеч сме от мисълта, че бяхме излъгани. Напротив, просто те искаха по-скромно да протекат разговорите”, уточнява Андреева.

Много световноизвестни звезди, идвайки да пеят в България, пишат в социалните мрежи на Андреева с искане да се видят с нея, защото са ѝ фенове. Срещала се е с великобританците от “Масив атак”. Басистът на “Ред хот чили пепърс” Майкъл Базари Флий многократно туитна, че иска да се види с народната изпълнителка, но така и не успя. Това се случва преди “Малка мома” да прозвучи в лентата “Колибри”. Песента предварително вече е обиколила света чрез интернет.

Андреева учи фолклорно пеене в Широка лъка. “Майка ми винаги е вярвала, че трябва да бъда музикант, независимо какво казваха останалите. Караше се с всички. Упорито ме водеше на солфеж и пиано. И аз се чудех защо”, смее се Нели.

Спряла да се чуди, когато след 7-и клас я приемат първа по успех в училището. Тогава започва да вярва малко повече в таланта си. “Днешните деца са облагодетелствани, защото има конкурси, места, където могат да ги оценят”, казва фолклорната изпълнителка.

“Както се казва, апетитът идва с яденето. Малко по малко, когато започнеш да влизаш в тази материя и виждаш, че ти се отдава, се превръща в хоби, а хобито в работа... Това е най-добрият вариант, който може да се случи”, категорична е Нели. 

Тя започва да преподава на млади таланти преди 6-7 години, макар преди това да я е страх да навлезе в тази област. “От 24 години съм предимно концертиращ солист, но явно идва момент в живота на човек, когато трябва да предава своите знания.” Сега тя е диригент на хора “Нуша”.

Притеснявала се дали притежава нужното търпение. Оказало се обаче, че изключително много ѝ се удава. “Не мога да си представя сега да не преподавам и да нямам допир с тези деца. Обичам всяко едно от тях”, обяснява Нели. Нито за миг досега не е почувствала умора или досада от новото си занимание.

“Пак мисля, че пръст тук има “Малка мома”. Тя съчета всичко в мен и като манталитет, и като характер, и като музикант... Всичко.

Събра го, излетя и

после се върна към

мен под формата на

тези малки дечица”,

разказва Андреева. До ден днешен получава имейли с благодарности, че е създала песента, защото е насърчила някого в труден момент, а други са си отивали от този свят, слушайки именно нея.

Любовта към музиката предава на двете си дъщери Калина и Йоанна. “Те пеят, откакто се помнят. Както моята майка, така и аз вярвам, че музиката един ден, когато пораснат, ще продължи да ги сплотява”, казва певицата. Момичетата ѝ вече имат солови изпълнения. Едната свири на контрабас, а другата на виола. “Когато имаме концерт трите някъде, оставяме всички допълнителни ангажименти и си даваме време, за да бъдем заедно.”

Андреева прави музикални уъркшопове из целия свят. Винаги я посрещат приятелски. “Всички се омагьосват от това, което преживяват, и искат отново да дойдат. В чужбина има страхотно внимание към българския фолклор.”

Певицата се е срещала с всякакви хора, докато им преподава. Някои от тях са изключително надъхани и 100% убедени, че само за 1 час могат да овладеят народното пеене. Колкото и да са прецизни те, никога не си тръгват удовлетворени. “За 1 час мога да им покажа колко малко могат да отнесат със себе си, защото им се струпва твърде много като материал. Народното пеене е етап от живота на човека, а не само няколко дни”, обяснява Андреева.

Ледения човек, който откри как да помогне на хипертоници и диабетици

Ледения човек, който откри как да помогне на хипертоници и диабетици

Наричат го Ледения човек, заради способността му да издържа дълго време на минусови температури. Той е 60-годишен нидерландец, който стана световна сензация благодарение на нестандартните си техники на дишане. Чрез тях той отключва силата на организма и успява да контролира ума. Така Вим Хоф записва почти 30 световни рекорда

Сашо Кадиев: Деси Стоянова настина, гледа ме от дома си

Сашо Кадиев: Деси Стоянова настина, гледа ме от дома си

Сашо Кадиев водеше сам днешното издание на "Преди обед" по bTV. Както самият той шеговито обясни: "В началото на годината обещах да не закъснявам и да не ям в ефир. Днес нямаше как да закъснея, защото и най-желязната в нашия екип - Деси Стоянова настина. И за да не ми кашля тук, сега тя ме гледа в къщи с чайче и най-вероятно брои грешките

Рожденик е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов

Рожденик е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов

Рожденик днес е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов, бивш изпълнителен директор на “Пирогов”, важен член на лигата “Лекарите, на които вярваме”, включително в новото ѝ издание за 2021. Професорът ще е със семейството си и хората, за които най-важното е той да е здрав и щастлив

Христо Шопов с ключова роля в най-успешния сръбски сериал за последните 20 г.

Христо Шопов с ключова роля в най-успешния сръбски сериал за последните 20 г.

Най-успешният сръбски сериал за последните 20 г. вече е в българския ефир. “Южен вятър” е продължение на едноименния пълнометражен филм на Милош Аврамович от 2018 година. Заради огромния му успех - приходите му от боксофиса надхвърлят 400 000 евро, режисьорът решава да пренесе историята и на телевизионния екран

Последният Медичи знаел 6 езика, но предпочитал мъже и слага край на династията

Последният Медичи знаел 6 езика, но предпочитал мъже и слага край на династията

През 1737 г. без наследници умира Джан Гастоне, седмият велик херцог на Тоскана Джан Гастоне Медичи е седмият и последен велик херцог на една от най-влиятелните династии в Европа. Той обаче предпочита мъжете пред жените и не оставя наследник, когато умира през 1737 г. във Флоренция. Така се слага край на Медичите

Джак Никълсън с драматична деменция

Джак Никълсън с драматична деменция

Влюбвах се и много исках да се оженя за някои дами, но славата на Джак Бройкаджията ме преследваше, казва той Той мисли, че живее в родната си къща", разказват негови съседи. Тъжни последни дни прекарва Джак Никълсън. С тези думи холивудско издание описа живота на един от най-ярките актьори във филмовата история

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов излязоха днес със следната позиция: "Уважаеми приятели, Налага се да кажем, че 20 дни преди насрочения за 12 октомври конгрес на БФС, ръководителите на българския футбол все още не са обявили официално какви ще бъдат правилата за издигане на кандидатура за президент на БФС и какви ще бъдат

Българският талант и участник на Sofia Open 2021 Адриан Андреев зарадва учениците от 49-о ОУ "Бенито Хуарес" в София. Над 70 деца от първи до седми клас имаха удоволствието да поиграят тенис с Адриан непосредствено преди участието му на турнира от категория ATP 250 в българската столица. ОУ "Бенито Хуарес" е едно от малкото училища в България със

Една от екологичните организации в Германия рязко се противопоставя на флагманите на германската автомобилна индустрия. Deutsche Umwelthilfe (DUH) иска на BMW и Mercedes да бъде законово забранено да произвеждат бензинови и дизелови автомобили. Асоциацията съди водещите производители на автомобили в регионалните съдилища в Мюнхен и Щутгарт

Анчелоти: Винаги се борим до последно

Италия е новият властелин на Европа по волейбол

Джанели: Успяхме, плаче ми се! Страдахме, но постигнахме целта си, казва капитанът на "скуадрата" Италия страда, плака и накрая ликува. "Скуадра адзура" е новият волейболен шампион на Европа

Първо и второ място взеха българчета на европейския конкурс за наука

Страната ни записа най-доброто си представяне от 1997 г. насам в EUCYS Първа и втора награда взеха млади български учени в конкурса на Европейския съюз за млади учени

България е сред аутсайдерите по зарядни станции за електрически коли в Европа

България е сред последните места по брой зарядни станции за електрически автомобили на 100 км пътища. Това сочи статистика на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА)

Бабинова в добра форма, глези се с пица

Гореща и вкусна пица си похапна Весела Бабинова. Актрисата, която вече е майка, се разходи с бебето в столичен парк и прекара времето си с друга родителка