Павела е депутат при Слави, Николо – при Бепе Грило, но вкъщи са семейство
31 Юли 202141390

Българката и италианецът са единствените съпрузи в Европа, представящи в 2 парламента партии, основани от шоумени

Когато на 27 октомври 2019 г. италианецът Николо Инвидиa поставя в профила си във фейсбук селфи с българката Павела Василева Митова - студентската му любов, за която току-що се е оженил, получава 531 харесвания и 219 коментара. “Хубавото тепърва предстои”, е написала една от коментиращите под снимката.

Зад младата двойка – той в тъмносин костюм и вратовръзка, тя –

в бяло, с кок, букет

бели рози и с халка

и пръстен

на безименния пръст, се вижда стълбището към Капитолийския хълм, където е кметството на Рим. Именно площадът по проект на Микеланджело пред ритуалната зала на кметството е първото място, на което стъпват всички новобрачни двойки във Вечния град.

Николо Инвидиa е роден на 13 ноември 1989 г. в град Варезе, област Ломбардия, а Павела Митова е от София, но въпреки това сключват граждански брак в Рим. Кметицата Вирджиния Раджи е представителка на движението “5 звезди”, основано от комика Бепе Грило. От 2018 г. депутат от него е и самият Николо Инвидиa.

Отскоро обаче Павела е не само негова съпруга, а и негова колежка, тъй като на общите избори през юли беше избрана за депутат от партия “Има такъв народ”. Така българо-италианското семейство стана единственото поне в Европа, чиито съпрузи са депутати в партии, основани от шоумени.

Двамата парламентаристи се озовават в ролята на специфичен мост между Слави Трифонов и Бепе Грило, с когото

мнозина в Италия,

непознаващи

българската

действителност,

сравняват смело

лидера на ИТН

Общото между двамата е, че нито единият, нито другият е депутат от собствената си партия, а само дърпат конците им. Слави Трифонов не е депутат по свой избор. Бепе Грило пък не се е кандидатирал никога заради 14-месечната си условна присъда за непредумишлено убийство на трима души. През 1988 г. италианецът беше осъден от Касационния съд за смъртта на приятелите си – съпруг, съпруга и детето им, загинали през 1981 г. при катастрофа с шофирания от Грило джип.

Днес и двамата млади съпрузи, завършили миланския католически университет “Сакро куоре”, са депутати от получилите най-много гласове на общите избори в страните им политически движения. Николо Инвидиa влезе в италианския парламент след общите избори през 2018 г., когато “5 звезди” спечели 32 на сто от гласовете и беше принудено да се коалира с дясната Лига на Матео Салвини, за да сформира правителство. 

Социологическите изследвания от 21 юли 2021 г. на института SWG обаче дават на “5 звезди” едва 15,2 на сто, ако се гласува днес. Това значи, че популярността на движението, което само преди 3 г. беше смятано за революционно, продължава да пада сред италианците, въпреки че то все още е част от правителството на Марио Драги. Близо един от всеки трима депутати и сенатори от “5 звезди” напусна през годините парламентарната си група и отиде в смесената група.

Павела Митова пък беше

избрана за депутат от

ИТН в Старозагорския

изборен район,

след като на общите избори през юли партията на Слави Трифонов стана първа с 23,2%.

“Във вълшебната нощ на Евро 2020 и на полета на “Върджин Галактик” още една частица история се добавяше тихомълком към паметния ден – в България партията “Има такъв народ” печелеше изборите, слагайки край на корумпираната ера на бившия премиер”, е написал в профила си във фейсбук Николо Инвидиа, който беше избран в Ломбардия.

Според 31-годишния депутат ИТН има много прилики с италианското движение, защото е “млада партия, постидеологическа, родена от низините. Безкрайно съм горд, че в тази страница, бележеща промяната, участва и моята най-добра приятелка и съпруга Павела Василева Митова”, е написал Инвидиа под снимка, на която е със съпругата си пред избиратели на ИТН в София. 

Италианецът допълва пред в. “Ил фато куотидиано”, който се смята за близък до “5 звезди”, че

с Павела са

“двама милениали,

подтикнати от

едни и същи идеали

на едно поколение, малтретирано от всички. Нашата история не е родена в политиката, тъй като се познаваме от университета и винаги сме се стремили да се следваме през годините. Сега тласкаме към промяна страните си”.

Вестникът допълва, че приликите между двете партии са по темите, свързани с реформата в правосъдието, борбата срещу корупцията, искането за повече прозрачност и обновление. Самата ИТН и лидерът ѝ бяха критикувани, че не са представили програма по време на предизборната си кампания и все още не са определили кои точно ще бъдат следващите ѝ стъпки, припомня изданието.

Но Инвидиа коментира, че “в действителност ИТН е представила текст от 2000 страници по всички теми, с които искат да се заемат веднага щом са в правителството.

Демокрацията

в България е

млада и там

е по-лесно да

изграждаш нов път,

това може да доведе до големи промени по много по-бърз начин, отколкото в Италия”, казва Николо пред вестника.

В профила си във фейсбук на депутат от “5 звезди” Инвидиа пише, че колкото и да е парадоксално, той е част от “българско мнозинство” в Италия, докато Павела ще бъде част от мнозинство “по италиански”. 

Коя всъщност е българската депутатка Павела Василева Митова? “24 часа” се обърна към нея с молба за телефонен разговор, но той не се осъществи заради неполученото разрешение от страна на отговорничката за медиийните изяви в ИТН.

Ето какво може да се прочете в официалните сайтове и социалните мрежи за младата депутатка.

В сайта на ИТН тя е

определена като

“експерт по

международни

отношения и

разоръжаване

на оръжия за масово поразяване”. В работната ѝ биография е отбелязано, че е програмен директор за разоръжаване и оръжия за масово поразяване в Института за публична политика в София - това е фондация, чийто президент е бившият посланик в Чехия Здравко Попов.

Според социалните мрежи от октомври 2017 г. Митова оглавява новооткрит офис на софийската неправителствена организация в Рим, чрез който да координира партньорството с италиански организации.

Преди това е изкарала двумесечен стаж в българското МВнР като съветник в отдела за НАТО и регионалната сигурност. А преди него е минала и през 5-месечен стаж в Ню Йорк в Делегацията на ЕС в ООН. Той е последвал друг 4-месечен стаж в българското представителство в Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

Митова е бакалавър по политически науки и международни отношения от католическия университет в Милано и магистър по международна сигурност от Rijksuniversiteit в Гронинген, Нидерландия. Освен това е и магистър по икономическа сигурност, геополитика и разузнаване от SIOI, Рим - италианското дружество за международните организации, което се оглавява от бившия външен министър Франко Фратини.

Въпреки че Митова е завършила политически науки в Милано, будят истинско недоумение твърденията ѝ как се избира президент в Италия, когато коментира в качеството си на външнополитически експерт парламентарната криза на Апенините. Анализирайки я на 15 февруари в предаването “Студио Хъ” на телевизия 7/8, още в началото тя твърди, че “в Италия президентът не се избира от народа, а от правителството. Затова правителството има доверие на президента, защото те са го избирали”.

Италианската конституция обаче твърди нещо коренно различно. Според нея президентът на републиката се избира на общо заседание на парламента, т.е. от всички членове на Камарата на депутатите и Сената, или от 630 депутати, 315 сенатори и 6 пожизнени сенатори. Към тях се прибавят и делегатите на 20-те италиански области, или по трима от всеки регион, като само малката Вале д'Аоста е представена от един. При първите три гласувания е необходимо мнозинство от две трети, а от четвъртата нататък – абсолютно мнозинство.

Или с други думи, следващият президент на Италия ще бъде избран догодина и от съпруга на Митова, който е депутат, а не от италианското правителство. Николо Инвидиа също е

завършил

миланския

католически

университет,

а после, подобно на нея - и магистратура в Гронинген. Работил е в Европарламента, в института “Ратенау” в Хага, в Института за икономическа иновация в Колорадо. Част е от “Милениум Проджект” – тинк танк със седалище във Вашингтон. Според сайта на италианската Камара на депутатите Инвидия е член на комисията по въпросите на труда в частната и обществената сфера, а освен това е и част от делегацията в парламентарната асамблея на ОССЕ. 

Една от първите “общи” изяви с българска следа на двамата съпрузи, ако може така да се нарече, датира от 27 май 2021 г., когато Митова още не е депутат.

В качеството си на експерт по международни отношения тя разказва в предаването “Студио Хъ” на телевизия 7/8

случка по време

на визитата

в Рим на

президента Радев

Митова казва, че като гражданин, който иска да присъства на литургията в базиликата “Сан Клементе”, се обадила на посолството ни в Рим, откъдето любезна жена ѝ казала, че входът е свободен и всеки гражданин може да влезе.

“Съпругът ми е италиански депутат и е част от Групата за приятелство между Италия и България. Той прецени, че в един труден момент на нагнетяване на езика на омразата би било добър знак на приятелство италианските членове на тази група да присъстват на българската литургия и след това да направят общо изявление, с което да изразят своето уважение към приноса на българския народ към просвещението на Европа”, разказва Митова пред водещия Тошко Йорданов.

Затова и президентката на групата се свързала с представител на българското посолство в Рим, за да изрази желанието за посещението на българската литургия на 5-има-6-има депутати, които не искат среща с президента Румен Радев и не желаят да правят изявления по микрофон на литургията.

“За 48 секунди

тя е получила

отговор

по уотсап, който гласи, че “за съжаление, тази година предвид ограниченията и заради изключителните мерки, наложени както от “Сан Клементе”, така и от администрацията на президента, визитата в базиликата ще се състои под изключително строг протокол. Посланикът ни ще се свърже с Вас за някое следващо протоколно събитие”.

Според Митова отговорът означава две неща – “не може да присъствате, не искаме да присъствате. Второ – тъй като не желаем да звучи, че не искаме да присъствате, си измиваме ръцете с базиликата “Сан Клементе” и с администрацията на президента”. Митова решава да се обади в базиликата и оттам ѝ казали, че входът е свободен и с удоволствие ще посрещнат италианската делегация.

“Отговорът от българското посолство дойде за 48 секунди. Колкото и да искам да вярвам в ефикасността на българската държавна организация и дипломатическа служба, ми се струва изключително невъзможно въпросният второстепенен служител на българското посолство изобщо да е уведомил посланика или администрацията на пре- зидента, която да откаже на италианските колеги”, продължава Митова.

За мнозина, които от дълги години следят традиционните литургии в “Сан Клементе” с участието на президент или премиер, остава недоумението как на италиански депутати може да им хрумне да искат разрешение от българското посолство, за да влязат в римски храм. Всички знаят, че подобни разрешения дават само ръководствата на храмовете.

Ледения човек, който откри как да помогне на хипертоници и диабетици

Ледения човек, който откри как да помогне на хипертоници и диабетици

Наричат го Ледения човек, заради способността му да издържа дълго време на минусови температури. Той е 60-годишен нидерландец, който стана световна сензация благодарение на нестандартните си техники на дишане. Чрез тях той отключва силата на организма и успява да контролира ума. Така Вим Хоф записва почти 30 световни рекорда

Сашо Кадиев: Деси Стоянова настина, гледа ме от дома си

Сашо Кадиев: Деси Стоянова настина, гледа ме от дома си

Сашо Кадиев водеше сам днешното издание на "Преди обед" по bTV. Както самият той шеговито обясни: "В началото на годината обещах да не закъснявам и да не ям в ефир. Днес нямаше как да закъснея, защото и най-желязната в нашия екип - Деси Стоянова настина. И за да не ми кашля тук, сега тя ме гледа в къщи с чайче и най-вероятно брои грешките

Рожденик е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов

Рожденик е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов

Рожденик днес е един от най-търсените ортопед-травматолози на България проф. Асен Балтов, бивш изпълнителен директор на “Пирогов”, важен член на лигата “Лекарите, на които вярваме”, включително в новото ѝ издание за 2021. Професорът ще е със семейството си и хората, за които най-важното е той да е здрав и щастлив

Христо Шопов с ключова роля в най-успешния сръбски сериал за последните 20 г.

Христо Шопов с ключова роля в най-успешния сръбски сериал за последните 20 г.

Най-успешният сръбски сериал за последните 20 г. вече е в българския ефир. “Южен вятър” е продължение на едноименния пълнометражен филм на Милош Аврамович от 2018 година. Заради огромния му успех - приходите му от боксофиса надхвърлят 400 000 евро, режисьорът решава да пренесе историята и на телевизионния екран

Последният Медичи знаел 6 езика, но предпочитал мъже и слага край на династията

Последният Медичи знаел 6 езика, но предпочитал мъже и слага край на династията

През 1737 г. без наследници умира Джан Гастоне, седмият велик херцог на Тоскана Джан Гастоне Медичи е седмият и последен велик херцог на една от най-влиятелните династии в Европа. Той обаче предпочита мъжете пред жените и не оставя наследник, когато умира през 1737 г. във Флоренция. Така се слага край на Медичите

Джак Никълсън с драматична деменция

Джак Никълсън с драматична деменция

Влюбвах се и много исках да се оженя за някои дами, но славата на Джак Бройкаджията ме преследваше, казва той Той мисли, че живее в родната си къща", разказват негови съседи. Тъжни последни дни прекарва Джак Никълсън. С тези думи холивудско издание описа живота на един от най-ярките актьори във филмовата история

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента проследяването на източника на новия коронавирус е общо предизвикателство пред целия свят. За по-бързото и точно изследване математиците и биолозите си подадоха ръка и с помощта на големите данни се опитаха да открият нулевия пациент, съобщава Радио Китай. На 22 септември в платформата на Китайската академия на науките за предварително

Организацията на евреите в България "Шалом" излезе със специална декларация срещу лидера на партия АБВ Румен Петков. Причината е, че той се появи в телевизионно предаване с жълта табелка, на която пише "Неваксиниран". Според "Шалом" това е препратка към жълтите звезди, които евреите са принудени да носят по време на Втората световна война

Сред напълно безплатните медикаменти обаче има представители и на трите препоръчани групи - антибиотици, антикиагуланти и кортикостероди Само 9 от включените в списъка на здравната каса 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, като 3 от тях липсват. Останалите 9 също се покриват в голям процент, но пациентите трябва да доплатят

Първо и второ място взеха българчета на европейския конкурс за наука

България е сред аутсайдерите по зарядни станции за електрически коли в Европа

България е сред последните места по брой зарядни станции за електрически автомобили на 100 км пътища. Това сочи статистика на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА)

Бабинова в добра форма, глези се с пица

Гореща и вкусна пица си похапна Весела Бабинова. Актрисата, която вече е майка, се разходи с бебето в столичен парк и прекара времето си с друга родителка

Плишкова влюбена в двойник на Жиката (СНИМКИ)

Чешката тенисистка и мъжът й се качиха на върха на 268-метров небостъргач Тенисистката с най-дългите крака Каролина Плишкова гушка абсолютен двойник на бившия треньор на "Левски" Живко Миланов

Димът ли стопля Райна на Башар?

Модерно електронно наргиле топли в студените вече вечери любимата на актьора Башар Рахал - Райна Караянева. Топпапараците на "България Днес" хванаха русокосата бомба по къси панталонки в парка да