Модната икона Айрис Апфел отпразнува 100 години с 2 млн. последователи

Тя и съпругът столетник декорират дома на девет американски президенти

На ръката си тя винаги слага поне по шест гривни, а герданите й рядко може да останат незабелязани. Запазената й марка са очилата тип костенурка с големи стъкла и кръгла форма. Комбинира аксесоари, които за другите биха били невъзможни. Смесва висша мода с дрънкулки, купени от битаци, и не обича да следва тенденции. Облеклото й е шарено и пищно, а видът й - младежки, макар преди дни Айрис Апфел да навърши 100 години.

Модната икона е

световен феномен

С нетипичния си стил на обличане Апфел привлича вниманието на редица дизайнери, които често я канят на първия ред на ревютата си. Фотографите се молят да я снимат, а на 97 години тя дори успя да изгради успешна кариера на модел и подписа договор с агенция. Днес Айрис Апфел освен дизайнер е и най-успешният възрастен инфлуенсър в света, а профилът й в социалните мрежи има 2 млн. последователи. През 2018 г. беше удостоена и с кукла Барби с нейния образ. Преди това, през 2011 г., разработва лимитирана колекция от грим за козметичния бранд MAC, като пусна и колекция с бижута. Документалният филм за нея - Iris, й спечели номинация за "Еми". След началото на пандемията Апфел публикува книга за оцветяване, за да помогне на хората

да бъдат

креативни

по време на локдауните.

Остаряла външно, но с душа на тийнейджър.

Айрис на младини
Айрис на младини
Именно така се чувства Айрис Апфел. През 2021 г. модната икона на редица поколения навърши 100 години и отбеляза празника си със снимка в социалните мрежи с текст: "Не всеки ден ставаш на 100. Нека празненствата започнат".

Родената на 29 август 1921 г. Айрис е била винаги заобиколена от красота и мода. Тя е отраснала в Лонг Айланд в семейството на руски емигранти. Внучка е на руски майстор шивач, а баща й бил ексцентричен декоратор. Продавал стъкла и огледала и работел с най-добрите дизайнери на Ню Йорк. Именно от него Айрис наследява

усета си

към дизайна

Младата Апфел записва история на изкуството в Нюйоркския университет и посещава художествено училище в Университета на Уисконсин. По-късно използва отличителния си усет за мода и в работата си като редактор в различни женски списания.

Нетипичния си стил на обличане и характерната си визия Айрис показва пред света, след като се запознава със съпруга си Карл Апфел. Двамата се срещат на почивка край езерото Джордж през 1947 г. Било любов от пръв поглед, която продължава до 2015 г., когато Карл умира малко преди 101-вия си рожден ден.

Двойката

се жени едва година след случайното си запознанство.

Със съпруга си Карл реставрират Белия дом при девет държавни глави. Той доживява до 101 г., тя наскоро отпразнува 100 г.
Със съпруга си Карл реставрират Белия дом при девет държавни глави. Той доживява до 101 г., тя наскоро отпразнува 100 г.

"Първата ни среща беше на Деня на Колумб. На Деня на благодарността той ми предложи. На Коледа имах гигантски пръстен. На рождения ден на Вашингтон бяхме женени", казва Айрис.

Още тогава тя показва, че не може да се облича като обикновените момичета, и надделява над всички, за да се появи с розова рокля.

"Аз съм доста практична, така че исках рокля, която да мога да нося след сватбата, а не просто да я държа в кутия. Все още си пазя обувките и ги нося, макар да са минали 70 години. Бяха бледорозови от сатен. И в момента са стилни. Ако държите нещата си достатъчно дълго, те се връщат на мода", разказва Апфел.

Две години съвместен живот са нужни на Карл и Айрис, за да създадат текстилната си компания Old World Weavers, специализирана в реставрацията на стари мебели. Не след дълго

те се доказват

в САЩ

и са едни от най-търсените декоратори. От Белия дом ги търсят многократно, за да реновират вътрешния дизайн. През кариерата си те са работили за девет президенти - Труман, Айзенхауер, Кенеди, Джонсън, Никсън, Форд, Картър, Рейгън и Клинтън.

"Изготвихме точни репродукции на тъкани от XVII, XVIII, XIX и началото на XX век и направих всичко по силите си, за да ги докарам възможно най-близо до оригинала", казва Айрис.

Благодарение на професията си семейство Апфел имат възможността да пътуват и да посещават екзотични дестинации, откривайки интересни интериорни находки. Заедно двойката пътува два пъти годишно до места като

Турция,

Мароко и Ливан,

като там събират буквално всичко, което им попадне – от висша мода до късчета плат, които струват едва няколко цента. Айрис съчетава всички тези парчета, за да създаде единствен по рода си дизайн, който клиентите й обожават. Покрай пътуванията си по света съпрузите започват да колекционират антики, ексцентрични предмети и интересни интериорни находки.

По време на тези воаяжи Айрис успява да се сдобие с невероятни дрехи, бижута и аксесоари. Всяко едно нещо в нейния гардероб има своята особена история.

Натрупала завидно количество дрехи и бижута от цял свят, тя ги пази в няколко стаи със стелажи с двойна височина. И това е само в нюйоркския й дом - този в Палм Бийч се оказва с още по-голям гардероб.

Именно заради това нейното безценно богатство – главозамайващият й гардероб - през 2005 година става тема за изложба в Музея на изкуството "Метрополитън", а Айрис представя специална подбрана колекция от бижута, шапки и обувки, които обединява под общото име Rara Avis.

Кураторът Харол Кода знаел за колекцията на Апфел от бижута и дрехи, с които били пълни няколко стаи в жилището й в центъра на Ню Йорк. В тях тоалетите на Диор, Лагерфелд, Сен Лоран и Унгаро висели до придобивки от битаците и от веригите за масова мода. Кода разгледал внимателно колекцията на Апфел и подбрал за музея 300 дрехи и стотици аксесоари.

Изложбата имала изключителен успех и Айрис Апфел става икона, която съществува дори като емотикон. След 2005 г. целият свят вече знае за Айрис, за стила й на обличане и невероятното й чувство за хумор. Появява се профилът й в социалните мрежи и все повече хора започват да следят изявите й там.

"В днешно време е необходимо да си уверен в себе си, в противен случай просто няма да се справиш с живота. И въображение - това е, което липсва на съвременния свят. Въображението - това е много, много, много мощно нещо”, споделя модната икона.

Въображението на Айрис е и главната причина тя да се справя толкова добре с

миксирането

на различните стилове, така че да изглеждат хармонично. Силно експресивният й външен вид на пръв поглед изглежда нахвърлен без усилия, което не е далеч от истината. Апфел се облича, като се доверява на инстинктите си.

"Стилът не е в носенето на скъпи дрехи. Може да имате много пари и да нямате никакъв стил. Може да бъдете облечени по последна мода, обути в обувки за десет хиляди долара, издокарани като извадени от кутия, и пак да изглеждате като коледно дърво. Стилът не е това, което носите, а как го носите.

Толкова съм щастлива да бъда с гривни, които струват три долара, тъй като от мен се очаква да нося ценни неща. Обичам да смесвам високо и ниско, да сложа нещата заедно, за да ги нося,

както

духът ми иска

Когато се опитваш да си стилен на всяка цена, си личи, че ти е некомфортно, сякаш носиш костюм, който влиза в стаята преди теб самия", казва в интервю за едно от големите модни списания.

Апфел успява да натрупа колекция от стотици уникални произведения от цял свят – процес, който започва още в детска възраст. В документален филм, посветен на живота й, Айрис разказва, че първата си придобивка я купила сама от "Гринуич Вилидж".

"Бях на около 12 години. Имаше малък магазин в мазето на една от онези старомодни къщички, в които комините стърчаха отвън и никога няма да забравя това място, защото мислех, че е пещерата на Аладин. Там имаше един малък човек. Името му беше

господин Дарис

и се обличаше в износени, но елегантни дрехи. Той винаги носеше сплескан монокъл и винаги се отнасяше с мен като с малка херцогиня. Влязох и той никога преди не беше виждал дете да се интересува толкова много от всичко това. Сложих си брошка. Просто си помислих, че ще е много шик", казва модната сензация.

Макар 12-годишна, тя се спазарява за бижуто и го взима за 65 цента. Именно тази брошка поставя началото на изграждането на уникалния й стил.

През годините Айрис неведнъж е споделяла, че чувството й за хумор я държи млада и не й позволява да се предаде, да остарее и да спре да работи.

"Ако искате да останете млади, трябва да мислите като млади. Любопитството и чувството за хумор ме тонизират, държат ме млада, отворена към нови хора и неща, готова за приключения. Не искам да бъда стара глупачка. Аз съм се самопровъзгласила за най-стария жив тийнейджър в света и възнамерявам да се запазя такава", казва в свое интервю Айрис Апфел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене