Джак Никълсън с драматична деменция

Джак вече не е същият като в младостта си.

Влюбвах се и много исках да се оженя за някои дами, но славата на Джак Бройкаджията ме преследваше, казва той

Той мисли, че живее в родната си къща", разказват негови съседи. Тъжни последни дни прекарва Джак Никълсън. С тези думи холивудско издание описа живота на един от най-ярките актьори във филмовата история.

За проблемите му с паметта се знае отдавна, но досега никой не смееше да говори открито за тях, както и че заради деменцията губи връзка с реалността. Джак Никълсън не просто вече не помни реплики, за да участва във филми - той не помни дори случки от ежедневието си.

"С Джак сме приятели от години, мога да кажа, че той

не излиза

изобщо от дома си

- разказва негов приятел пред медията, пожелал анонимност. - Физически се справя горе-долу, но ума му сякаш го няма. Синът му Рей и дъщеря му Лорейн се грижат за него, те живеят в съседство. Много е тъжно да видиш такъв суперталантлив актьор като Джак да се изключи по този начин." Според източници, които се цитират в американски издания, поне от година той не помни актьорската си история в Холивуд.

Негови съседи разказват как няколко пъти срещали актьора, а той ги разпитвал дали им харесва животът в Ню Джърси, дали им харесва къщата му, в която той живее с майка си, нямайки никаква представа кой е и къде се намира.

Роденият именно в Ню Джърси актьор пробива в голямото кино през 70-те години на миналия век с филма "Волният ездач", който накара цяла Америка да се влюби в мотоциклетите. Говорейки пред The Talks преди време, актьорът нарича премиерата на филма в Кан един от най-важните моменти в живота си.

"Когато гледах прожекцията,

осъзнах, че

всъщност ще стана филмова звезда”,

казва тогава Никълсън.

Възходът му към славата е бърз, а с това идват и проблемите. На бял свят излизат неизвестни дори за него моменти от личния му живот. Когато 16-годишната Джун Никълсън забременява през 1936 г., родителите й решават, че ще отгледат детето като свое.

Това дете е бъдещата холивудска суперзвезда Джак Никълсън, който разбира истината за биологичната си майка чак след като тя умира. На върха на славата си, на 37 години, репортер от списание "Тайм", го информира, че жената, за която винаги е вярвал, че е много по-голямата му сестра, всъщност е неговата майка. Разтърсен, Никълсън успява да убеди списанието да спре да публикува историята за тази семейна трагедия, но е напълно съкрушен.

Обажда се на най-близките си приятели един по един и постепенно разбира, че десетки хора с изключение на него са знаели истината. Минават месеци на сеанси с психолози, "за да изплувам от дупката, в която се намирах", признава той.

"Имаше моменти в живота ми, когато

се чувствах

странно неустоим към жените

- казва Джак пред "Дейли мейл" през 2015 г. - Трудно можех да откажа на жена. Положението вече е друго и това ме натъжава. Но вярвам, че с остаряването и намаляването на силите много черти от характера ми се подобриха. Въпрос на равновесие е,

трябва да свикнеш

с хода на времето”

“В момента не съм в състояние да водя нормален живот, камо ли да се занимавам с жени, което ме натъжава. Бих се радвал на един последен роман, но не е много реалистично да се случи”, оплака се тогава той.

През 60-те и 70-те години ситуацията е далеч по-различна и Джак е сред най-големите плейбои в Холивуд. Според легендите, които се носят от години, той е спал с над 2000 жени. На въпроса дали тази цифра е вярна, Никълсън отговаря: “Не броя”. През годините той е свързан с десетки известни жени, сред които попада дори майката на премиера на Канада Джъстин Трюдо. В книгата си “Времето на твоя живот” Маргарет Трюдо разказва подробно за времето си със звездата: “Единственият мъж, с когото съм излизала, който се радваше на свободата толкова, колкото и аз, беше Джак Никълсън.

Прекрасен,

забавен, наистина свободен човек

Той разбираше, че бракът и моногамията просто не подхождат идеално за живота му като филмова звезда. Как обичах времето си с него!”

От всички жени, с които излиза, само една успява да го накара да тръгне по пътеката към брачния олтар. Това е актрисата Сандра Найт, която е г-жа Никълсън от 1962 до 1968 г. Според него двамата имали “много красив, сладък брак”, но той отсъствал твърде често.

“Не можах

да бъда достатъчно

с голямата си дъщеря

(актрисата Дженифър Никълсън), защото се опитвах да направя кариера”, казва той с горчивина. Освен нея Никълсън има и син (Калеб Годард) от актрисата Сюзан Анспач, дъщеря (Хъни Холман) от актрисата Уини Холман и две деца (Рей и Лорейн Никълсън) от актрисата Ребека Брусар.

Макар откровенията да не са типични за него, още преди години той признава, че децата са единственото, което му е останало след славата и парите в Холивуд.

В последния си филм, романтичната комедия "Как да разбера" с Оуен Уилсън, Рийз Уидърспун и Пол Руд, той играе богат егоцентричен магнат, който натопява собствения си син и го праща в затвора за престъпление, извършено от него самия. Повечето актьори обичат да заслепяват околните с присъствието си, но не и Никълсън.

“Мразя да се държат с мен като с горгоната Медуза или паметника на Линкълн - предупреждава той. - Представата на хората за мен не отговаря на действителността. На снимачната площадка съм актьор като всеки друг. В повечето случаи за всяка моя роля мога да се сетя за други актьори, които щяха да я изиграят по-добре.

Притеснявам се още от момента, в който приема дадена роля

Тревожа се как ще я изиграя, дали ще се справя. Репетирам как трябва да се държа на снимачната площадка и как ще се подготвя.

Безкрайно се притеснявам. Изпадам в паника. Не го разбирам. Става всеки път, докарвам се до това състояние, излизам на снимачната площадка, режисьорът казва “Клапа!” и изведнъж напрежението изчезва и всичко се получава, успокоявам се, правя каквото правя и дори не мисля за него. Напълно спокоен съм, докато не извикат “Край!”.” Именно заради този професионализъм и до днес Никълсън е сред най-уважаваните в Холивуд.

Първи колегите, а после и децата постепенно осъзнават. че Джак

не помни

дори случки от предния ден

В началото всички са шокирани, защото не знаят как да постъпят и как да кажат на почитателите му, че Джак Никълсън е със старческа деменция. Но самият той винаги е казвал, че не се бои от остаряването.

“Едно от най-трудните неща при него е загубата на приятелите - казва той в последното си интервю. - Започва полека, после става всеки месец и накрая няма как да не си помислиш: “Кога ли ще бие и за мен камбаната?”. И на всичко отгоре усещаш постоянно загубата.

В този етап на живота се чувстваш на косъм от смъртта. Плашещо е – кой иска да се срещне с Бог и ярката бяла светлина? Аз със сигурност – не. Все още. Животът ми се промени. Не се радвам толкова на нещата, на които се радвах някога. Не ходя по нощни клубове, вече не ми харесват.

Не гуляя и не търся жени, играта вече не си струва. Последните три пъти, в които бях на снимки в Ню Йорк, нито една вечер не излязох от хотелската стая. Хората няма да повярват, но е така. Човек нагажда живота си според обстоятелствата и мога да прекарвам доста време сам.

Смятам се за общителен, но приятелите все ми казват: “Джак, трябва повече да излизаш”.

Не съжалявам за нищо в живота си,

но продължавам да копнея за любов

Влюбвал съм се в живота си, винаги започва с пълно себеотдаване, което трае точно 18 месеца и после нещата се променят. Ако знаех, че ще е така, щях да съм подготвен и може би щях да подредя връзките си по-добре. Но когато съм с някоя жена, често съм се отказвал от всичките си убеждения.

Бил съм толкова влюбен, че съм казвал: “Хайде да се оженим!”. Но нито една не е приемала думите ми на сериозно. Сещат се за славата ми на Джак Бройкаджията. Хорското мнение ме преследва. Сега си мисля, че има пропаст, която никога няма да прескоча. Неотдавна направих неочаквано откритие. Обикалях имота си и като погледнах нагоре към синьото небе и облаците, си дадох сметка, че това е раят.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене