Италия е новият властелин на Европа по волейбол

Капитанът Симоне Джанели е с основна заслуга за успеха / Снимки: CEV

Джанели: Успяхме, плаче ми се! Страдахме, но постигнахме целта си, казва капитанът на "скуадрата"

Италия страда, плака и накрая ликува.

"Скуадра адзура" е новият волейболен шампион на Европа!

"Успяхме! Плаче ми се! След толкова години най-накрая постигнахме целта си", емоционално заяви капитанът на отбора Симоне Джанели след триумфа. Момчетата на селекционера Фердинандо де Джорджи спечелиха европейската титла, след като направиха страхотен обрат и се наложиха над Словения с 3:2 (25:22, 20:25, 25:20, 20:25, 15:11) в големия финал на Евроволей 2021, игран пред близо 7000 зрители в зала "Сподек" в Катовице (Полша).

"В миналото е имало много красиви медали, но никой не е такъв като този - продължи спонтанната си изповед Джанели. - Понасяли сме и удари, но ние винаги сме ставали. Синият екип прави това. Той е вълшебен. Той винаги е в състояние да ви даде предимство и срещу Словения ние направихме нещо наистина необикновено. Аз съм на седмото небе. Като капитан не можех да мечтая за нещо по-добро." Така подмладеният състав на Италия спечели седмата си европейска титла в историята. Но последния трофей на "скуадра адзура" беше през далечната вече 2005 година. Освен това Италия има 4 сребърни и 3 бронзови отличия в своята витрина.

От друга страна, Словения не можа да запише най-големия си успех в историята, като загуби трети финал на европейските първенства след тези през 2015 от Франция с 0:3 и през 2019 година от Сърбия с 1:3 гейма.

Домакините от Полша се утешиха с бронзовите медали, след като биха категорично вече бившите шампиони от Сърбия с 3:0 гейма.

В страната шампион празненствата не спират. Италия се къпе в щастие и изживява своята приказка в големия спорт. Първо футболният тим на селекционера Роберто Манчини спечели титлата на Стария континент. След това същото направиха и волейболните националки. Сега триумфът и на мъжкия национален отбор във волейбола слага черешката на тортата.

На 10 октомври селекционерът Фердинандо де Джорджи ще навърши 60 години, но той вече получи един от най-ценните си подаръци.

"Това е огромна радост, търсена, желана победа - заяви щастливият Де Джорджи. - Успехът дойде в края на наистина трудно първенство, в което момчетата страдаха дълго, но никога не се предадоха. Сега Италия е върха!"

Италия победи Словения в драматичен финал и вдигна трофея
Италия победи Словения в драматичен финал и вдигна трофея

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене