С оратория за Кирил и Методий Софийската опера открива сезона си

Софийската опера и балет ще отрие новия си сезон на 3 октомври с представянето на операта-оратория "Св. Кирил и Методий", написана от слабо известната композиторка Живка Клинкова. Тя бе представена досега веднъж миналата година, като бе предавана директно по БНТ. Представлението е от 16 часа на 3 октомври, като вечерта е предвиден и спектакъл на операта на Любомир Пипков "Янините девет братя". 

Интересно е, че такъв голям творец като Живка Клинкова доскоро е била напълно забравена. Не е верно, че нейните съвременници не са я познавали- те са били наясно, с огромното й творчество – 11 балета, опери, мюзикли, произведения за симфоничен, струнен и камерен оркестър; сюити и други за народен оркестър; камерна инструментална музика; над 250 солови и хорови песни със съпровод на пиано; обработки на народни песни и танци; музика към филми; пиеси за естраден оркестър и др.

Тя получава международни награди за филмова, камерна музика и музика за фолклорни формации. Много от нейните творби прозвучават за първи път и се изпълняват с успех в чужбина. Лауреат е на Световния младежки фестивал в Букурещ (1953 г.).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене