3-метров “чинар на Вазов” засадиха Иван Юруков и Мариус Донкин

Гергана Змийчарова и Иван Юруков

Актьорът Иван Юруков облече раирана риза, сложи шапка с козирка и хвана в двете си ръце кирка, за да засади чинар в двора на столичното 5-о ОУ “Иван Вазов”. До него беше и директорът на Народния театър Мариус Донкин, който с лопата копаеше дупката за корените на дървото. С двамата бе и актрисата Гергана Змийчарова.

Тримата засадиха чинара в памет на патриарха на българската литература. “Вазов е създал толкова много, сътворил е толкова много за нашия народ, че едва ли можем да направим всичко, с което да отдадем своята почит и благодарност на неговото дело. Затова заедно с всички други събития, с които почитаме този истински патриарх на словото, решихме и ние да оставим нещо за поколенията. Дървото, чинарът, е много силен символ, символ на връзката между поколенията, символ на духовното израстване, символ на свободата, на корените, на земята... Живот и здраве, тук можем да организираме Вазови четения, срещи, децата и ние ще се грижим то да расте здраво и силно и да ни дава сила”, каза Мариус Донкин.

Дървото в момента е високо около 3 метра и символично го наричат “чинар на Вазов”. Учениците от първи, четвърти и седми клас в 5-о ОУ обещаха пред актьорите и директора на училището Румен Пощаков да се грижат заедно с екипа на театъра за чинара.

Юруков и Донков засаждат чинара в памет на Иван Вазов.
СНИМКИ: БОЖИДАР МАРКОВ
Юруков и Донков засаждат чинара в памет на Иван Вазов. СНИМКИ: БОЖИДАР МАРКОВ

Планира се на 1 ноември, в Деня на народните будители, в двора на училището да бъде поставена и паметна морена с табела. Идея на театъра е в София да има градина на Вазов, в която да са всички любими негови дървета и цветя, споменати в стиховете му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене