Пръстен-убиец сред най-ценните находки тази година от Мисионис
13 Октомври 2021320

През този сезон археолозите откриха над 500 предмета, богати с много история

Завършиха тримесечните археологически проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Те се водят от местния археолог Стефан Иванов под научното ръководство на проф. Николай Овчаров. Тези най-мащабни провеждани някога тук разкопки станаха възможни благодарение на това, че Мисионис бе включен в списъка на шестте приоритетни обекта в България, финансирани специално от държавата с оглед на развитието на културния туризъм, съобщиха от експедицията.

"При работата на обекта само през тази година са открити близо 500 забележителни находки, които биха могли да съставят една средна по големина музейна експозиция. Сред тях обаче се откроява един уникален предмет, носещ в себе си и много история. Става дума за елегантен мъжки сребърен пръстен с изящна украса от гранули. Най-важно е обаче, че касетата му е куха, а встрани има едва забележима дупчица", разказва проф. Николай Овчаров.

Археолозите са улеснени в тълкуването на тази своя находка, защото накитът е буквално близнак на една друга находка от 2013 г. Тогава доц. Бони Петрунова (днес директор на Националния исторически музей) съобщава сензационно от средновековния град Калиакра, че там е открит първият по рода си пръстен-убиец. Той е с куха касета и дупчица за изливане или изсипване на отрова. Петрунова уточнява, че най-вероятно става дума за арсеник, внасян от Италия. Веществото предизвиквало стомашно-чревни разстройства, подобни на признаците на холерата.

Тя е категорична, че през ХтV в. в България са извършвани политически убийства с помощта на отрови. Според нея най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговият син Иванко Тертер, тъй като е известно, че те таели силна омраза помежду си. Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.

Пръстенът от Мисионис е същият, само че е от по-благороден метал - сребро. И може би наистина Бони Петрунова е права, предвид известните исторически примери от епохата. Има подозрения, че чрез отрова са елиминирани царете Петър и Калоян, управлявали в края на Хтт и началото на Хттт век. По такъв начин загива в 1246 г. малолетният цар Коломан т, който, според летописеца, умира внезапно "от питие, донесено му от противника, в което тайно е била излята отрова." В 1277 г. така е отстранен от коварната царица Мария претендента за престола мощния деспот Яков Светослав. Тя уж го осиновява, но после "коварно го измами и... коварно го уби".

А как е ставало това научаваме от един руски ръкопис от Хт в., разказващ за мъчителната смърт на княз Ростислав Владимирович. Византийският наместник в Крим го поканил на пир, но всъщност искал да го елиминира отдавна: "Веднъж, когато Ростислав пируваше с дружината си, наместникът каза - "Княже, искам да пия за теб!" Князът отвърна - "Пий!" Онзи отпи половината от чашата, а останалата половина даде на княза да я изпие. Незабелязано натопи в чашата палеца си, а под нокътя си бе сложил смъртоносна отрова. И така я предаде на княза, обричайки го на смърт не по-късно от седем дни".

Вероятно по подобен начин са действали и чрез въпросните пръстени-убийци. Такива са били практиките през епохата в цяла Европа. Прочута е репликата на папа Александър VI, роден като Родриго де Борджия /1431-1503/: "Войните се печелят не от армии и злато, а от готвачите в кухнята и сервитьорите на вечерята. Необходимо е съвсем малко, за да можете да излеете капка отрова в бъчвата с мед."

Но най-изпечените убийци с такива способи са децата на Александър VI Чезаре и Лукреция Борджия. Чезаре осъществявал коварните си планове с пръстен, който той никога не свалял от ръката си и наричал "Пламъкът на Борджия". Под луксозния рубин имало тайно резервоарче за малко отрова, която тайно била изливана във виното на врага.

Любима отрова на италианските аристократи била прочутата "кантарела". Тя била толкова силна, че една капка е достатъчна, за да убие бик.. Едва през 1966 г. италианският химик Карло Чезини "разшифрова" формулата на сместа - арсен, медни соли, фосфор, стрити жлези на дървесна жаба, както и екстракти от растения, донесени от Южна Африка. Вероятно подобни са били отровите, използвани и в средновековна България.

Миналата, 2020 година, също донесе много открития в Мисионис. Тогава бе открита прекрасната резиденция на епископите на Мисионис от V-Vт в., последователи на кръстителя на днешните земи на Североизточна България апостол Андрей Първозвани. През тази година археолозите успяха да провикнат във вътрешността на града. Оказа се, че там, под дебел слой пръст и гъста гора, се намират останките на величествени жилищни и обществени сгради от късноантичната епоха. Жилищните постройки са с дължина до 20 м и се издигали на два и повече етажи. В римската архитектура те се наричали "инсули" и са наподобявали днешните жилищни блокове.

Разкопките показват, че сградите се намират между доста широки улици, водели към централния площад на града. Така през V-Vт в., притиснати от непрекъснатите варварски нашествия, архитектите на Римската империя успяват да проектират и изградят истински античен град в суровите планински условия! Това вече бе констатирано във великия Перперикон в Източните Родопи, а сега се регистрира в неговия събрат - "Северния Перперикон" - Мисионис.

Находките от тези "инсули" показват богатия бит на гражданите от този период. Става дума за монети, накити и други предмети. Както и на други места, изненадва огромното количество на стъклени чаши за пиене на вино. Направените изследвания в модерните лаборатории на големия завод за стъкло "Шишеджам" в Търговище показват, че древните стъклопроизводители са местни хора и са имали невероятни умения.

Късноантичният Мисионис е имал свой достоен наследник - изграденият през Х-ХтV в. средновековен български град, преименуван със звучното българско название Косово. Археологическите проучвания показват, че той е бил един от важните градове на Второто българско царство - страж на подстъпите на столицата Търновград. Градът е бил голям и гъсто населен, но на цветущия живот е сложен край при османското нашествие след тежка обсада през 1395 г. Както вече е посочвано, тогава Мисионис-Косово е една от крепостите, чиито гарнизон се сражава до последно "за вярата на цар Иван Шишман" и този факт е отбелязан с възхищение дори от османския хронист Мехмед Нешри.

Останки от жестокото сражение се откриват навсякъде при днешните разкопки. От това време са впечатляващи сребърните монети на последния български цар Иван Шишман, намирани редом със сребърните акчета на завоевателя - султан Мурад т. Интересни са няколко колективни находки от оръжие и различни сечива, погребани на малка дълбочина. Очевидно защитниците на крепостта се опитали да съхранят в последния момент най-ценното от своето имущество, когато нападателите проникнали през крепостните стени.

ММА легендата Йордан Радев:
Боли ме за Багата

ММА легендата Йордан Радев: Боли ме за Багата

Йордан Радев (23 победи, 5 с нокаут, 5 със събмишън и 5 загуби) е сред най-успешните български ММА бойци. Той е вторият нашенец, който подписва договор с най-голямата организация на планетата UFC през далечната 2007-a. 45-годишният помориец прави голямо име с победи над топбойци. Бившият борец живее от доста години в САЩ

Колоездачка дивее на плаж

Колоездачка дивее на плаж

Бившата колоездачка Лучия Яворчекова подивя и се разсъблече на плажа. Тя изуми с поредните предизвикателни снимки, на които маха горнището си и остава само по сочни "бомби". "Сутрешното ми разтягане на плажа се получи малко диво, но времето беше твърде горещо, а океанът изглеждаше толкова привлекателен", оправда се Лучия за събличането

Обявиха, че Гришо е нечовек!

Обявиха, че Гришо е нечовек!

"Волето на годината!", "Григор Димитров е нечовек!", с тези суперлативи засипа най-добрия българския тенисист официалният канал на АТП "Тенис ТВ". 30-годишният хасковлия демонстрира невероятна игра на Мастърс турнира в Индиън Уелс, а признанието заслужи за едно свое воле в решаващия трети сет срещу поляка Хуберт Хуркач в четвъртфиналите на

Радомир Чолаков с първи подарък от проф. Герджиков, да остане у дома със семейството

Радомир Чолаков с първи подарък от проф. Герджиков, да остане у дома със семейството

В неделя рожден ден празнува изпълнителният директор на “Каолин” АД и депутат от ГЕРБ-СДС в 45-ото и 46-ото НС Радомир Чолаков. Вече е получил първия си подарък от кандидата за президент проф. Анастас Герджиков - почивка от работа и възможността да отпразнува 57-ата си годишнина със семейството и приятели

Здравните власти с нови мерки:
На мач само със "зелен" паспорт

Здравните власти с нови мерки: На мач само със "зелен" паспорт

Билет и "зелен" паспорт. Това ще са вече двете необходими условия, за да се ходи на футболен мач в България. Същото важи и за залите, където се провеждат спортни събития. Новината в аванс бе съобщена от заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов преди експертния съвет с водещи епидемиолози в понеделник

Алина Боз - турската актриса с български корени, се занимава с театър от 9-годишна

Алина Боз - турската актриса с български корени, се занимава с театър от 9-годишна

Безразсъдна любов, сложни житейски преживявания и трудни избори са в завръзката на новия турски сериал “Не пускай ръката ми”, който тръгва в българския ефир. Историята в него среща двама герои от различни класи - Дженк е наследник на богато и уважавано семейство, което притежава голяма и печеливша компания. Той следва висше образование в САЩ

Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът Радев: Ако има несъвършенства в заповедта, експертите ще ги отстранят, но кадрови промени не се налагат Острата реакция срещу въвеждането на зелени сертификати и исканията за оставка на здравния министър Стойчо Кацаров обединиха ГЕРБ и БСП. Това е противоконституционна мярка, заявиха от ГЕРБ

Футболисти на “Левски”, както и членове на треньорския щаб станаха първите у нас, които се ваксинираха срещу коронавирус публично с цел да дадат пример. Прец центъра, който отвори врати на “Герена” в сряда, минаха Марин Петков, братята близнаци Радослав и Борислав Цоневи, Ивайло Найденов, Георги Александров, Патрик-Габриел Галчев

София и още три града поискаха отсрочка до понеделник за децата от 1-и до 4-и клас. Денков опита, но здравните власти не го чуха Всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 хил. ще се обучават онлайн от 21 октомври (четвъртък). Към момента това са София - град, както и част от областите Видин, Габрово, Кюстендил

Актьорът Шон Пен се раздели със съпругата си

Атанас Илиев: Моята работа е да вкарвам голове

Българският национал Атанас Илиев започва да оправдава парите, платени за него от италианския "Асколи". Той говори пред медиите в Италия, след като с първото си попадение донесе точка за отбора си в

Върба хвали Мартин Минчев

Младежкият национал на България Мартин Минчев вкара два гола за успеха на своя "Спарта" (Прага) с 4:2 при гостуването на "Пардубице". Освен това крилото даде и една асистенция

Най-добрите футболисти с номер 10 в класацията на Sesame

Най-добрите футболисти във всеки отбор носят номер 10. Това бе и номера на Уилям Галас в Арсенал… Ако забравим този факт за момент, креативните играчи

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха

}