Борбата за власт между господарите на огъня - какво да очакваме от “Домът на дракона”

Новият сериал връща 200 години преди събитията от култовата сага “Игра на тронове”, когато започва падението на властелините Таргариен

В книгата “Огън и кръв” е описан възходът на рода
от Егон Завоевателя през наследниците му и семейните драми,
довели до войната, известна като Танца на драконите

“Завоюването на Седемте кралства от Егон Таргариен не е станало в един ден. Повече от две години са минали от акостирането на Егон и неговото коронясване в Староград...”

Това не е нито начало, нито край. Всяка история е само част от по-голяма такава, събития, предхождащи други или тяхно продължение. И така, като по учебник (и по книга) повече от две години след финала на култовия сериал “Игра на тронове” епичната сага ще се развие отново през 2022 г., връщайки зрителите 200 години преди събитията от оригиналните серии. Вече излезе първият тийзър на “Домът на дракона”, който е очакван с нетърпение и ще разказва историята на рода Таргариен и тяхното царуване.

Предисторията на “Троновете” се основава, разбира се, на книгата на Джордж Р. Р. Мартин “Огън и кръв”. Действието в новия сериал трудно би обхванало всички христоматийни събития, които описва създателят на фантастичната поредица “Песен за огън и лед”, а и със сигурност ще има много изненади за запознатите с написаното. Фокусът пада върху гражданската война между Таргариените, позната от историята като Танца на драконите. Именно този конфликт е началото на края на управлението на господарите на дракони, като засяга и останалите големи родове във Вестерос.

Нека все пак се запознаем с основата, дадена вече от Мартин, от която е полетяло въображението на други творци. И преди да изложим някои лица и събития, които да очакваме в “Домът на дракона”, нека да започнем със славния възход на Таргариените, както е направил самият писател.

“Таргариените били от чиста валирианска кръв, господари на дракони с древно родословие. Дванайсет години преди Ориста на Валирия (114 г. ПЗ) Енар Таргариен продал своите владения във Фрихолд и Земите на дългото лято и се преместил с всичките си жени, богатство, роби, дракони, братя и сестри, родственици и деца в Драконов камък, мрачна островна цитадела под една димяща планина в Тясното море.”

В най-големия си разцвет Валирия била най-великият град в познатия свят и естествено, в самата нея 40 дома си съперничели за власт, а Таргариените далеч не били най-могъщите. Само че девицата Денис Мечтателката - дъщеря на лорд Енар, провидяла унищожението на Валирия и когато 12 години по-късно настъпила Ориста Таргариените се оказали единствените оцелели господари на дракони. В последвалите сто години домът гледал благото си на изток, а не на запад към делата на Вестерос. И така до идването на власт на Егон Завоевателя или Егон Дракона - единствен син и второ дете на Ерион и лейди Валена от дома Веларион, най-близките поддръжници на Таргариен.

Егон имал две сестри, като по традиция се оженил за по-голямата Висеня, а от страст направил своя жена и по-малката Ренис. И тримата били господари на дракони. От петте, които Енар Изгнаника взел със себе си от Валирия, по тяхно време бил оцелял само Балерион, голям звяр, наричан и Черното страшилище. Той позволил на Егон да го язди. Вагар и Мераксес, които принадлежали на сестрите, били по-млади и излюпени на Драконов камък.

Един ден облак гарвани излетял от кулите на Драконов камък до Седемте кралства на Вестерос. Те носели едно послание: “От този ден насетне щяло да има само един крал във Вестерос. Онези, що сгънат коляно пред Егон от дома Таргариен, щели да запазят своите земи и титли. Онези, що вдигнели оръжие срещу него, щели да бъдат свалени, унизени и унищожени”.

Така Завоевателя и сестрите му се хвърлят със своите дракони във война, която несъмнено печелят благодарение и на страха, който всяват летящите им зверове.

В крайна сметка Егон Таргариен е коронясан като Първия с това име, крал на андалите, на ройнарите и на Първите хора, Властелин на Седемте кралства и Закрилник на Владението. Новият крал изненадва всички, като решава да издигне свой дом и седалище на мястото, на което със сестрите му за първи стъпват на земите във Вестерос - трите хълма при устието на потока Черна вода. И кръщава новия град Кралски чертог.

“Оттам Егон Дракона щял да управлява владението си, като свиквал дворцовия съвет от голям метален стол, направен от разтопените извити, очукани и прекършени мечове на всичките негови паднали врагове, опасен стол, който скоро щял да се прочуе по целия свят като Железния трон на Вестерос.”

Свързващите нишки с “Игра на тронове” са през цялото време, от което определено ще спечели новият сериал. По всяка вероятност в него ще липсва акцент върху историята на Егон и сестрите му, тъй като от тийзъра се вижда, че действието се завихря десетилетия напред в семейната хронология. Скокът отвежда във времето на крал Визерис и кръвопролитната борба за власт, в която един срещу друг се изправят първородната му дъщеря Ренира и най-големият син от втората му съпруга Егон II.

“Семената на войната често биват посявани във времена на мир. Така било и във Вестерос. Кървавата борба за Железния трон, позната като Танца на драконите, водена 129-131 г. СЗ, имала своите корени половин столетие по-рано, през най-дългото и най-мирно царуване, на каквото потомците на Завоевателя се радвали някога, това на Джеерис Първи Таргариен Помирителя.”

Старият крал и неговата съпруга и сестра - Добрата кралица Алисан, успели да осигурят на света куп принцове и принцеси Таргариен, чиито претенции били безкрайни. След смъртта на Джеерис на 96 години, властвал от 14-годишен над Седемте кралства, по негова воля и решение на Великия съвет той бил наследен от неговия внук, който на 16 г. вдигнал в небесата дракона Балерион. Така на власт идва крал Визерис Първи Таргариен. Той имал щедър, ведър нрав и бил много обичан от лордовете си, както и от простолюдието. По негово време също така се излюпили и имало повече дракони отвсякога. Още преди да бъде коронясан, Визерис бил оженен за братовчедка си лейди Ема от дома Арин, също внучка на Стария крал и Добрата кралица по линия на майка си. Младата кралица преживяла няколко помятания, а един син умрял в люлката, но в крайна сметка с краля имали едно здраво дете, което обожавали - принцеса Ренира. Дворцовите певци я възпявали като Насладата на кралството.

В ролята на принцеса Ренира е Ема д'Арси, а като непредвидимия и опасен принц Демън Таргариен се изявява Мат Смит.
В ролята на принцеса Ренира е Ема д'Арси, а като непредвидимия и опасен принц Демън Таргариен се изявява Мат Смит.

Дръзка, умна и красива, едва на 7 години тя станала драконов ездач на Сиракс, който кръстила на богиня от Стара Валирия. От 8-годишна била винаги до баща си в делата му. Тъй като кралят нямал жив син, неговият по-малък, амбициозен, буен и раздразнителен брат Демън Таргариен се смятал за негов наследник и се домогвал до титлата Принц на Драконов камък (Престолонаследник), която му била отказвана. Много интриги се случвали в двора с негово участие и не само.

Кралицата почива при опит да роди син, но той я надживява само с един ден, което потапя в скръб краля и двора. След като излиза от траура, Визерис в разрез със закона обявява дъщеря си Ренира за своя наследница и я прави Принцеса на Драконов камък. Този декрет разгневява принц Демън, който бил неконтролируем и постоянно разгневявал краля с действията си. Той напуснал Кралски чертог с дракона си Караксес, взел любовницата си Мизерия и отишъл в Драконов камък.

В същото време монархът бил съветван да се ожени отново и той си избрал за жена лейди Алисент от дома Хайтауър - умната осемнайсетгодишна дъщеря на Ръката на краля. Щом вестта стигнала до принц Демън, той пребил с камшик почти до смърт слугата, който му я съобщил. Домът Веларион пък се разгневил, че техните дъщери отново били пренебрегнати.

Оливия Кук е в образа на втората съпруга на крал Визерис - Алисент Хайтауър, която е и дъщеря на Ръката на краля Ото Хайтауър, в чиято роля е Рис Ифанс.
Оливия Кук е в образа на втората съпруга на крал Визерис - Алисент Хайтауър, която е и дъщеря на Ръката на краля Ото Хайтауър, в чиято роля е Рис Ифанс.

Новата кралица дарява съпруга си с едно момиче - Хелена, и две момчета - Егон II и Емонд, но въпреки това той не променя реда на наследяването. Алисент и Ренира се надпреварвали да бъдат първата дама до властника, а в двора се оформили две враждуващи фракции - "партия на кралицата", лордове, подкрепящи нея и правата на нейните синове, а срещу тях била "партията на принцесата". Кралят не обичал дрязгите и се стараел да удовлетворява и двете си любими жени.

В ролята на крал Визерис е британецът Пади Консидайн, познат от сериалите на HBO “Другият” и “Третият ден”. Като Ренира се изявява Ема д'Арси, а в кожата на непредвидимия и опасен принц Демън Таргариен влиза Мат Смит ("Короната"). В актьорската листа са още Оливия Кук (Алисент Хайтауър), Рис Ифанс (Ото Хайтауър), Стив Тусан (лорд Корлис Веларион), Ева Бест (Ранис Веларион), Фабиън Франкъл (Кристон Кол) и Соноя Мизуно (Мизерия).

Междувременно Мартин разказва и за любопитни романтични истории около принцеса Ренира с участие на рицари от кралската гвардия, както и на нейния чичо принц Демън. В крайна сметка 17-годишното момиче е принудено да се омъжи за 19-годишния сир Ленор Веларион, който не проявява интерес към жените, а предпочита компанията на своите скуайъри. Винаги до Ренира от един момент е рицарят Троши кости. Впоследствие принцесата ражда син, който е наречен Джейсерис - едро момче с кафяви очи и месест нос. Както знаят почитателите на сагата - драконовата кръв на Таргариените личи по техните лилави очи и сребристи коси. Буквално докато трае празненството за новия наследник, кралица Алисент също ражда още едно момче - Дерон. През това време принц Демън, преживяващ всякакви приключение далеч от двора, успява да вземе ръката на Лена Веларион, която му ражда две дъщери - Бела и Рена. Няма как да задълбаем сега и в сложните взаимоотношения между рода Таргариен и Веларион, които също са от съществено значение, но би било невъзможно да ги опишем накратко. Затова и подминаваме ключовия персонаж на лорд Корлис Веларион, известен още като Морската змия, най-прочутия морски авантюрист в историята на Вестерос.

Стив Тусан (лорд Корлис Веларион)
Стив Тусан (лорд Корлис Веларион)

Междувременно и принцеса Ренира ражда още двама синове - Люцерис и Джофри. И двамата били също толкова тъмни и едри като големия си брат. Доста силно е шушукането, че бащата е Харвин Стронг, същият Троши кости. Само че драконовите яйца и на трите момчета се излюпили, което затворило устата на мнозина. С всеки изминал ден ненавистта между наследниците на крал Визерис расте застрашително. Собствените му деца и внуци, макар и още малки, са безпощадни едни към други.

Драматичните обрати нямат край. Ренира взема за съпруг своя чичо Демън на тайна и бърза венчавка в Драконов камък, след като неговата съпруга и нейният съпруг умират. Ражда му син - Егон, белокожо бебе с тъмнолилави очи и светлосребриста коса. После и втори - Визерис, кръстен на дядо си. В Кралски чертог пък вдигат друга сватба между големия син на краля от кралица Алисент Егон II и дъщеря им Хелена.

Раждат се още претенденти за Железния трон, а в люлките им се излюпвали още дракони. Когато един ден...

“Визерис от дома Таргариен, Първия с това име, Крал на андалите, на ройнарите и на Първите хора, Владетел на Седемте кралства и Защитник на владението, затворил очи и заспал. Повече не се събудил. Бил на петдесет и две години и властвал над повечето от Вестерос двайсет и шест години.

А после избухнала бурята и драконите затанцували.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене