Край Видин разкриха едни от най-големите римски обществени бани

Проф. Николай Овчаров с ръководителя на разкопките доц. Здравко Димитров СНИМКИ: Авторът

Вече завършват тримесечните археологически разкопки на великолепния римски град Рациария край с. Арчар, Видинско. Както се знае това е седалището на седми Клавдиев легион и столица на римската провинция Крайбрежна Дакия. Този велик град в продължение на десетилетия бе жертва на масирани иманярски попълзновения. През последните години обаче той заживява нов живот след успешните разкопки на доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. А през тази година заедно с Перперикон, Вишеград, Мисионис, Провадия-Солниците и Хераклея Синтика е сред шестте приоритетни от гледна точна на развитието на културно-историческия туризъм обекти, финансирани от държавата.

Днес разкопките бяха посетени от проф. Николай Овчаров, който координира работата по шестте проекта. Доц. Димитров показа пред импровизираната пресконференция уникално запазените до 3 м височина зидове на обществените императорски бани (терми) на Рациария. Оказва се, че те са много по-големи от прочутите терми във Варна и съпоставими с такива паметници от Римската империя, като термите на император Каракала в Рим.

През тази година са разкрити части от съблекалните и магазините, намиращи се задължително в такива обществени бани. През 5-6 в. в изоставения грандиозен строеж е издигната раннохристиянска базилика – храм в известната епископия Рациария.

Макар и силно разрушени през вековете, термите на Рациария очевидно са изключителни внушителни. Свидетелство за това са огромните бази и капители за колони, изпълнени с невероятна каменна резба. По тях може да се изчисли, че са били високи по около 15 м, а самите сгради са имали височина от повече от 20 м, т. е. колкото един днешен 7-етажен блок.

При бъдещите разкопки се очаква централните помещения на термите на Рациария да бъдат украсени с още каменна пластика и невероятни мозайки, което е задължително за архитектурни ансамбли от този тип. За това е необходимо археологическите проучвания тук да продължат и през следващата година със същите темпове.

Според проф. Овчаров програмата с шестте приоритетни обекта в България е дала много добри резултати и трябва да не спира до тук. Защото по този начин ще се развива културния туризъм в различни точки на страната, най-вече в изостанали в икономическо отношение райони.

Древният римски град Рациария край с. Арча
Древният римски град Рациария край с. Арча
Примерна възстановка на римски императорски терми
Примерна възстановка на римски императорски терми
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене