Личното и важното, което трябва да знаете за Радев и Йотова
23 Октомври 202131070

Кобра във въздуха, а в политиката?

Една книга, прочетена в 3-и клас - “33 стъпала в небето”, преобърнала бъдещето му

Родителите му научили, че се е записал във Военновъздушното училище, постфактум

Заради позивната Мойсей US преподавател предрекъл - ще бъдеш лидер

Фен на гмуркането и рока, свири на китара и пее отлично

Кобрата в политиката. Така наричат мнозина президента Румен Радев. Но аналогията не идва от едноименната тропическа змия, а от един сложен и опасен номер със самолет.

През октомври 2014 г. на летище “Враждебна” край София се провежда авиошоуто “Това сме ние”. Радев тъкмо е станал командир на ВВС и е решил да се покаже, а и да покаже бойната ни авиация. В небето над София изпълнява със своя МиГ сложна и опасна фигура от висшия пилотаж, известна като “кобрата на Пугачов”. И изведнъж Румен Радев става известен. Авиошоуто на ВВС изстрелва генерала към политиката.

Перфектният му пилотаж го изстреля първо към върха на ВВС. Не е случайно - Радев е обучаван да управлява рискове не само в нашата Военна академия, но и в 2 американски. Завършил е Стратегическата академия по ВВС “Максуел” - най-престижната военностратегическа академия в света, обучаваща курсантите си на геополитика, стратегия, дипломация, преговори. Научен да взема решения, основани на информация и на анализ, той е направо мениджър на риска.

Като шеф на ВВС два

пъти подава оставка

През 2015 г. я хвърли след пререкания с министъра за липсата на пари за ВВС и гласуваното от парламента решение чужди самолети да патрулират в българското небе. Направи го демонстративно пред премиера Бойко Борисов, а не както е по устав пред министъра и президента. Борисов в свой стил го смири с обещание за още 80 млн. лв. за авиацията. Година по-късно Радев обаче напусна ВВС, защото реши да изкачва нови върхове. И започна своята първо тиха, после шумна видима конкуренция с бившия премиер.

Радев направи най-опасния лупинг в живота си и се хвърли в абсолютно непозната за него сфера. И стана първият президент, който не идва от политиката. В началото мнозина смятаха, че липсата на опит е предимство. На “Дондуков” 2 Радев показа способност бързо да се ориентира във всяка ситуация. Авторитетът му се дължи на личните му качества. А тези, които го познават, го описват като принципен, почтен и непринуден. Но ако в началото демонстрираше здрави нерви, спокойствие и готовност за диалог, след известно време показа, че като го настъпят - хапе. И както кобрата надига глава и разтваря “качулката” си, той вдигна юмрук.

Дори и след близо петте години на “Дондуков” 2 за личния живот на Румен Радев се знае малко. Втората му съпруга Десислава в последната година “изчезна” от социалните мрежи, където беше много активна и споделяше мнение, дори пускайки тематично подбрани музикални парчета.

Единствената публична “фриволност”, която Радев си позволява, е да демонстрира добрата си физическа подготовка - от раз 50 лицеви опори сред ученици, коремни набирания или да покара колело. А кампанията си откри с поход до Черни връх.

Всъщност това не е нова мода в политиката. Ранният Бойко Борисов вдигаше щанги пред Ройтерс, Иван Костов изкачи Черни върх като премиер с пъшкащи след него журналисти, а Симеон Сакскобургготски пак поизпоти репортерите, но към връх Мусала.

Спортът значи много за Радев още от дете. Като ученик и студент е тренирал баскетбол и бокс, обича също бягането, гимнастиката, фитнеса, плуването.

Радев е роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Детството му обаче минава в хасковското село Славяново, където семейството има къща и до днес.

Майка му била счетоводител, а покойният му вече баща е минал през много нива в енергоснабдяването. “Обикновени хора, много работливи, честни, добри. Те са образец за мен”, описва ги президентът в едно от малкото си медийни откровения. Когато не бил на училище, помагал на баба си и дядо си - берял тютюн и го нижел, копаел в градината.

Първата му детска мечта била да стане добър рибар, тъй като двамата с баща му често хвърляли въдици. След това искал да стане бригадир в ТКЗС-то - чичкото изглеждал важен човек, с чанта. Но

най-голямата му

мечта била да

работи в мандра

Съдбата обаче се намесила и в трети клас буквално преобърнала душата и желанията на Румен. От пътуваща книжарница, пристигнала в селското училище, си купил книгата “33 стъпала в небето” на Анатолий Маркуша. Изчел я на един дъх и решението му било категорично - ще стане пилот. Бил добър ученик, а и любимият му предмет била математиката. Дори след подготвителния клас в немската гимназия в Хасково се прехвърлил в математическата.

За да стане пилот, избягал от дома си и заминал за Долна Митрополия. Родителите му научили едва след като вече се записал във Военновъздушното училище. Всъщност кариерата си във въздуха Радев стартирал още като ученик - скачал с парашут в Стара Загора. След това в училището в Долна Митрополия се качил първо на L29 - реактивен учебен самолет, летял е на всички видове МиГ без МиГ-23.

Освен българската Радев е завършил и 2 американски военни академии. През 1992 г. получава диплома за ескадрилен командир в САЩ, а през 2003 г. успешно завършва Стратегическата академия по ВВС на САЩ. Това е най-престижната военностратегическа академия в света, а той завършил 13-и по успех сред над 260 курсанти.

Позивната му е Мойсей - това е индентификационното име, с което в САЩ колегите му пилоти се обръщат към него във въздуха заради впечатляващи въздушни боеве. Тази позивна - с името на библейската личност, която води народа си през пустинята и накрая му показва Обетованата земя, ти отива - ще бъдеш лидер, му предрича американски преподавател през 2003 г.

И наистина - като пилот Радев достигна върха на кариерата си и стана шеф на ВВС, а днес стои начело на държавата. Признава обаче, че преживява тежко факта, че лети само като турист.

След самолетите голяма страст на Радев е морето. Докато бил 13 г. в авиобаза “Равнец” до Бургас, след полет разпускал под водата. Слагал маска и плавници и

скачал от скалите

на юг от Созопол,

за да се гмурне в

света на тишината

Голяма страст на президента е и музиката. Фен е на рока, на “Пинк Флойд” и “Алън Парсънс Проджект”, на композициите на Митко Щерев. Като командир на авиобаза “Граф Игнатиево” е посрещал солиста на “Айрън Мейдън” Брус Дикинсън, който е пилот на граждански самолет.

Той не е само е меломан, но и непрофесионален музикант - свири на класическа китара и пее отлично. В 7-и клас дори спечелил състезание между школите по класическа китара от България.

Обича да свири и пее “Щурците”, ФСБ, “Сигнал”, Висоцки. Обича и класическа музика, а със съпругата му Десислава ходят на опера. Постановката “Силата на съдбата” на Верди бе и първата им светска проява веднага след като стана президент през ноември 2016 г.

Чете повече техническа и научна литература, но една от любимите му книги е “Физика на тъгата” на Георги Господинов. Любимият му актьор е Юлиан Вергов.

Почитател е и на Камен Донев и моноспектакъла му за народното творчество. Любимият му скулптор е Роден с неговия крачещ човек.

Илияна Йотова, която умее да чува хората,

доказа, че са добър тандем

Безнадежден работохолих от рядко срещаната порода политици - не спира да чете и да се развива

Тя е безнадежден работохолик. Коректна и педантична. Човек, на когото може да се вярва. И който, ако застане зад гърба ти, ще го пази на всяка цена. С аргументи и усмивка.

В това със сигурност се е уверил Румен Радев, за да избере отново да води битката за “Дондуков” 2 заедно с Илияна Йотова.

Когато си постави цел, тя неумолимо я преследва. Стъпка по стъпка извървя пътя си до върха на политиката.

Започна през

размирния януари

1997 г., когато оглави

пресцентъра на БСП,

а точно 20 г. по-късно - през януари 2017 г., влезе в президентството като вице на Радев.

По някаква ирония на съдбата днес ситуацията в държавата взе да напомня за тежката 1997 г. - високи цени, протести, политически разломи.

Илияна обаче не е човек на конфронтацията. Тя умее да напипва местата, които имат нужда от лечение, във всяка ситуация. И не защото е “специализирала” при съпруга си - проф. Андрей Йотов е един от най-добрите ортопеди, а защото умее да слуша и чува хората. Сама търси мнението им и кабинетът ѝ винаги е отворен за граждани.

Вицепрезидентката е от рядко срещата порода политици, която не спира да чете и да се развива. Така с много упоритост няма тема, която да ѝ се опъне.

През годините “инвестира” много в себе си. Завършила е българска и френска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”, има специализации в Центъра по европейски науки в Страсбург и в Националната школа по администрация на Франция (ENA), през която са минали световни имена като бившите президенти Жак Ширак и Франсоа Оланд. Йотова

не е жена, която ще

остане незабелязана

Не само заради буйната ѝ огнена коса. Посреща с усмивка, но бързо разкрива острия си език, готова да отстоява каузи - било партийни, било на обикновени хора.

Политиката е в кръвта ѝ. Баща ѝ Малин Тодоров беше дълги години кмет на Сливница. Тя измина всички стъпала в БСП - от редови социалист през член на Висшия съвет и зам.-шеф на най-голямата червена структура - тази в София. Беше депутат в 40-ото НС до 2007 г., когато влезе в Европарламента. За своите мандат и половина в Брюксел успя да се наложи като един от говорителите на страната ни пред Европа. Така е и до днес. Като франкофонка бързо топи бариерите, а като филолог е човек на точния изказ.

Признание за работата ѝ като евродепутат бяха престижните постове, които заемаше и в двата парламента - зам.-председател първо на антикорупционната комисия, а след това и в изключително важната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Със съпруга ѝ

Андрей са заедно

повече от 40 г.

Запознават се на манифестация за 24 май през 1979 г. Илияна е на 14 г., в подготвителен клас във френската гимназия, а Андрей е състудент на сестра ѝ във втори курс в Медицинската академия. Оттогава са все заедно.

И двамата са много заети и когато намерят общи свободни дни, най-често пътуват. А ако се застоят вкъщи, Илияна обича да готви. С всяка година в активната политика за това ѝ остава все по-малко време, затова за разлика от домашните купони едно време вече се събират повече на заведение с приятели. Защото семейство Йотови са душата на всяка компания.

Синът Марин е щастието и гордостта им. Завърши финанси в Лондон, но избра да работи в България. А миналата година сключи брак с красивата Кристиана.

Принцесата на Монако - жертва на старо родово проклятие

Принцесата на Монако - жертва на старо родово проклятие

Неизлечима болест, психически проблеми или неуспешна пластична операция мъчат Шарлийн Приписват й любовна афера с руски олигарх Неизлечимо болна, сериозни психически проблеми, неуспешна пластична операция или осуетен опит за бягство от кралството - версиите какво се случва с принцесата на Монако Шарлийн стават все повече

Война между син и млад любовник за наследството на Джина Лолобриджида

Война между син и млад любовник за наследството на Джина Лолобриджида

Изчезват й бижута, подарък от Фидел Кастро Когато през 1947 г. на конкурса "Мис Италия" членовете на журито класират на трето място Джина Лолобриджида, едва ли предполагат колко грешен избор е това. Само пет години по-късно Лолобриджида е обявена за най-красивата жена в света извън всякакви модни съревнования

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Бояна Шарлопова като Агент 007 в женски вариант на рождения си ден

Бояна Шарлопова като Агент 007 в женски вариант на рождения си ден

Бояна Шарлопова, вдовицата на покойния бизнесмен Стефан Шарлопов, се появи в дантелена черна рокля на рождения си ден.Тя бе като Агент 007, но в женска версия, държейки пистолет в ръка. Тоалетът ѝ бе дълъг и почти прозрачен. “Толкова съм щастлива, сбъдната, обичана и споделена, отдавна не бях се чувствала така”, написа тя в социалните мрежи

Жената на Милото се вози на тролей

Жената на Милото се вози на тролей

Скромна е жената на шефа на Сатиричния театър Калин Сърменов. Хванала детето си за ръка, Боряна Пашева чинно изчака тролейбуса на спирката до театъра, където шеф е Милото, и се качи на него по път за вкъщи, засякоха неустоимите папараци на "България Днес". Снимки: България

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Ако държавата се е провалила, това е провал на всеки отделен гражданин Популярният български писател, драматург, журналист и сценарист Иво Сиромахов зарадва почитателите си с нов роман, в който на прицел попада родната политическа класа. “Певицата взема властта” (ИК “Сиела”) е забавно и едновременно с това плашещо пророчество

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА се прости с всякакви амбиции в първенството, като направи 1:1 при гостуването си на аутсайдера "Пирин" в Благоевград. Разликата с "Лудогорец" вече е непеодолимите 9 точки. Изравнителният гол падна в добавеното време, когато се разписа Станислав Манолев, оставен сам в наказателното поле. В 70-ата минута Карло Мухар изведе гостите напред

Ще има таван за заплатите на шефове на болници До края на следващата година ще бъдат намалени щатните бройки в държавната администрация с 15% - такава договорка е била направена при преговорите между четирите партии, които направиха новата управляваща коалиция. Това съобщи в предаването "120 минути" по Би Ти Ви съпредседателят на "Продължаваме

Ваксините вероятно ще осигурят достатъчно добра защита и от варианта Омикрон". Това обясни доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя отговаря на въпроси по темата на фейсбук страницита на министерството на здравеопазването. Според доц

Антиваксъри вкарват България на АТП Къп

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

Шедьовърът на Ивайло Петров с ново издание, илюстрирано от Чавдар Гюзелев Търсете как още как канибалът д-р Лектър се завръща, но и остроумна и забавна детска книжка за плюшени приключения от ИК

Фен с инфаркт спасяват лекарите на "Челси"

Лекарите на "Челси" спасиха живота на фен по време на мача с "Уотфорд". Драматичната ситуация се разигра през първото полувреме на двубоя. Тогава играчите на двата отбора дадоха знак на рефера

PETA обяви Били АЙлиш за Личност на годината

Тийн сензацията Били Айлиш беше обявена за Личност на 2021 година на организацията PETA (Хора за етично отношение към животните), съобщи Ню мюзикъл експрес

Костадинов с травма

Капитанът на българския национален отбор Георги Костадинов е с разтежение на прасеца на левия крак. Заради травмата той ще пропусне предстоящата среща на отбора си "Арсенал" (Тула) срещу "Химки" от

}