Стойо Мирков от “Братя” оставя мениджърския пост след скандал на Стефан Данаилов, че го е предал
23 Октомври 202114220

Скъпи мои, трябва сега да разберете дали ние принадлежим на професията, или тя на нас.

Това е малка част от думите в писмото, което Стефан Данаилов пише към студентите си при тяхното дипломиране точно преди 25 г. По това време големият актьор е в Италия заради снимки и няма как лично да поздрави класа си, но думите му стигат до всеки един от тях.

Сред онези студенти е и Стойо Мирков, който отдавна показа, че е усвоил уроците на талантливия си учител, а днес е сред най-разпознаваемите лица от телевизията заради ролята си в сериала “Братя”. В него той изпълнява образа на принципния полицай Калин Йосифов от ГДБОП вече трети сезон. За да се подготви за героя си, му помага много повече опитът, който трупа, а и любопитството, което таи към всички сфери на живота, отколкото разговори и срещи с истински полицаи.

“Винаги съм се интересувал от всичко, наблюдавал съм. Всеки познава полицаи - има познати или приятели, среща ги на улицата. Не съм правил специална подготовка за професионалния аспект на героя, но тук това не е най-важното”, обяснява Мирков. Е, като всеки мъж, минал през казармата, може да стреля. “Но ние го правим наужким - не е важно да стрелям точно, а да изглежда, че е така”, смее се той.

Героят му минава през много трудности и трябва да започне живота си наново - нещо, което не всеки би могъл да направи. Но Стойо е точно от тези хора - готови и способни да тръгнат от нулата, за да стигнат върха.

Това му се случва преди години, когато оставя актьорската професия, започва работа в склад на Гара Искър и с много труд се издига до директор.

“Не съм бил принуден да правя тези смени, бяха въпрос на личен избор, като, разбира се, ми повлияха някои външни фактори. Изкуството почна да се комерсиализира, загуби тази мисия, която винаги съм смятал, че изповядва. Това не ме удовлетвори и затова реших - като ще се занимавам с нещо комерсиално, да отида в търговията. Но продължавам да вярвам, че изкуството и културата са много важни за обществото и на този етап от живота си усетих, че мога да се завърна в тях.”

Сериозната промяна в живота си той прави през 2004 г. Тогава

напуска театъра

и става складов

работник

във фирмата на свой приятел. Във времето се занимава с доста неща, изкачва цялата стълбица, а накрая вече е търговски директор. След 13 години в бизнес сферата обаче решава, че е време за промяна. Не се впуска веднага в старото професионално поприще - оставя си достатъчно време, в което да размишлява, за да е наясно със себе си. “Когато се успокоих, реших как и с какво искам да продължа - че искам да се върна към изкуството и че там имам много повече какво да дам, отколкото в икономиката и материалната сфера”, казва Стойо.

Със сигурност част от причините, заради които решава да се върне към старата си професия, са и думите на неговия професор Стефан Данаилов. Преди 4 г. Ламбо отбелязва 75-ия си рожден ден, като за празника си събира на едно място своите ученици заедно с техните деца. След официалната част, когато всички вече се настройват за купона,

Данаилов извиква

Мирков пред

останалите, за да

му се скара

Казва му, че е предал него, колегите и себе си, като е оставил професията. Тежките думи на Мастера разтърсват Стойо.

“Учителите ми винаги са играли важна роля в живота ми, така че това доста повлия. Любовта и вярата, които са останали у Стефан Данаилов към мен през годините, са ми дали някаква сила да си кажа: Значи съм ценен, мога да опитам да се върна”, казва Мирков.

Всички знаят, че учениците на Стефан Данаилов са му като деца - той винаги гледа да им помогне, да им даде съвет. Но Стойо е по-самостоятелен - когато има проблем, търси сам решението. “Не сме се чували и виждали толкова често, но сме му ходили на гости - търсехме го, защото го обичахме. Той се опитваше да изгражда характери, защото в нашата професия има много върхове и спадове. Научи ни и на отношението към професията”, казва Мирков.

Той става актьор, защото сам усеща, че характерът му най ще пасне именно в това поприще. “Винаги съм бил любопитен, а там има срещи с различни неща - може да проучваш най-различни характери, епохи, герои. Обичам история, психология, философия, а в театъра общо взето се събират всички изкуства.”

След дипломирането си от НАТФИЗ той влиза в казармата, като по-голямата част от службата му минава в Театъра на армията, където играе като актьор. Влиза като такъв в представления и на други сцени. После за по-малко от година работи в Плевенския театър, а след това минава на свободна практика. “Дойдох на щат в МГТ “Зад канала”, където бях 6-7 години, а през 2004-а го напуснах.”

Макар след това да стои далече от актьорската професия, това не важи за сцената - често посещава различни постановки като зрител.

Театърът никога не

е бил затворена

страница за него,

но засега все още той съсредоточава усилията си върху инспектор Йосифов в сериала на Нова тв.

Ролите на полицаи май много му отиват, защото доста пъти е влизал в такива през годините. Преди “Братя” участва в друг популярен сериал - “Дяволското гърло”, където изигра военен от специалните части, който страда от посттравматичен стрес, и пак държи оръжие.

Между другото именно с “Дяволското гърло” Стойо прави завръщането си в актьорската професия след дългата пауза, в която се занимава с бизнес. Но ако в криминалния трилър ролята му е епизодична, в “Братя” историята на персонажа му се развива от самото начало до сега. А зрителите все повече го разпознават и му симпатизират. Случва се някой непознат да се обърне към него с “Ей, Калине” или “Полицай”, което е ясното доказателство, че сериалът има гледаемост, а Стойо е сред разпознаваемите му лица.

“Така виждам, че сериалът се харесва, което ме радва. Отношението е положително и това няма как да не ласкае, но това не е на първо място. Любовта и омразата на публиката са много близки чувства. Работата ни е колективна, всички сме свързани - продуценти, режисьори, оператори, актьори. Отдавна съм минал този период на разузнаване как да се отнасям към позитивните и негативните коментари, така че нито ми тежи, нито ме ласкае”, казва Мирков. Когато чува или чете коментари за работата си, може спокойно да отсее градивната критика, която всъщност е важната.

В личен план

Стойо е щастливо

женен баща на

момченце

Синът му Боян е първокласник и сутрин става рано, за да не закъснее за часовете. Затова и не гледа сериала с баща си - той върви в час, в който детето отдавна трябва да си е легнало. Като порасне, малкият Боян иска да стане много неща - не че не може да избере една професия, просто ги сменя често-често. “Даже вече не мога да ги изброя”, смее се баща му.

Съпругата на Мирков е счетоводен и финансов консултант. Двамата обсъждат всичко заедно, включително и професионалните си ангажименти. “Аз разчитам на нейното мнение, но то е различно от моето - все пак тя не гледа професионално, а като зрител и стойностен човек, когото уважавам. Но нито аз ѝ давам акъл за нейната работа, нито тя се опитва да ми обяснява как да играя.”

Принцесата на Монако - жертва на старо родово проклятие

Принцесата на Монако - жертва на старо родово проклятие

Неизлечима болест, психически проблеми или неуспешна пластична операция мъчат Шарлийн Приписват й любовна афера с руски олигарх Неизлечимо болна, сериозни психически проблеми, неуспешна пластична операция или осуетен опит за бягство от кралството - версиите какво се случва с принцесата на Монако Шарлийн стават все повече

Война между син и млад любовник за наследството на Джина Лолобриджида

Война между син и млад любовник за наследството на Джина Лолобриджида

Изчезват й бижута, подарък от Фидел Кастро Когато през 1947 г. на конкурса "Мис Италия" членовете на журито класират на трето място Джина Лолобриджида, едва ли предполагат колко грешен избор е това. Само пет години по-късно Лолобриджида е обявена за най-красивата жена в света извън всякакви модни съревнования

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Бояна Шарлопова като Агент 007 в женски вариант на рождения си ден

Бояна Шарлопова като Агент 007 в женски вариант на рождения си ден

Бояна Шарлопова, вдовицата на покойния бизнесмен Стефан Шарлопов, се появи в дантелена черна рокля на рождения си ден.Тя бе като Агент 007, но в женска версия, държейки пистолет в ръка. Тоалетът ѝ бе дълъг и почти прозрачен. “Толкова съм щастлива, сбъдната, обичана и споделена, отдавна не бях се чувствала така”, написа тя в социалните мрежи

Жената на Милото се вози на тролей

Жената на Милото се вози на тролей

Скромна е жената на шефа на Сатиричния театър Калин Сърменов. Хванала детето си за ръка, Боряна Пашева чинно изчака тролейбуса на спирката до театъра, където шеф е Милото, и се качи на него по път за вкъщи, засякоха неустоимите папараци на "България Днес". Снимки: България

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Ако държавата се е провалила, това е провал на всеки отделен гражданин Популярният български писател, драматург, журналист и сценарист Иво Сиромахов зарадва почитателите си с нов роман, в който на прицел попада родната политическа класа. “Певицата взема властта” (ИК “Сиела”) е забавно и едновременно с това плашещо пророчество

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Продължаваме промяната" ще вземе 8 министерства в бъдещото правителство според коалиционното споразумение между четирите партии, които преговарят за съставяне на редовен кабинет, твърди Би Ти Ви, като се позовава на свои източници от преговарящите екипи. Според договореностите ИТН и БСП ще имат по 4 министри, а "Демократична България" трима

ЦСКА се прости с всякакви амбиции в първенството, като направи 1:1 при гостуването си на аутсайдера "Пирин" в Благоевград. Разликата с "Лудогорец" вече е непеодолимите 9 точки. Изравнителният гол падна в добавеното време, когато се разписа Станислав Манолев, оставен сам в наказателното поле. В 70-ата минута Карло Мухар изведе гостите напред

Ще има таван за заплатите на шефове на болници До края на следващата година ще бъдат намалени щатните бройки в държавната администрация с 15% - такава договорка е била направена при преговорите между четирите партии, които направиха новата управляваща коалиция. Това съобщи в предаването "120 минути" по Би Ти Ви съпредседателят на "Продължаваме

Антиваксъри вкарват България на АТП Къп

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

Шедьовърът на Ивайло Петров с ново издание, илюстрирано от Чавдар Гюзелев Търсете как още как канибалът д-р Лектър се завръща, но и остроумна и забавна детска книжка за плюшени приключения от ИК

Фен с инфаркт спасяват лекарите на "Челси"

Лекарите на "Челси" спасиха живота на фен по време на мача с "Уотфорд". Драматичната ситуация се разигра през първото полувреме на двубоя. Тогава играчите на двата отбора дадоха знак на рефера

PETA обяви Били АЙлиш за Личност на годината

Тийн сензацията Били Айлиш беше обявена за Личност на 2021 година на организацията PETA (Хора за етично отношение към животните), съобщи Ню мюзикъл експрес

Костадинов с травма

Капитанът на българския национален отбор Георги Костадинов е с разтежение на прасеца на левия крак. Заради травмата той ще пропусне предстоящата среща на отбора си "Арсенал" (Тула) срещу "Химки" от

}