„Хуауей“ представи HarmonyOS 3.0, пуска я официално в началото на 2022 г.

Китайският телекомуникационен гигант „Хуауей“ (Huawei) пусна в петък актуализирана версия на своята операционна система HarmonyOS 3.0 за разработчици, правейки поредната сериозна стъпка да се освободи от зависимостта си от Android на „Гугъл“, като същевременно проправи пътя за възстановяване на бизнеса си със смартфони на фона на продължаващите санкциите от САЩ.

Новата версия е актуализация на стартиралата през юни HarmonyOS 2.0. Оттогава „Хуауей“ започна да използва операционната система на избрани модели смартфони, предлагайки на потребителите възможност да преминат от текущата, базирана на платформата Android.

HarmonyOS 3.0 позволява на разработчиците да използват по-мощни инструменти за иновации в повече видове терминални устройства, носейки на потребителите ново изживяване от интелигентно свързване на всички неща, каза Тим Гун, президент на поделението за софтуер в Huawei Consumer Business Group на годишната конференция на разработчиците на Huawei (HDC) в Дунгуан. По думите на Гун, бета версията на HarmonyOS 3.0 ще бъде официално пусната през първото тримесечие на 2022 г.

HarmonyOS беше представена през 2019 г. като „резервна“ за Android, когато на китайската компания и бе забранено да използва услугите на „Гугъл“, заради ограниченията, наложени от правителството на САЩ върху износа на технологични продукти и решения. Същинската работа по разработката на собствена операционна система от „Хуауей“ обаче започнаха през 2012 г.

В събота членът на изпълнителния борд на „Хуауей“ Ю Чъндун написа в профила си в социалната мрежа „Уейбо“, че HarmonyOS вече е „постигнала успех“, а нейната екосистема е свидетел на динамичен, бърз растеж. „През последните три години милиони системни разработчици и партньори работиха заедно с нас, справяйки се с предизвикателства и откривайки възможности. В момента имаме не само 150 милиона устройства, ползващи операционната система, но и изградихме динамична, бързо развиваща се екосистема Harmony. HarmonyOS, успяхме!“, гласи постът на Ю Чъндун.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене