Човекът дал “студения пистолет” на Болдуин - обвиняван в небрежност и неадекватно сексуално поведение
27 Октомври 202138880

Помощник-режисьорът Дейвид Холс е уволняван и след друг подобен инцидент

Каскадьорът на звездата също получил необезопасен револвер. 6-има от операторския тим напуснали часове преди трагедията

Актьорът репетирал “кръстосана стрелба”. Човек от екипа свидетелства, че бил внимателен с оръжието

Четвъртък следобед (21 октомври). В ранчото “Бонанза Крийк” в Санта Фе, Ню Мексико, където памуковите гори и прашните подножия формират фона на уестърните от 50-те години на миналия век, Алек Болдуин снима филма “Ръжда” (Rust). Сюжетът на лентата, на която звездата е и продуцент, се основава на случайно убийство и последствията от него.

Екипът изостава от графика и в този ден трябва да навакса с много неща. Часове по-рано шестима членове на снимачния тим са напуснали заради условията на работа около нискобюджетния филм - забавяне на плащания и други трудови неуредици.

Заради това на терен има само една камера на разположение за използване и тя не записва по време на разигралите се събития.

Пред изградена за продукцията църква Алек Болдуин седи на пейка и тренира “кръстосано теглене” - стрелецът вади оръжието си от кобур на противоположната страна на тялото на ръката, с която го хваща. При своята репетиция актьорът насочва оръжието към камерата, зад която стоят 42-годишната операторка Халина Хътчинс и 48-годишният режисьор Джоел Соуза.

“Студен пистолет”, прокънтява вик. Това е термин, който на терен означава, че в огнестрелното оръжие няма бойни патрони. Изведнъж режисьорът, който гледа през рамото на Хътчинс, чува нещо, което звучи като камшик и “силно пукане”, свидетелства самият той пред следовател в клетвените си показания, оповестени публично от шерифската служба на окръг Санта Фе.

Соуза е ранен в рамото, а Хътчинс - в гърдите. Той има кръв по лицето, а тя казва, “че не усеща краката си”. За това разказва пред разследващите операторът на камерата Рийд Ръсел, който е стоял до Соуза и Хътчинс по време на стрелбата. Халина е транспортирана по въздух в болница в Албакърки, но лекарите не успяват да се преборят за нейния живот. Режисьорът е отведен в Регионалния медицински център в Санта Фе.

Новината за трагичната смърт на Хътчинс се разпространи мълниеносно и повдигна призиви да се забрани използването на огнестрелни оръжия в киноиндустрията. Разследващите все още нищят най-важния въпрос - кой е отговорен за ужасяващия инцидент?

Производството на филма е спряно, “абсолютно опустошеният” Болдуин си взема почивка от другите си проекти, а разследването е в ход.

Стандартните протоколи за безопасност, включително инспекции на оръжия, не са били стриктно спазени в работата по “Ръжда”.

На снимачната площадка правилата при работа с боеприпаси са ясно установени: оръжията трябва да се управляват строго от лицензирани оръжейници, членовете на актьорския състав трябва да бъдат обучени за безопасност при боравенето с оръжия и никога не трябва да се използват бойни амуниции.

Производствата обикновено използват истински оръжия, заредени с халосни заготовки, които все пак могат да бъдат опасни, тъй като включват барут, патрон и хартиена вата или восък, които осигуряват реалистично изглеждащ пламък и искра. Обикновено има и правила за поддържане на безопасно разстояние от дулото на пистолета, което обикновено е 20 фута. Най-често на снимачната площадка нараняванията се изразяват в изгаряния, обясняват координаторите по безопасност.

Очевидно в този случай са пренебрегнати елементарни изисквания и от самото начало е царял хаос.

На въпрос към Рийд Ръсел как Алек Болдуин е боравил с огнестрелното оръжие, той отвръща пред следователите, че “е бил много внимателен”. И дори си спомня за по-ранен случай, когато актьорът “се увери, че е безопасно и че дете не е близо до него”, когато стреля по време на сцена.

68-годишната звезда е видян да плаче, говорейки по телефона след станалото, пред местния полицейски офицер, написа вестник “Ню Мексико”.

Оръжейникът, който е подготвил пистолета, използван от Болдуин, е идентифициран като Хана Гутиерес. Наскоро тя приключва работата по първия си проект като главен оръжейник за уестърна The Old Way с участието на Никълъс Кейдж. Нейната отговорност се изразявала в обучение на актьори как да носят колан за оръжие, да се прицелват и да стрелят.

“В началото бях много нервна - признава самата тя в интервю за септемврийския подкаст Voices of the West. - Почти не приех работата, защото не бях сигурна дали съм готова, но правейки го, сякаш мина много гладко.”

Дни преди фаталната стрелба в “Бонанза Крийк” каскадьорът на Болдуин случайно произвежда два изстрела, след като също му е казано, че пистолетът е “студен”, обясняват пред Los Angeles Times двама членове на екипа и свидетели на епизода.

“Трябваше да има разследване на случилото се. Нямаше срещи за безопасност. Нямаше гаранция, че това няма да се повтори. Всичко, което искаха да направят, е да бързат, да бързат, да бързат”.

Твърди се, че силно притеснен човек от продукцията дори пише писмо до директора с предупреждение, че има няколко случая с необезопасено оръжие на терен.

От разследването става ясно, че човекът, който е дал револвера на Болдуин и е извикал “студен пистолет”, е помощник-режисьорът Дейвид Холс. Актьорът получава от него едно от трите оръжия, които са поставени на количка от Хана Гутиерес, като Холс “не знаеше, че в пистолета има истински патрони”, се казва в клетвена декларация.

Холс е бил уволнен през 2019 г. от екипа на филма Freedom's Path, след като е бил ранен човек при боравене с огнестрелно оръжие, съобщи CNN. Тогава на снимачната площадка “неочаквано е бил произведен изстрел” и е пострадал член на звукозаписния екип, за щастие, същият се е върнал на работа само след няколко дни, а Холс е бил отстранен от продукцията. Инцидентът е регистриран с доклад, изпратен на съответните органи.

Помощник-режисьорът е бил обект на оплаквания през същата година относно безопасността и поведението му на терен по време на снимките и на друга лента, казват пред CNN двама души, които са били в тясно сътрудничество с него. Обвиненията срещу Холс включват неспазване на протоколите за безопасност при използване на оръжия и пиротехника, блокирани противопожарни алеи и изходи, както и случаи на неадекватно сексуално поведение на работното място.

Маги Гол, местен производител на IATSE 44 и лицензиран пиротехник, заяви пред CNN, че докато работи по антологичната поредица Into the Dark през февруари и май 2019 г., Холс е небрежен.

“Той не поддържаше безопасна работна среда”, каза Гол също така пред NBC News.

Холс пренебрегва провеждането на срещи за безопасност и последователно не успява да обяви наличието на огнестрелно оръжие на екипа според протокола.

“През първия ми ден обратно в сериала друг член на екипа ми каза “да внимавам” за Дейв, като обясни, че е твърде физически запознат с екипа въпреки многото отпори и оплаквания за нежелани и ненужни докосвания - коментира Гол пред CNN. - Нищо прекалено екстремно, но членове на екипа от всички полове и предразположения бяха обект на неудобните докосвания на Дейв по гърба, кръста, раменете и т.н.”

Дейв Холс е асистент-режисьор и актьор, който е бил свързан с проекти като “Матрицата: Презареждане” (The Matrix Reloaded) и “Фарго” (Fargo). Според страницата му в IMDb той започва кариерата си като асистент-режисьор в телевизионния филм от 1996 г. “Правото да мълчиш”. Въпреки това се отбелязва, че Холс е влязъл във филмовата индустрия като некредитиран член на екипа в “Сърдити старчета” (Grumpy Old Men) от 1993 г. като асистент-мениджър локация.

Той е събрал около 83 кредита като асистент-режисьор в кариерата си, обхващаща над 25 години. През 2000 г. работи и като асистент-режисьор на “Гарванът на спасението” (The Crow: Salvation) - продължението на оригиналния филм от 1994 г., в който загина Брандън Лий - сина на легендата Брус Лий. Това е една от големите трагедии в Холивуд. Актьорът бе застрелян фатално в сцената със смъртта на героя му.

“Нашите сърца са със семейството на Халина Хътчинс и Джоел Соуза”, написа сестрата на Брандън - Шанън Лий, в туитър късно в четвъртък.

Друг подобен ужас се разиграва и през 1984 г., когато актьорът Джон-Ерик Хексум се прострелва в главата и умира, докато снима руска рулетка - силата на експлозията на празен патрон счупва черепа му.

Този път жертвата не беше пред, а зад камерата. Халина Хътчинс е родена в Украйна и е израснала в съветска военна база в Арктика “сред елени и атомни подводници” според нейния собствен уебсайт. Учила е журналистика в Киев и кино в Лос Анджелис. Преди да заживее в САЩ, работи за британски документални филми в Европа.

През 2019 г. Американското списание по кинематография я определя като “изгряваща звезда”.

Принцесата на Монако - жертва на старо родово проклятие

Принцесата на Монако - жертва на старо родово проклятие

Неизлечима болест, психически проблеми или неуспешна пластична операция мъчат Шарлийн Приписват й любовна афера с руски олигарх Неизлечимо болна, сериозни психически проблеми, неуспешна пластична операция или осуетен опит за бягство от кралството - версиите какво се случва с принцесата на Монако Шарлийн стават все повече

Война между син и млад любовник за наследството на Джина Лолобриджида

Война между син и млад любовник за наследството на Джина Лолобриджида

Изчезват й бижута, подарък от Фидел Кастро Когато през 1947 г. на конкурса "Мис Италия" членовете на журито класират на трето място Джина Лолобриджида, едва ли предполагат колко грешен избор е това. Само пет години по-късно Лолобриджида е обявена за най-красивата жена в света извън всякакви модни съревнования

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Бояна Шарлопова като Агент 007 в женски вариант на рождения си ден

Бояна Шарлопова като Агент 007 в женски вариант на рождения си ден

Бояна Шарлопова, вдовицата на покойния бизнесмен Стефан Шарлопов, се появи в дантелена черна рокля на рождения си ден.Тя бе като Агент 007, но в женска версия, държейки пистолет в ръка. Тоалетът ѝ бе дълъг и почти прозрачен. “Толкова съм щастлива, сбъдната, обичана и споделена, отдавна не бях се чувствала така”, написа тя в социалните мрежи

Жената на Милото се вози на тролей

Жената на Милото се вози на тролей

Скромна е жената на шефа на Сатиричния театър Калин Сърменов. Хванала детето си за ръка, Боряна Пашева чинно изчака тролейбуса на спирката до театъра, където шеф е Милото, и се качи на него по път за вкъщи, засякоха неустоимите папараци на "България Днес". Снимки: България

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Ако държавата се е провалила, това е провал на всеки отделен гражданин Популярният български писател, драматург, журналист и сценарист Иво Сиромахов зарадва почитателите си с нов роман, в който на прицел попада родната политическа класа. “Певицата взема властта” (ИК “Сиела”) е забавно и едновременно с това плашещо пророчество

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нов голов рекорд в Бундеслигата вече е притежание на неспиращия да бележи Роберт Левандовски. Топреализаторът на годината се разписа 2 пъти за “Байерн” при победата с 3:2 над “Борусия” в Дортмунд в голямото дерби на германския футболен елит. С успеха си в 14-ия кръг баварският гранд дръпна с 4 т. на върха в класирането пред “жълто-черните”

"Продължаваме промяната" ще вземе 8 министерства в бъдещото правителство според коалиционното споразумение между четирите партии, които преговарят за съставяне на редовен кабинет, твърди Би Ти Ви, като се позовава на свои източници от преговарящите екипи. Според договореностите ИТН и БСП ще имат по 4 министри, а "Демократична България" трима

ЦСКА се прости с всякакви амбиции в първенството, като направи 1:1 при гостуването си на аутсайдера "Пирин" в Благоевград. Разликата с "Лудогорец" вече е непеодолимите 9 точки. Изравнителният гол падна в добавеното време, когато се разписа Станислав Манолев, оставен сам в наказателното поле. В 70-ата минута Карло Мухар изведе гостите напред

Маринована речна риба

Антиваксъри вкарват България на АТП Къп

Нашите втора резерва, с голям шанс за участие Отборът на България има голям шанс да играе на АТП Къп за втори път. Благодарение на 28-ото място в света на Григор Димитров тимът ни е близо до попадане

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

Шедьовърът на Ивайло Петров с ново издание, илюстрирано от Чавдар Гюзелев Търсете как още как канибалът д-р Лектър се завръща, но и остроумна и забавна детска книжка за плюшени приключения от ИК

Фен с инфаркт спасяват лекарите на "Челси"

Лекарите на "Челси" спасиха живота на фен по време на мача с "Уотфорд". Драматичната ситуация се разигра през първото полувреме на двубоя. Тогава играчите на двата отбора дадоха знак на рефера

PETA обяви Били АЙлиш за Личност на годината

Тийн сензацията Били Айлиш беше обявена за Личност на 2021 година на организацията PETA (Хора за етично отношение към животните), съобщи Ню мюзикъл експрес

}