На тайнствения остров от "Игра на калмари" още се провеждат военни учения
27 Ноември 20212350

Сонгапдо е секретна зона, тук са се случвали ужасяващи неща, казва корейски журналист, живеещ в САЩ

Tайнственият и ужасяващ остров, където се разиграват кървавите битки в "Игра на калмари", съществува и в реалния живот.

Фенове на хитовия сериал откриха точното му местоположение, макар мястото никога да не е обявявано официално от създателите на продукцията.

Оказва се, че островът е също толкова пуст, необитаван, обвит от тайни, а в миналото на територията му са водени военни учения.

Действието в сериала на "Нетфликс" се развива в гигантски таен комплекс, разположен на

неназован до последно остров в Южна Корея, където са доведени 456-имата доброволци в "Игра на калмари’. Те участват в серия от 6 игри, като целта е да остане един победител, който ще получи наградата от 45,6 милиарда вона (около 38 милиона долара). Всички, които отпадат, са убити - нещо, което участниците с изненада научават в края на първата игра.

Най-важната улика къде е секретната филмова площадка се появява в шести епизод, но тя е заблуждаваща. В него е показан остров Джеджу, наричан "Хавайските острови на Корея". Джеджу е най-големият от над 3000-те острова в Корея и е известен с белите си плажове, водопади, вулканични пейзажи и гори. Популярен е най-вече с уникалната професия на жените "хеньо", които в продължение на векове си изкарват хляба с улов на перли – в по-далечното минало, а сега на ценни видове риба – преди векове клиентите им са били царе, крале и императори, а днес - богати купувачи предимно в Япония.

Според създателя на сериала остров Джеджу е може би най-красивото място в Южна Корея, но още в началото той отрече да е сниман на територията му.

Островът, на който са заснети голяма част от сцените в "Игра на калмари", трябва

да бъде достатъчно отдалечен и пуст,

за да изглежда достоверна локация, прикриваща убийствата на корейски граждани.

Островът, на който е сниман "Игра на калмари" се казва Сонгапдо. Намира се близо до западното крайбрежие - жителите му са няколко рибари, на него няма електричество, но има действащи вулкани. Любопитна подробност е, че на повечето карти името му липсва. Вероятно защото там са провеждани военни обучения, като не всички са обявявани официално, въпреки че през 2018 г. САЩ намалиха съвместните учения със страната за защита от Северна Корея. През годините обаче се е появявала информация, че подобни учения се провеждат именно в тази част от страната.

"Локацията не е избрана случайно. Островът сам по себе си е доста страшен. За всеки жител на Южна Корея е ясно, че там и в реалния живот са се случвали ужасяващи неща, без да са разкривани публично. Военните учения в Южна Корея никак не са безобидни", разкрива в социалната мрежа "Редит", журналистът от Южна Корея, който живее в САЩ, Жау Хуанг.

Голяма част от декора на продукцията се намира в студио в Сеул, но са използвани и истински локации, разкри наскоро създателят, сценарист и режисьор на сериала Хуанг Донг-хюк. Според него повечето снимки са били "тайни", защото екипът се е страхувал от различни реакции срещу сценария. Той не уточнява дали се е притеснявал от натиск от страна на властта.

Хуанг Донг-хюк измисля "Игра на калмари" още през 2008 година. Идеята му е да покаже

колко суров може да е модерният капитализъм, използвайки персонажи, които "всеки човек е срещал в живота си".

Главните герои Ги-хун и Санг-У са типични южнокорейци. Единият е отгледан от самотна майка с финансови затруднения, а вторият е успял да се измъкне от мизерията и да учи в университет, давайки надежди на семейството си и целия квартал, че го очаква светло бъде, което обаче така и не се случва.

В началото проектът на режисьора категорично е отхвърлен от продуцентите

Общото мнение е, че подобен сериал е твърде нереалистичен и тревожен.

Ситуацията се променя десет години по-късно. През 2018 г. сценарият попада в полезрението на екипа на "Нетфликс", които търсят проекти извън Холивуд. Няколко месеца по-късно Хуанг започва работа по "Игра на калмари" като оригинална продукция на стрийминг платформата. На създателя е дадена пълна свобода да разгърне първоначалния си замисъл.

Съвсем естествено появата й предизвиква и реакции от страна на властта в Сеул. Няколко министри вече коментираха, че това е сериал, който по никакъв начин не отразява истинския живот в страната.

Режисьорът Хуанг Донг-хюк споделя в интервюта, че игрите в сериала са част от детството му в Южна Корея. "Всички ние сме ги играли в някакъв момент от живота си", споделя той.

Сред тях е и тази, която дава името на сериала - "Игра на калмари". Тя е отборна, като

нападателите се опитват

да си пробият път

през оформена като калмар начертана зона, докато защитниците се опитват да ги спрат.

"Играта на калмар беше физически много натоварваща и затова всеки път, когато я играехме, някой беше наранен, дрехите ни бяха скъсани, някой се разплакваше. Тази игра винаги беше последната, която играехме за деня ", казва Хуанг.

За създателя на сериала, историята отразява "конкурентното общество", в което живеем днес. "Това е история за губещите. Онези, които се борят с предизвикателствата на ежедневието и изостават в надпреварата, докато победителите се издигат нагоре", казва Хуанг.

"Южнокорейците някога са имали силен дух на сплотеност", казва Юн Сук-ин, литературен критик и професор в катедрата по съвременна литература в Националния университет "Чуннам".

Според него азиатската финансова криза в края на 90 -те години е разбила всяка мечта за растежа на нацията и е принудила хората да се борят за себе си.

Сега страната е на 11-о място в света по отношение на неравенство в доходите според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Играта на калмарите изобразява иронията на южнокорейското общество: постоянния натиск за успех и трудностите, които смазват младото поколение. Хората не се чувстват защитени. Не виждат каквато и да е помощ от страна на държавата", смята професорът.

Според създателя на сериала той засяга и темата как Южна Корея е представена пред света: "Самият факт, че хората по света се питат дали в страната наистина има игри,

в които убиват хора,

говори достатъчно".

Реакция последва и от Северна Корея, която остро разкритикува продукцията. Въпреки това оттам потвърждават, че филмът показва много истини за живота в страната и моралното разложение на обществото.

Северна Корея често критикува съседката си и най-вече капиталистическата й система на управление. Според държавните медии Южна Корея е инфектирана от корупция, а хората са брутално експлоатирани. Разбира се, не трябва да се забравя, че критиките идват от Северна Корея - страна, която

забранява достъпа

на гражданите

до южнокорейско съдържание в мрежата и всеки заловен го грозят до 15 години затвор в трудов лагер.

Феновете на сериала не подминават и елементи в него, вдъхновени от най-значимото събитие в модерната история на страната - олимпийските игри в Сеул през 1988 година. Тогава страната за първи път се представя пред света като възходяща икономическа сила.

Властите обаче прибягват до драстични методи, за да затвърдят този образ пред света. Улиците на Сеул са прочистени и от хиляди бездомници, алкохолици, болни хора и дори безпризорни деца. Няколко хиляди от тях попадат в т.нар. Дом на братството в южнокорейския град Пусан. На територията на страната са създадени още няколко приюта за лица, които не трябва да се показват пред света.

В редица журналистически разследвания след събитията тези места са описани като концентрационни лагери, в които са се случили много ужасяващи неща и много хора умират. Западни медии подчертават, че и до ден днешен нито един от виновниците за много смъртни случаи и мъчения в тези "домове" не е подведен под отговорност.

Кубрат Пулев смаза от бой американец пред Мария Бакалова след скандал за използвани ръкавици

Кубрат Пулев смаза от бой американец пред Мария Бакалова след скандал за използвани ръкавици

Кубрат Пулев смаза от бой американеца Джери Форест, който учудващо издържа 10-те рунда на гала вечерта Triller в Лос Анжелис, преди ръката на българина да бъде вдигната победоносно със съдийско решение. Това бе първи боксов мач на Кобрата от близо година и половина - от загубената битка за световната титла срещу Антъни Дшошуа през декември 2020 г

Как и защо Ален Делон стана жертва на слухове за евтаназия

Как и защо Ален Делон стана жертва на слухове за евтаназия

Мълвата тръгна от думи на сина му Антъни и се превърна във фалшива новина Когато зрителите са те удостоили с титлата “свещено чудовище на Седмото изкуство” и си на 86 години, трябва да си готов на всичко – дори да те оплачат жив. Това се случи през последните седмици с легендата на френското кино Ален Делон, за когото медиите по цял свят писаха

Жесток побой оплиска Белград с кръв

Жесток побой оплиска Белград с кръв

Жесток побой между фенове на "Цървена звезда" и "Партизан" смрази топлата пролетна вечер в Белград и оплиска с кръв сръбската столица. Мелето започва, след като навиячи на "звездашите" причакват запалянковци на "гробарите", които се връщат от мача с "Войводина" и ги нападат с факли и различни подръчни оръжия

60 години след смъртта на Мерилин Монро разкриха голяма тайна: Кой е нейният биологичен баща

60 години след смъртта на Мерилин Монро разкриха голяма тайна: Кой е нейният биологичен баща

Мистерията е разбулена в документална лента на френския режисьор Франсоа Помес До Чарлз Гифорд се стига чрез коса на звездата, от която са извлечени 22% от генетичния профил, ДНК-то е сравнено с това на правнуците му В друга продукция на Netflix става ясно, че актрисата е починала в линейката, а не в дома си ..

Сокол, сокол, тук щука!

Сокол, сокол, тук щука!

Радостни възгласи нададе Ицко Финци, като видя свой приятел, който дойде да го вземе с автомобила си, регистрираха артистичните папараци на "България Днес". Преди това, барнат с шикозен каскет, актьорът цигулар дълго говори по телефона, давайки точната си локация. Снимки: "България

Погнат от гвардията на Стамболийски, Буров бяга с лодка през Дунава

Погнат от гвардията на Стамболийски, Буров бяга с лодка през Дунава

Банкерът политик умира в карцера на Пазарджишкия затвор на 15 май 1954 г. Ех, да бех богатско чедо, Буров да ми беше дедо, дубъл-екстра щех да пуша, мъката с тех да душа. Или пък хавански пури, що ги пушат хора щури, но за бедни като нас стига ни и некой фас. Този стих е от известната частушка на Стоян Миленков - куплетист и трубадур на

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неловко ми е, пях по-лошо от всички, каза комикът Благодари на публиката, Слави и продуцентите на формата Краси Радков е победител в юбилейния 10-и сезон на "Като две капки вода". Той спечели вота на зрителите в телевизионното шоу за имитации. На финала Краси Радков се обясни в любов на публиката, пеейки емблемата на легендарния Емил Димитров -

Ариа и играчът на ЦСКА Георги Йомов са свидетели на екшъна Две компании се скарали, едната извадила пистолети Един от мъжете е с опасност за живота във ВМА Двама мъже са простреляни, единият е с опасност за живота, след скандал на бензиностанция на околовръсното в София. Сигналът за екшъна е подаден в 22,25 часа тази вечер

Какво би съдържала книгата за последните 2 г. от живота на боса на “Левски” Наско Сираков 15 май 2022 г. Известният мъжкар Наско Сираков е седнал, изтощен от емоции. Привел е тялото си напред. Стиснати юмруци са захлупили очите под наведената му глава. Юмруци, пълни с мъжки сълзи. Стадионът пее, Вълка ридае..

Полицията със строги мерки за сигурност за ЦСКА - "Левски"

След двугодишна пауза Йорданка Христова прави концерт

След две години прекъсване Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, Росица Христова, Тони Димитрова, Дичо и Нелина се завръщат на сцената с общ концерт - "Обич и песен"

Пустинен пясък, вода и слънце влязоха в новата колекция на Louis Vuitton (Видео)

Творческият директор на къщата на Louis Vuitton от 2013 г. Никола Гескиер представи новата си колекция в Сан Диего, Калифорния. Колекцията на дизайнера съчетава пустинен пясък, вода и техника

Растения от Земята растат в лунна пръст

За първи път учени наблюдаваха как в лунен реголит пониква кресон (Arabidopsis thaliana) в лабораторията на Университета във Флорида, съобщи Ройтерс. В проби, взети от пръст на Луната

Златка Райкова показа мъжа до себе си, почиват в Дубай

Еротичният модел Златка Райкова пусна в инстаграм кадри от Дубай, където е с новия си партньор в живота. Мъжът до нея е известният тенисист, произлизащ от заможен арменски род, Карен Хачатрян

}