Димитър Вецин показа родния си дом в изложба

Известният художник наивист рисува "Ваканция на село"

В столичната галерия „Париж“ (ул. „Цар Самуил“ 47) се откри традиционната предколедна изложба на Димитър Вецин. Художникът я е нарекъл „Ваканция на село“ и ще продължи до 8 декември.

Картините са само десет на брой и отново са любимите на публиката зимни селски пейзажи изпълнени в стила на наивизма, разказа галеристката Надя Павлова, която редовно кани видинския майстор на четката.

Любимото време на всички нас – ваканцията, ще можем да съпреживеем отново, като се видим като малки дечица хванати за ръце между нашите мили баба и дядо, тогава, когато светът е огромен, кокошките и петлите са понякога много страшни, кучетата и котките са нашите първи приятели, а пързалките са като малки излитащи космодруми.

Селото е миниатюрната ни свободна от всичко и всички вселена, в нея любимите ни хора ни обгрижват, вкусно ни готвят, глезят ни и ни разказват приказки до огнището.

Няма училище, няма уроци, само игри и веселби. Там ни пренася Димитър Вецин и дори ни показва истинската си къща, в която е роден, а малко по – нанатък ще се запознаем и с неговия дядо каменоделец. Приседнал на стария пън, уморено отпуснал своя чук и погледнал ни с цялата си любов на света, която се процежда измежду дълбоките му бръчки.

Това е онзи свят, в който границите не съществуват, възможностите са безкрайни, а всичкото ни усещане за свобода е дебело обвито в пашкула на любовта и домашния уют. Или простичко казано – Димитър Вецин ни връща в нашето вчера, където бяхме просто щастливи.

Изложбата може да бъде разгледана на живо, както и онлайн в сайта на галерията.

Димитър Вецин - "Каменоделецът"
Димитър Вецин - "Каменоделецът"
"Зима на село"
"Зима на село"
"Ваканция на село"
"Ваканция на село"
"Селски двор"
"Селски двор"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене