Илиана от Варна с участие в"Сексът и градът"

Синтия Никсън носи рокля на българката
СНИМКА: РОЙТЕРС

Илиана Рикетс е българската следа в сериала "Сексът и градът". Нейно дело е асиметричната грахово зелена рокля на героинята на Синтия Никсън (адвокат Миранда Хобс) в 83 епизод от популярната поредица.

"През 2002 г. отворих собствен бизнес с дизайнерския бранд "Ilya". Така ме наричаха в семейството ми от малка - Иля. Правех колекции и ги продавах в бутици. Тази рокля беше от една лятна колекция, която стилистката на "Сексът и градът" е купила в модния център "Henri Bendel" в Ню Йорк. Разбрах за това случайно, късно през нощта, точно на Нова година, след празненствата. Не можех да заспя, гледах телевизия, превъртах каналите и попаднах на "Сексът и градът". Почти се бях унесла в сън, когато видях нещо много познато и бързо се разсъних - моята рокля. Така разбрах, че са я използвали в епизода. После я включиха и в книгата за сериала "Сексът и градът", споделя сънародничката ни в рубриката "Български истории" по BG VOICE.

Илиана е родена във Варна. Увлича се по мода още в шести клас, предаде БТА.

"Нямах никаква представа що е то дизайнер. Но си уших дреха. Единственото ми желание беше да бъда различна от другите", спомня си Илиана. Тогава нямало достатъчно платове, затова под ножицата й "падат жертва" всякакви материали в дома й - пердета, дантелени и платнени покривки, ковьорчета на баба й, стари дрехи - всичко, което може да заживее нов живот като дреха.

"Прекрасните ми родители не само не ми се караха за нарязаните пердета, но и ме окуражаваха да продължа да експериментирам", казва Илиана и допълва: "Да правиш нещо с ръцете си беше семейна черта."

Родителите й Гинка и Върбан Кръстеви са спортисти, състезатели по гребане. Майка й шие и плете, свири на цигулка. Баща й има работилница, където майстори ножове, изработва макети - за удоволствие. Брат й Милен също шие и е известен творец на кожени уникати в Съединените Щати.

Самата Илиана заминава за Америка през 1996 година. Майка й си продава Вартбурга, за да й купи билет за самолета. Пристига с малко пари и първоначално пробва да рисува портрети на плажа. После си спомня как на "Златни пясъци", заедно с приятелки правят плитки на чужденците с разноцветни конци. С 30-те долара, които има, си купува конци и започва да прави плитки на туристите на брега на океана. Изкарва по 100 долара на ден.

През 1996 г. записва магистратура в Academy of Art University в Сан Франциско, а днес е директор там. Тя е сред първите преподаватели, които се включват в създадения през 2000 г. онлайн департамент по моден дизайн в академията.

Фамилията Рикетс е от съпруга й, американец. Среща го в Сан Франциско, между тях пламва любов и се женят. Имат син Алек на 16 години и дъщеря Калина на 12. Семейството живее в къща с изглед към океана, Иля е влюбена в красивия Сан Франциско - град на музеите и високите технологии, и в природата - с планини наоколо и много зеленина целогодишно.

"Имам желание да се задържам за по-дълго в България, да направя още креативни неща, които раждат моята фантазия и моите ръце", казва дамата, прославила българския моден дизайн по света.
Още за Илиана и нейния успех вижте тук .

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене