Чистият и честен (според приятели) Никола Минчев ще удря звънеца в мътната политика
04 Декември 20219790
Автор: 24 часа

На 19 октомври моли във фейсбук кратко - не обича дългите постове, да му напомнят, ако е забравил, че влиза в “Продължаваме промяната”, за да свърши добра работа в полза на всички

Адвокатът по корпоративно право е с юридически гени - майката, бащата и съпругата са колеги

Не пие, не пуши, отличник от Немската гимназия

Училищен шампион по футбол, спортува до днес и другарува с хората от “Корал”

“Той е изключително чист и честен човек.” Така двама юристи колеги на Никола Минчев, описаха независимо един от друг най-младия шеф на Народното събрание, избран от най-младия парламент досега.

И затова след 10 години работа в една от най-авторитетните адвокатски кантори

- “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков”, приятелите му били изненадани, че Никола се гмурка в мътната днес политика.

Тук се появява и първата професионална на онзи етап връзка с лидерите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев. Докато бяха служебни министри, “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков ” - водещата кантора за правни услуги, насочени към бизнеса, която обслужва най-вече чуждестранните инвеститори у нас, бе наета за консултация след промените в ръководството на Българската банка за развитие.

Никола Минчев напуска дружеството на 15 септември. И измина за по-малко от 100 дни петдесетината метра, които делят кантората, разположена в знакова сграда срещу Руската църква, до първото място в българския парламент.

На 19 септември е точно зад Кирил Петров и Асен Василев на учредяването на “Продължаваме промяната”. Освен двамата служебни министри тогава всички останали лица са напълно непознати за широката публика, а Никола е сред тях заедно с Яна Балникова и Калина Константинова.

Другата млада звезда - Лена Бориславова, тогава не присъства в тясната зала, в която харвардци за първи път обявяват, че имат намерение да спечелят изборите.

Съпартийци са убедени, че точно Лена е довела колегата юрист в новата формация. И тя като него е един от адвокатите в “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков”. Буквално часове преди първия звънец тя бе сред имената, които се споменаваха за председател на парламента, но с избора на младия юрист ПП изненада всички.

На 19 октомври Никола съобщава на своите приятели във фейсбук официално, че вече е в политиката:

Както повечето от вас знаят, вече съм част от екипа на “Продължаваме промяната”. Конкретно за изборите на 14.11.2021 г. ще бъда водач на листата ни в МИР 14 - Перник, и в МИР 24 - София, ще участвам под номер 3.

Ще бъда кратък, защото дългите Facebook постове не са моят стил. Захващам се с това начинание с желание да свършим добра работа, която да е от полза за всички. Ако в някой момент ви се стори, че съм го забравил, напомнете ми го!

Телефонът ми е винаги отворен - и за въпроси, и за коментари от всякакъв характер - защо “Продължаваме промяната”, защо сега и т.н. Изброяването е примерно, сигурен съм, че имате и доста сложни. Насреща съм.

Поздрави и доскоро, Никола 237 души го поощряват под публикацията с емотиконите за харесване и любов

Само месец и половина по-късно 158 депутати плюс 52-ма въздържали натискаха за него копчето в пленарната зала и го превърнаха в най-младия председател на Народното събрание в българската история.

 Младостта не е порок, коментира някогашният парламентарен шеф проф. Огнян Герджиков, който е преподавал на Минчев. Е, житейският опит е предимство, вметва професорът, но прави уговорката, че и той самият нямал никаква представа как да ръководи основната институция в държавата, когато неочаквано бил издигнат да я оглави. И е убеден, че един блестящ юрист винаги е добра идея за председателския стол на законодателния орган.

А 34-годишният нов “пръв сред равни” е потомствен юрист и е намерил съпругата си пак в тази област

Майката на Никола - Весела Минчева, има славата на един от най-добрите специалисти по капиталовите пазари, уважаван арбитър в такива спорове. Тя е и първият председател на Комисията по ценни книжа след създаването ѝ.

По-късно Весела Минчева е един от стълбовете в “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков”. От нея и от колегите отива да събира опит там и отличникът от правния факултет на Софийския универститет Никола. Той е корпоративен адвокат, днес натрупал сериозен опит в енергетиката. Известен е като акуратен специалист по правни въпроси, свързани още с финанси и недвижими имоти.

Бащата на новия парламентарен шеф също е адвокат, специалист в наказателните дела.

Приятелите му описват Никола Минчев като концентриран и ученолюбив. И в университета, и в кантората

не бил по шумните купони 

Не пие, не пуши. Има две деца. Владее английски и немски.

Съсредоточен беше още от студент в работата си, разказват негови колеги от СУ.

“Изключително съвестен и прилежен във всичко”, спомня си друг юрист, завършил заедно с Минчев. Колегите от правния факултет добавят, че не е пропускал лекции и упражнения. По време на следването бил непоклатим - точно както и изглеждал при избирането му за новия пост в петък. Веднага след завършването си Минчев е започнал работа в голямата кантора, в която според състудентите му е натрупал много добър опит.

“Моралните му качества са на много високо ниво. Всички се сещаме само с добро за него, няма да откриете сензация”, казва колега на Минчев от университета.

Добре помнят тъмноокото момче и в прочутата Немска гимназия в София.

Като интелигентен, възпитан и хитър го описва учителят му по история и география Григор Димитров - прочутият Грегъри, преподавал на поколения възпитаници на гимназията.

“Винаги знаеше какво да пита и как да отговори. Мислеше няколко хода напред”,

спомня си Димитров.

По думите на преподавателя Минчев е бил отличник, но не и зубър и никога не е преписвал на контролни. Бил е близък с всички съученици, както и с учителите. Вероятно “чаровната, подкупваща усмивка”, за която и днес си спомня учителят, е оказвала голямо влияние за това.

Единствената му слаба страна били загубите по футбол. “Много се ядосваше, когато губеше от противниковия отбор от друга гимназия”, разказва Димитров.

За сметка на това пък отборът на Минчев бил винаги мотивиран и обединен. По време на футболните турнири бъдещият юрист успявал да нахъса съотборниците си за победа.

Запомнящо се изпитване било в часа на Грегъри. Шефът на парламента е трябвало да направи цялата железопътна мрежа на България върху контур на картата. Неговото представяне било толкова забележимо, че заслужил 6,00, което не било присъщо за учителя, който години наред пишел само до 5,50.

Други, срещали Никола в ранните години, го описват като “суперготин младеж”. Той е от онази порода активни хора, които обожават Южното Черноморие. Сред приятелите му в социалните мрежи са видни представители на групата, която се бори за запазването на плаж Корал. Всъщност каузата “Корал” е една от първите на самия Кирил Петков, а и на мандатоносителя на ПП от Бургас Константин Бачийски. Някогашният къмпинг е магнит за субкултурна група от млади активисти, повечето успешни в професиите си, но зелени и бунтарски настроени, които прекарват лятото на един от последните диви плажове у нас, карат се сърфове и кайтове.

Минчев е почитател и на зимните спортове, става ясно от споделени от него снимки в профила му във фейсбук.

Целият си живот съм изкарал в България

За мен е чест да споделям общи принципи с хора като Кирил Петков и Асен Василев и да бъда част от този екип”, каза младият парламентарен шеф, когато за първи път се появи публично при представянето на проекта “Продължаваме промяната”.

Той обяснява простичко защо влиза в политиката: Защото е крайно време България да реализира своя потенциал и да спре да бъде на последно място в Европа по всички позитивни класации. Не искам децата ми да бъдат изправени пред избора между реализацията в чужбина и щастието у дома. Искам, когато след време се обърна назад, да не се упреквам, че дори не съм опитал.

 

Кирил Добрев настъпи ако

Кирил Добрев настъпи ако

Ако вярва на градските суеверия, на Кирил Добрев му предстои да извади голям късмет. Изключеният наскоро от БСП политик настъпи на улицата кучешко ако и дълго търка обувката си, преди да се качи в луксозния си джип, видяха смелите папараци на "България Днес". Действията на Добрев предизвикаха бурния смях на съпругата му Антония

Кой е пиарът Александър Бойчев, който се обади да се кара на Виктор Николаев? (Видео)

Кой е пиарът Александър Бойчев, който се обади да се кара на Виктор Николаев? (Видео)

Кой е пиарът на "Продължаваме промяната" Александър Бойчев, който тази сутрин завихри скандал в телевизионен ефир, след като се обади да се кара на водещите сутрешния блок по Нова ТВ Виктор Николаев и Мира Иванова, че задават въпроси?  Според биографията, която може да се открие за Бойчев в интернет

24-годишен се ожени за баба на 17 внуци (Видео)

24-годишен се ожени за баба на 17 внуци (Видео)

Баба на 17 внуци се омъжи за 24-годишното си гадже, пренебрегвайки злобните коментари относно отношенията им заради голямата възрастова разлика. Куърън и Черил, която е на 61 години, сключиха брак на 3-и септември при скромна церемония. Жената, която често е бъркана с негова баба, твърди, че двамата са лудо влюбени и се радват на невероятен секс

Карането на ниски обороти вече не пести гориво, води до повреди

Карането на ниски обороти вече не пести гориво, води до повреди

По-възрастните шофьори съветват, въз основа на техния опит, че най-добрата рецепта за нисък разход на гориво е поддържането на ниски обороти на двигателя. Временета обаче се променят. При движение на много ниски обороти двигателите при съвременните коли не са по-икономични. Кога двигателят консумира най-малко? Когато се „уморява” най-малко

Княгиня Калина на 50 - все по-силно свързана с България

Княгиня Калина на 50 - все по-силно свързана с България

Единствена от 5-те деца на царя тя говори езика и има BG паспорт. Тук ще посрещне и втори юбилей - 20  г. от сватбата с Китин Две кръгли годишнини празнува княгиня Калина през 2022-а. На 19 януари единствената дъщеря на цар Симеон II ще навърши 50 г. А на 26 октомври ще празнува 20-годишнината от сватбата си с пътешественика и изследовател Китин

Мъжът на ДесиСлава с диплома

Мъжът на ДесиСлава с диплома

Мъжът на ДесиСлава завърши висше образование. Боксьорът Благой Найденов се похвали, че е завръшил университет. За разлика от повече спортисти, които избират да следват в НСА, малката Кобра получава диплома от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, което се намира в Пловдив. Слуховете за разделя между боксьора и ДесиСлава валят от

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съвети за избавяне от пандемичния стрес от автор на бестселър за самопомощ Пандемията нанесе емоционални щети върху всички нас и малцина успяват да се измъкнат сами от чувството на умора и безпътица, което коронавирусната криза остави върху хората. Повечето сякаш очакват тя да свърши, за да могат да се освободят от цялото бреме

България спечели Балканското първенство – европейска квалификация по волейбол за юноши до 18 години и се класира на еврофиналите! Тимът, воден от Виктор Карагьозов, победи Гърция с 3:0 (25:14, 25:22, 25:22) в последния мач от турнира в София, стана шампион и завоюва директна квота за Европейското първенство

От страшен хаос при първата стрелба от преследването на 12,5 км, с което приключи кръгът от световната купа по биатлон в Руполдинг (Гер), пострада най-добрият ни състезател Владимир Илиев. Заради малките разлики, получени в спринта, при пристигането на рубежа на 34-годишния троянец и още 5-има негови колеги се наложи да чакат да приключи стрелбата

Жената заряза Марк Бартра

Виж Борис Джонсън с чашка в ръка срещу джадайски меч на жена (Видео)

Борис Джонсън е безмилостно подиграван в туитър, след като е пуснат на видео онлайн, на което той танцува на парти с чашка в ръка с неонови светлини. Клипът е записан по време на началото на локдауна

Мон Дьо мъкне торби като Робокоп

Огромни торби с покупки мъкне в студа Мон Дьо. Водещият се беше барнал с яке и очила, които го караха да изглежда като

Бритни Спиърс: Сестра ми говори неща, от които вдигнах 104 градуса температура

Певицата Бритни Спиърс нападна с думи сестра си Джейми Лин, която последно рекламира книгата си-мемоар "Things I Should Have Said" - фокусирана върху семейството, кариерата ѝ

Драго Чая кашля, облече сомбреро

Нещо е понастинал май Драгомир Драганов. Неуморните папараци на "България Днес" засякоха популярния водещ да кашля, докато ходи по улиците. За да не мръзне в студа

}