Карането на ниски обороти вече не пести гориво, води до повреди

По-възрастните шофьори съветват, въз основа на техния опит, че най-добрата рецепта за нисък разход на гориво е поддържането на ниски обороти на двигателя. Временета обаче се променят. При движение на много ниски обороти двигателите при съвременните коли не са по-икономични.
Кога двигателят консумира най-малко? Когато се „уморява” най-малко. Моторът се „изморява” не само когато е в червеното поле на оборотомера, но и когато едва работи - и вместо да ускорява, започва да дърпа гориво при натискане на газта.

За това трябва да се кара в областта на оптималния диапазон на оборотите, който е различен при различните видове агрегати. Дизеловите коли са най-икономични, ако се движите в диапазона 1750 - 2500 об./мин. За тези с атмосферен бензинов двигател оборотите трябва да са около 3000, а за автомобилите с бензинов компресорен мотор е хубаво да се поддържат между 2 и 3 хиляди оборота.

Освен това, когато шофьор кара с 40 км/ч на пета предавка, това не само не пести гориво, но дори може да донесе на собственика огромни разходи. "Убиването" на двигателя с ниски обороти се отразява негативно на работните елементи на двигателя и задвижващите възли.

Например малък брой обороти означава по-бързо износване на буталните пръстени или повреда на самите бутала, а ремонтът може да се измери в стотици евро. Поддържането на твърде ниски обороти може да разтегне веригата и да повреди плаващия маховик, който върви в комплект със съединителя. Използваните днес вериги са много по-тънки, така че се разтягат по-бързо и дори могат да се счупят.

Ниските обороти обаче са смъртоносни и за плаващия маховик, който вече практически е стандарт не само при дизелите, но и при бензиновите автомобили.
Амортисьорите също получават огромна доза торсионни вибрации при ниски скорости. Поради това продължителността на живота им е драстично съкратена. Следователно, вместо да издържи 200 или 300 хиляди километра, плаващият маховик на съединителя може да изисква смяна след 50 или 60 хиляди километра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене