Тежките наказания за тежките престъпления

Представянето на монографията е на 26.I. с участието на прокурор Сава Петров и съдия Бисер Троянов

Излязоха още сборник със съвети как да победим страха и един от най-романтичните бестселъри - "Пинк 57"

Познатият днес правораздавателен стандарт върху най-тежките наказания започва да се изгражда след 1951 г., когато смъртното наказание става временна и изключителна мярка, предназначена само за най-тежките престъпления, които заплашват основите на държавата, както и за други особено опасни престъпления. До отмяната му през 1998 г. то е в алтернатива със срочното лишаване от свобода и с доживотния затвор, а след това е напълно заменено от доживотния затвор без право на замяна.

За първи път трите наказания и практиката по налагането им са разгледани систематично и подробно в “Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност” от доц. д-р Ива Пушкарова (ИК “Сиела”, 2021 г.). Освен изведените съдебни стандарти за налагане на тези наказания в него са разгледани и усложнени хипотези на конкуренция с други наказания, приложението на различни институти за индивидуализация, както и поправителният процес и институтите за последващо облекчаване на наложените наказания.

Със знания от различни хуманитарни науки и жанрови елементи на художествения разказ авторката успява да обобщи своите десетгодишни изследвания и да изгради цялостен концептуален модел за индивидуализация и мотивиране на пропорционален репресивен отговор при изключително тежки престъпления. Той обхваща целия процес на наказателноправно въздействие върху индивида след налагане на наказанието - от постановяване на присъдата, през времето на нейното изпълнение и до последвалото освобождаване, помилване или замяна.

Какви са съдържанието, смисълът, целите и последиците от екстремната репресия и за значението на съдебното произнасяне по наказанието? На тези и още много други въпроси по време на представянето на книгата ще се опитат да дадат отговор доц. д-р Ива Пушкарова, прокурорът Сава Петров (ВКП) и съдия Бисер Троянов (ВКС). То ще се проведе от 18 ч на 26.I. 2022 г. в “София хотел Балкан Шератон”. Входът е свободен. Ще бъдат допускани само посетители с наличен зелен сертификат.

„Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност“ от доц. д-р Ива Пушкарова е наистина приносен труд, благодарение на който същността на репресията, ролята на съда за наказването и поправянето, както и някои основни възгледи в правосъдието могат да бъдат осмислени и чрез поглед към конкретните човешки съдби.

Доц. д-р Ива Пушкарова е преподавател по наказателно право в СУ ,,Св. Климент Охридски“ и АМВР, както и в Националния институт на правосъдието. Тя е утвърден изследовател на организираната и транснационалната престъпност, трафика на хора, сексуалната и експлоатационната престъпност, финансови, стопански и данъчни престъпления, престъпната дискриминация, непълнолетната престъпност, системата на наказанията, помилването.

Победете страха от промяната

със смелост, умереност,

справедливост и мъдрост

Райън Холидей - авторът на “Твоето его е врагът” и “Изкуството да бъдеш спокоен” започва нова поредица, която разглежда четирите основни добродетеля на стоицизма –  смелост, умереност, справедливост и мъдрост. Менторът на десетки успешни спортисти, предприемачи и политици възроди древната представа за идеите и принципите на стоическото учение, чието приложение остава все така актуално и в днешни дни.

Сега на пазара е първото заглавие - “Зовът на смелостта” (ИК “Сиела”). В живота на всеки човек настъпва момент, в който трябва да се изправи лице в лице с едно съвсем естествено явление според стоиците, което обаче се превръща в най-големия ни противник – собствените ни страхове. Но може ли човек да победи враг, чийто глас се опитва да заглуши и сякаш никога не опознава докрай?

В “Зовът на смелостта” Райън Холидей разглежда на първо място елементите, които оформят чувството на несигурност, и причините, поради които най-често се страхуваме. Чрез примери за исторически и съвременни личности, сред които Шарл дьо Гол, Флорънс Найтингейл и д-р Мартин Лутър Кинг-младши, Холидей запознава читателите си с храбри хора, които са се борили, рискували, проявили са смелост… и са успели да надмогнат страховете си.  Смелостта не се случва само на бойното поле. Смелостта се крие в толкова много дребни решения, които вземаме всеки ден. И чака да бъде открита, за да преобърне напълно живота ни.

Любов, която

нарушава всички правила

“Пънк 57” е дългоочакваният роман на американската авторка Пенелъпи Дъглас, превърнал се в истинска сензация на еротичната литературна сцена в световен мащаб (ИК “Сиела”).

Той е Миша. Тя е Райън. Като деца са се свързали случайно един с друг в училищна програма за размяна на писма. Пишат си 7 г., но не се виждат. От спорове за това чий музикален вкус е по-добър и коя пица е по-вкусна писмата им прерастват в емоционални откровения.

Райън е музата на Миша. Думите ѝ се преплитат в текстовете на песните му, вдъхновяват мелодиите му и го подтикват да бъде по-добър. Миша е най-близкият човек на Райън – единственият, който я познава наистина и пред когото тя се осмелява да бъде себе си.
Седем години двамата си пишат непрестанно, като спазват само три прости правила: никога да не се виждат, никога да не си звънят и никога да не търсят другия в социалните мрежи…

Три правила, за да не нарушат това чудесно приятелство, което имат. Но правилата се създават само за да бъдат нарушавани.

Когато Миша внезапно спира да отговаря на писмата на Райън, тя не знае какво се е случило с него. Единственото нещо, което я разсейва от болезнената мисъл за него, е новият ученик – мистериозният, красив и опасен Мейсън, който я вбесява до краен предел с нахаканото си поведение и най-нахално успява да се намести в мислите ѝ и да разпали копнеж и желание, каквито никога досега не е изпитвала.

Но дали е възможно загадъчният непознат да запълни дупката, която липсата на Миша е оставила в сърцето на Райън? И дали двамата нямат повече общо, отколкото тя е предполагала?

Бестселъровата авторка Пенелъпи Дъглас се появява за пръв път на български с една от най-вълнуващите си истории, завладяла безброй фенове на романса по цял свят.

В духа на книгите на Л. Дж. Шен и Ел Кенеди, „Пънк 57“ е неустоим разказ, в който изгарящата химия между героите се усеща от всяка страница, а пътят към истинската любов е изпълнен с неочаквани обрати.

Класация на ИК "Сиела"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене