Пак скандал за пари в родното кино навръх празника му
13 Януари 20223590

Виктор Божинов е отличник по брой на зрителите през 2021 г. с  “Голата истина за група “Жигули”, но проектът му за “Чамкория" е отхвърлен

С обичаен скандал на 13 януари филмовата гилдия отпразнува своя професионален празник - Деня на българското кино.

На тази дата през 1915 г. за първи път пред публика е прожектиран първият български игрален филм - “Българан е галант” на режисьора Васил Гендов. Ще припомним на читателите, че Гендов сам е финансирал своя филм, както и следващите си ленти.

106 години по-късно скандалите в родното кино са за финансиране на филмовите проекти от страна на държавата.

Разправиите възникват всяка година, след като съответните комисии към НФЦ определят кои щастливци ще получат пари, за да заснемат своите игрални, документални и анимационни филми.

Тези, които останат под чертата, естествено, са недоволни и започват да критикуват членовете на комисията. Сега своя гняв изля в медиите Виктор Божинов. Той съобщи, че проектът му за игрален филм "Чамкория", екранизация на едноименния роман на Милен Русков е отрязан за финансиране.

Преди недоволство изрази режисьорът Илия Костов и т.н.

В комисиите влизат представители на различните гилдии в киноиндустрията - сценаристи, режисьори, оператори и др.

По система от

десетина

показателя те

оценяват

всички проекти и накрая сумират точките.

Събралите най-много точки са финансирани. Реалността на бюджета за кино и оценките на комисията определят кои са щастливците, които получават пари и възможност за професионална реализация. Всички останали се чувстват пренебрегнати и започват скандалите

Два са най-големите проблеми пред българското кино - количеството пари и работата на въпросните комисии.

Парите, естествено, никога не стигат.

Заради това е

тази люта битка

между

кинотворците, 

които разчитат само на финансирането от държавата. Близо 30-те милиона, които Финансовото министерство отпуска за кинопроизводство тази година, изглеждат направо като фантазия.

През последните години обаче се появиха няколко независими продуценти, които намериха средства и заснеха своите филми. Значи може и по друг начин.

Помня един съветски филм от времето на соца, който се казваше “Ти на мене, аз на тебе”. На този принцип в голяма степен действат и някои от членовете на комисиите.

Обикновено във всяка комисия има двама, които дават максимални оценки на “своите хора” и тенденциозно ниски оценки на проектите, които трябва да бъдат провалени. В следващата комисия хората се сменят, но принципът на действие остава същият.

Разбира се, зрителите искат да гледат хубави филми и много-много не ги интересуват вътрешнокухненските битки.

Но какво означава “хубав български филм”? Няма точен отговор на този въпрос. Всеки има свой личен вкус, манталитет и разбирания.

Обикновено се говори за зрителски филми и фестивални (арт) творби. Идва ми да перифразирам Дън Сяопин и неговата фраза - “Нека цъфтят всички цветя”, на “Нека се снимат всякакви български филми”. Но пак ще опрем до финансовите възможности на държавата и НФЦ.

Аз съм заклет любител на българското кино и гледам всички наши филми, ако ще половината българи да ми кажат колко слаб и безпомощен е даден филм. През миналата година ми се случи да гледам два български филма съвсем сам в киносалона. “Не влизай в пререкания с персонала на банята” на режисьора Иван Черкелов в кино “Одеон” и “Февруари” на Камен Калев в Дома на киното. Не че ме беше страх в тъмния салон, но ми се щеше да има и още зрители, за да видя колко от тях ще напуснат прожекцията някъде по средата. Аз никога не съм го правил.

И двата филма

са скучни

за т.нар. обикновени зрители. Обаче “Февруари” бил включен в официалната програма на Кан’20! Само че фестивалът не се състоя заради пандемията.

В сутрешния блок на БНТ известна актриса каза, че филмът на Камен Калев е сред най-добрите български ленти за миналата година. По радиото в колата чух и как една кинокритичка го засипа с похвали.

Филмът с дълго заглавие на Черкелов е още по-негледаем. Според критиката обаче “Иван Черкелов се интересува от търсенето на Смисъла - и едро, и детайлно, и тревожно, и мъдро. Взрян надълбоко в света наоколо, във филмите си Черкелов сякаш въплъщава тезата на Камю за живота като “нечовешка игра между абсурда, смъртта и надеждата, които си разменят реплики”. Висока цел, наистина, но филмът е скучен до смърт.

Има режисьори, които твърдят, че не се интересуват от мнението на зрителите, снимали филмите си според собствените представи и разбирания за кино. Което, меко казано, звучи цинично, тъй като филмите се снимат с бюджетни пари,

взети от

джобовете на

същите тия

зрители

Разбира се, най-добрият вариант са филмите, които се радват на зрителски успех и печелят награди от много фестивали. Най-яркият пример за това са творбите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - “Урок”, “Слава”, “Бащата” и др. “Урок” спечели награди и номинация от фестивалите в Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже, Гьотеборг и др. А “Бащата” взе голямата награда “Кристален глобус” в Карлови Вари.

Такива са и филмите на Стефан Командарев “Патрулки”, “В кръг”, “Съдилището” и др., които имат десетки награди. А “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” дори стигна до шортлистата на оскарите.

Да охладим горещината на думите с хладните аргументи на цифрите.

Според данни на НВЦ през миналата година в кината са разпространени 25 игрални и 8 документални български филма с общ брой 346 899 зрители и приходи от 2 940 587 лв.

Шампион е музикалният филм “Голата истина за група “Жигули” на режисьора Виктор Божинов, видян от 153 305 зрители. Следват две комедии - “Като за последно” и “Бай Иван: Филмът”, базиран на популярния образ Бай Иван от Youtube канала “Светът на Ванката”. И четвъртият е комедия - “Чичо Коледа”, а петия - “Диви и щастливи” можем да определим като “романтична комедия”.

Битката за пари и зрители ще продължи и през 2022 г. “И на никого не му пука дали и какви филми ще се получат. Важно е да се угоди на едни или да се “накажат” други”, гневи се Виктор Божинов, който, макар и отличник за 2021 г., не успя да спечели със своя проект “Чамкория”. Не беше одобрен и сценарият на Камен Калев “Свой собствен господар”.

Пред “168 часа” Виктор Божинов казва, че има грешна методология на оценяване на всеки проект. И че

трябва да има

изцяло нов закон

за българското

кино

Сега кинаджиите искат среща с културния министър Атанас Атанасов. Сигурно ще получат. Ясно е, че за каквото и да си говорят, накрая ще стане дума за пари. Не по-малко важно обаче е да създадат механизъм за контрола и отчетността на тези пари.

По света продуцентите влагат пари в даден филм с цел да спечелят от готовия продукт. Ако не спечелят, са застрашени от фалит. У нас продуцент е държавата, която също иска да печели от филмите. Тогава?

Възможно ли е в предварителен договор с продуцента да се регламентира въпросът как да бъде разпределяна печалбата от всеки филм. И какво да се прави, ако той бъде гледан от стотина човека.

Ако ви интересува,ето на кои са класираните проекти: Станислав Тодоров-Роги, Тодор Мацанов, Петър Попзлатев, Албена Пунева, Тодор Чапкънов, Георги Дюлгеров и Костадин Бонев.

Гледайте филмите им, когато тръгнат на екраните, и преценете дали са заслужили парите, дадени им от държавата. И какво да се прави, ако филмът е пълен провал.

Кирил Добрев настъпи ако

Кирил Добрев настъпи ако

Ако вярва на градските суеверия, на Кирил Добрев му предстои да извади голям късмет. Изключеният наскоро от БСП политик настъпи на улицата кучешко ако и дълго търка обувката си, преди да се качи в луксозния си джип, видяха смелите папараци на "България Днес". Действията на Добрев предизвикаха бурния смях на съпругата му Антония

Кой е пиарът Александър Бойчев, който се обади да се кара на Виктор Николаев? (Видео)

Кой е пиарът Александър Бойчев, който се обади да се кара на Виктор Николаев? (Видео)

Кой е пиарът на "Продължаваме промяната" Александър Бойчев, който тази сутрин завихри скандал в телевизионен ефир, след като се обади да се кара на водещите сутрешния блок по Нова ТВ Виктор Николаев и Мира Иванова, че задават въпроси?  Според биографията, която може да се открие за Бойчев в интернет

24-годишен се ожени за баба на 17 внуци (Видео)

24-годишен се ожени за баба на 17 внуци (Видео)

Баба на 17 внуци се омъжи за 24-годишното си гадже, пренебрегвайки злобните коментари относно отношенията им заради голямата възрастова разлика. Куърън и Черил, която е на 61 години, сключиха брак на 3-и септември при скромна церемония. Жената, която често е бъркана с негова баба, твърди, че двамата са лудо влюбени и се радват на невероятен секс

Карането на ниски обороти вече не пести гориво, води до повреди

Карането на ниски обороти вече не пести гориво, води до повреди

По-възрастните шофьори съветват, въз основа на техния опит, че най-добрата рецепта за нисък разход на гориво е поддържането на ниски обороти на двигателя. Временета обаче се променят. При движение на много ниски обороти двигателите при съвременните коли не са по-икономични. Кога двигателят консумира най-малко? Когато се „уморява” най-малко

Княгиня Калина на 50 - все по-силно свързана с България

Княгиня Калина на 50 - все по-силно свързана с България

Единствена от 5-те деца на царя тя говори езика и има BG паспорт. Тук ще посрещне и втори юбилей - 20  г. от сватбата с Китин Две кръгли годишнини празнува княгиня Калина през 2022-а. На 19 януари единствената дъщеря на цар Симеон II ще навърши 50 г. А на 26 октомври ще празнува 20-годишнината от сватбата си с пътешественика и изследовател Китин

Мъжът на ДесиСлава с диплома

Мъжът на ДесиСлава с диплома

Мъжът на ДесиСлава завърши висше образование. Боксьорът Благой Найденов се похвали, че е завръшил университет. За разлика от повече спортисти, които избират да следват в НСА, малката Кобра получава диплома от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, което се намира в Пловдив. Слуховете за разделя между боксьора и ДесиСлава валят от

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съвети за избавяне от пандемичния стрес от автор на бестселър за самопомощ Пандемията нанесе емоционални щети върху всички нас и малцина успяват да се измъкнат сами от чувството на умора и безпътица, което коронавирусната криза остави върху хората. Повечето сякаш очакват тя да свърши, за да могат да се освободят от цялото бреме

България спечели Балканското първенство – европейска квалификация по волейбол за юноши до 18 години и се класира на еврофиналите! Тимът, воден от Виктор Карагьозов, победи Гърция с 3:0 (25:14, 25:22, 25:22) в последния мач от турнира в София, стана шампион и завоюва директна квота за Европейското първенство

От страшен хаос при първата стрелба от преследването на 12,5 км, с което приключи кръгът от световната купа по биатлон в Руполдинг (Гер), пострада най-добрият ни състезател Владимир Илиев. Заради малките разлики, получени в спринта, при пристигането на рубежа на 34-годишния троянец и още 5-има негови колеги се наложи да чакат да приключи стрелбата

Жената заряза Марк Бартра

Виж Борис Джонсън с чашка в ръка срещу джадайски меч на жена (Видео)

Борис Джонсън е безмилостно подиграван в туитър, след като е пуснат на видео онлайн, на което той танцува на парти с чашка в ръка с неонови светлини. Клипът е записан по време на началото на локдауна

Мон Дьо мъкне торби като Робокоп

Огромни торби с покупки мъкне в студа Мон Дьо. Водещият се беше барнал с яке и очила, които го караха да изглежда като

Бритни Спиърс: Сестра ми говори неща, от които вдигнах 104 градуса температура

Певицата Бритни Спиърс нападна с думи сестра си Джейми Лин, която последно рекламира книгата си-мемоар "Things I Should Have Said" - фокусирана върху семейството, кариерата ѝ

Драго Чая кашля, облече сомбреро

Нещо е понастинал май Драгомир Драганов. Неуморните папараци на "България Днес" засякоха популярния водещ да кашля, докато ходи по улиците. За да не мръзне в студа

}