НАТФИЗ с нови декани, учителят на щерката на Радев става декан на "Сценични изкуства"

чл.-кор. проф. дфн Мирослав Дачев.

В традиция се превърна НАТФИЗ да дипломира възпитаниците си от Факултет „Екранни изкуства“ в Деня на българското кино. Вчера - 13 януари, нова вълна от филмови продуценти, режисьори, оператори, монтажисти, драматурзи, дизайнери, звукорежисьори, фотографи, аниматори и теоретици от „Випуск 2021“ ще се влее в редиците на професионалните български филмови творци.

Денят бе специален за Академията и поради избора на представители на основните органи за управление дейността на НАТФИЗ - председател и зам.-председател на Общото събрание, членове на Факултетен съвет и декан на Факултет „Екранни изкуства“.

С единодушие за нов Председател на ОС на НАТФИЗ беше избран чл.-кор. проф. дфн Мирослав Дачев.

Член-кореспондент дфн Мирослав Дачев работи в НАТФИЗ като професор по семиотика на изкуството. Член е на факултетния съвет „Екранни изкуства” и на академичния съвет на НАТФИЗ. Ръководител е на Консултативен съвет към ректора „Стратегия и развитие” и на катедра „Световна култура“. Водещи са интердисциплинарните му изследвания по семиотика на изкуството. Сред научните му трудове с особена тежест е многотомната поредица „Атониада“, посветена на изкуството и културата в манастирите на Свeта гора.

След завършване на два достойни последователни мандата дейността на доц. Любомир Христов, ще бъде продължена от доц. д-р Елена Тренчева, избрана за нов декан на Филмовия факултет.

Доцент д-р Елена Тренчева e ръководител на бакалавърската програма по “Филмов и телевизионен дизайн” в НАТФИЗ. Преподава дисциплини като „Костюмография в екранните изкуства“, „Превизуализация и сторибординг“, „Декор, костюм и реквизит“ и „Визуален дизайн на сценарния проект“ от 2003 г. Работи активно като художник-постановчик и костюмограф в редица български игрални и документални филми, уеб сериали и ситкоми. През 2007 г. защитава дисертационния труд „Семиотика на костюма в научнофантастичния филм“. От 2013 до 2015 г. е пост-докторант в Аалто Университет, Хелзинки, Финландия. През 2016 представя хабилационния си труд „Отвъд каноничното или достоверността на костюма в историческия филм“.

В края на отминалата година, след изтичане на редовния мандат на чл.-кор. проф. Пламен Марков, за декан на Факултет „Сценични изкуства“ беше избран популярният и обичан актьор доц. д-р Пенко Господинов. Една от най-известните ученички на д-р Пенко Господинов е дъщерята на президента Румен Радев - Дарина Радева. 

Доц. д-р Пенко Господинов преподава актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ от 2009 г. През 2016 става ръководител на клас, а през 2020 поема ръководството на специалността. Има над 90 роли в театъра, киното и телевизията. От 2006 г. е в трупата на МГТ „Зад канала“, София. Носител е на десетки национални и международни награди между които „Златна роза“ за кинодебют (2008); награда за поддържаща мъжка роля на Българската Киноакадемия, за ролята на Орлин Гончев от „Седем часа разлика“ (2011); награда за театрален дует (заедно с А. Лютова) от Международния фестивал на камерните театри – Москва, за ролята си в „Паякът“ (2013); награда за водеща роля ONIROS Film Awards, Сан Висенте, Италия, за филма “Далеч от брега”(2019); награда за най-добър актьор от Global Nonviolent Film Festival— Холивуд, Калифорния за „Далеч от брега“ (2020) и др.

доц. д-р Елена Тренчева
доц. д-р Елена Тренчева
доц. д-р Пенко Господинов
доц. д-р Пенко Господинов
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене