Княгиня Калина на 50 - все по-силно свързана с България
15 Януари 202248220

Единствена от 5-те деца на царя тя говори езика и има BG паспорт. Тук ще посрещне и втори юбилей - 20  г. от сватбата с Китин

Две кръгли годишнини празнува княгиня Калина през 2022-а. На 19 януари единствената дъщеря на цар Симеон II ще навърши 50 г. А на 26 октомври ще празнува 20-годишнината от сватбата си с пътешественика и изследовател Китин Муньос.

От петте деца на царя и царица Маргарита Калина е най-силно свързана с България. Тя е единствената, която избра да живее постоянно тук, има българско гражданство и говори български език.

Миналата година след 12 г. в Мароко Калина, Китин и синът им Симеон-Хасан се преместиха да живеят в България. Така те са близо до царя, към когото княгинята е силно привързана.

“Възхищавам се, обожавам и

страшно обичам баща си

Един поглед между нас е достатъчен, за да се разберем. Баща ми е млад по дух и ме разбира много добре. Винаги е бил моята голяма подкрепа. Когато се разхождам с него в България, се чувствам горда, виждайки обичта и уважението на българите към него”, разказа тя преди време в интервю за испанското списание Hoy Corazon.

За живота на Калина и семейството ѝ в България обаче се знае малко, защото се пазят от медийния интерес.

Българите са много гостоприемни и дружелюбни, разказа княгинята наскоро пред испанското списание Hola. Споделя, че сега живее между “Врана” и Царска Бистрица и работи като част от екипа по проекта за възстановяване на двореца и превръщането му в музей на Третото българско царство. Това се прави по инициатива на царя, а основен двигател е доц. д-р Ивайло Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Иоанна”. Калина

ще работи по рекламата на музея в

международен план и проектира

виртуална обиколка

в него. Със съгласието на царя подготвяме специална зала с нови технологии, разказа тя преди време.

Княгинята демонстрира силна привързаност към България още от първия ден на завръщането на баща ѝ преди повече от 20 г. Тя бе единственото от децата на царя, което пътуваше до София много често дори и в годините, когато той беше премиер.

Сватбата на Калина през 2002 г. в Царска Бистрица пък се превърна в светското събитие на годината не само у нас и събра в България много кралски особи от цял свят. Тази година Калина и Китин празнуват порцеланова сватба. “Няма разковниче, само любов и уважение. Да обичаш, означава да искаш най-доброто за човека, когото обичаш”, казва княгинята.

Калина избра отново България, за да роди тук сина си. Симеон-Хасан проплака на 14 март 2007 г. Месец по-късно бе кръстен в православната вяра в параклиса “Св. Иван Рилски” отново в Царска Бистрица. Негови кръстници станаха мароканският крал Мохамед VI и принцеса Ирина Гръцка. Пак на Боровец малкият Симеончо духна и свещичката за първия си рожден ден.

“В двореца Царска Бистрица се омъжих, изживях бременността си и също така там израсна Симеон-Хасан през първите си две години.

Обичам да се губя в тези гори, да

обикалям планините, яздейки,

да посещавам Боровец и Самоков, да видя пазарите, улиците, хората”, обяснява княгинята своята привързаност към Царска Бистрица.

Докато живееше в Мароко, семейството на царската дъщеря прекарваше много от ваканциите си във “Врана” или в Царска Бистрица. Още от Рабат български език започна да учи Симеон-Хасан, който посещаваше училището към посолството ни.

Най-малкият внук на царя се включваше и във всички инициативи на българската общност там, а на 24 май рецитираше на български. Днес Калина споделя, че Симеончо се чувства щастлив в страната, в която е роден.

Тя пък продължава да усъвършенства познанията си по български език и до днес.

И Калина, и малкият Симеон вече имат BG паспорти. Процедурата по издаването им бе задвижена лично от нея след разговор с тогавашния премиер Бойко Борисов. И лично той им връчи паспортите през лятото на 2017 г.

Китин Муньос също много харесва България и дори няколко пъти прави филмчета за страната ни, с които я рекламира за испанската телевизия. Показа Рилския манастир, направи филм и за “Бистришките баби”. Цялото царско семейство е почитател на самобитните певици от софийското село Бистрица. Изпълнение на фолклорната трупа, която е част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО, беше подаръкът на Калина за 80-ия рожден ден на баща ѝ през 2017 г.

В момента Калина и Китин работят заедно

по документален филм за българското 

културно наследство,

признато от ЮНЕСКО. Тя е сценарист, а той ще е режисьор.

И двамата са авантюристи и обичат да пътешестват. Китин Муньос е посланик на добра воля на ЮНЕСКО, а докато живееха в Мароко, възроди номадския фестивал “МосемаТан Тан”, в който участват 35 племена от цяла Сахара. Традициите и творчеството им бяха съживени от Китин с подкрепата на крал Мохамед VI. ЮНЕСКО обяви фестивала за световно културно наследство.

Преди време Калина разказа, че с Китин си сътрудничат с фондация Falcao Uno Sea Project, която се бори с последиците от катастрофата с морската фауна в Средиземно море. Целта е да се помогне на морските обитатели, фатално засегнати от човешката дейност, например чрез лекуването на морските костенурки, събирането на изоставени рибарски мрежи или почистването на морското дъно от пластмаса, разказа тя.

Сега княгинята подготвя и документален филм за китовете, който скоро ще бъде заснет в Антарктида.

Калина обожава животните. В дома си в Рабат е гледала коне, много кучета, имала е дори магаре. Редовно се грижела и за много спасени костенурки, които след това връщала в гората.

Най-голямата ѝ страст обаче са конете. Княгинята е професионален ездач. Състезаваше се в Мароко и е участвала в много национални и международни турнири. А откакто има BG гражданство, на международните състезания по конен спорт тя се явява от името на България.

Калина е завършила история на изкуството в Лондон. И тъй като и красотата на природата винаги я привлича, беше превърнала дома си в Рабат в своеобразна галерия на

свои произведения, изработени от

намерени кости на животни,

клони от дървета в причудливи форми, корали и пустинни фосили. С фантазия и усет ги беше “преработила” в истински произведения на изкуството, разположени между растенията в градината ѝ. Показва произведенията си само на приятели, но е категорична, че ако един ден реши да прави изложби, първата ще е в България.

Иначе артистичността си княгинята проявява най-често чрез облеклото си. И отново пречупено през българските традиции и култура. Често се облича в българска носия и e голям почитател на шевиците и на народните занаяти - като майка си царица Маргарита и леля си княгиня Мария Луиза.

Преди години, когато Ирина Бокова бе начело на ЮНЕСКО, Калина се появи в централата на организацията в Париж с рокля с българска шевица и пафти.

Кубрат Пулев смаза от бой американец пред Мария Бакалова след скандал за използвани ръкавици

Кубрат Пулев смаза от бой американец пред Мария Бакалова след скандал за използвани ръкавици

Кубрат Пулев смаза от бой американеца Джери Форест, който учудващо издържа 10-те рунда на гала вечерта Triller в Лос Анжелис, преди ръката на българина да бъде вдигната победоносно със съдийско решение. Това бе първи боксов мач на Кобрата от близо година и половина - от загубената битка за световната титла срещу Антъни Дшошуа през декември 2020 г

Как и защо Ален Делон стана жертва на слухове за евтаназия

Как и защо Ален Делон стана жертва на слухове за евтаназия

Мълвата тръгна от думи на сина му Антъни и се превърна във фалшива новина Когато зрителите са те удостоили с титлата “свещено чудовище на Седмото изкуство” и си на 86 години, трябва да си готов на всичко – дори да те оплачат жив. Това се случи през последните седмици с легендата на френското кино Ален Делон, за когото медиите по цял свят писаха

Жесток побой оплиска Белград с кръв

Жесток побой оплиска Белград с кръв

Жесток побой между фенове на "Цървена звезда" и "Партизан" смрази топлата пролетна вечер в Белград и оплиска с кръв сръбската столица. Мелето започва, след като навиячи на "звездашите" причакват запалянковци на "гробарите", които се връщат от мача с "Войводина" и ги нападат с факли и различни подръчни оръжия

60 години след смъртта на Мерилин Монро разкриха голяма тайна: Кой е нейният биологичен баща

60 години след смъртта на Мерилин Монро разкриха голяма тайна: Кой е нейният биологичен баща

Мистерията е разбулена в документална лента на френския режисьор Франсоа Помес До Чарлз Гифорд се стига чрез коса на звездата, от която са извлечени 22% от генетичния профил, ДНК-то е сравнено с това на правнуците му В друга продукция на Netflix става ясно, че актрисата е починала в линейката, а не в дома си ..

Сокол, сокол, тук щука!

Сокол, сокол, тук щука!

Радостни възгласи нададе Ицко Финци, като видя свой приятел, който дойде да го вземе с автомобила си, регистрираха артистичните папараци на "България Днес". Преди това, барнат с шикозен каскет, актьорът цигулар дълго говори по телефона, давайки точната си локация. Снимки: "България

Погнат от гвардията на Стамболийски, Буров бяга с лодка през Дунава

Погнат от гвардията на Стамболийски, Буров бяга с лодка през Дунава

Банкерът политик умира в карцера на Пазарджишкия затвор на 15 май 1954 г. Ех, да бех богатско чедо, Буров да ми беше дедо, дубъл-екстра щех да пуша, мъката с тех да душа. Или пък хавански пури, що ги пушат хора щури, но за бедни като нас стига ни и некой фас. Този стих е от известната частушка на Стоян Миленков - куплетист и трубадур на

Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неловко ми е, пях по-лошо от всички, каза комикът Благодари на публиката, Слави и продуцентите на формата Краси Радков е победител в юбилейния 10-и сезон на "Като две капки вода". Той спечели вота на зрителите в телевизионното шоу за имитации. На финала Краси Радков се обясни в любов на публиката, пеейки емблемата на легендарния Емил Димитров -

Двама мъже са простреляни, единият е с опасност за живота, след скандал на бензиностанция на околовръсното в София. Сигналът за екшъна е подаден в 22, 25 часа тази вечер. По първоначални данни групите се скарали на бензиностанция, на която има и ресторант за бързо хранене. От едната компания извадили оръжие и стреляли в краката на двамата

Какво би съдържала книгата за последните 2 г. от живота на боса на “Левски” Наско Сираков 15 май 2022 г. Известният мъжкар Наско Сираков е седнал, изтощен от емоции. Привел е тялото си напред. Стиснати юмруци са захлупили очите под наведената му глава. Юмруци, пълни с мъжки сълзи. Стадионът пее, Вълка ридае..

Полицията със строги мерки за сигурност за ЦСКА - "Левски"

След двугодишна пауза Йорданка Христова прави концерт

След две години прекъсване Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, Росица Христова, Тони Димитрова, Дичо и Нелина се завръщат на сцената с общ концерт - "Обич и песен"

Пустинен пясък, вода и слънце влязоха в новата колекция на Louis Vuitton (Видео)

Творческият директор на къщата на Louis Vuitton от 2013 г. Никола Гескиер представи новата си колекция в Сан Диего, Калифорния. Колекцията на дизайнера съчетава пустинен пясък, вода и техника

Растения от Земята растат в лунна пръст

За първи път учени наблюдаваха как в лунен реголит пониква кресон (Arabidopsis thaliana) в лабораторията на Университета във Флорида, съобщи Ройтерс. В проби, взети от пръст на Луната

Златка Райкова показа мъжа до себе си, почиват в Дубай

Еротичният модел Златка Райкова пусна в инстаграм кадри от Дубай, където е с новия си партньор в живота. Мъжът до нея е известният тенисист, произлизащ от заможен арменски род, Карен Хачатрян

}