Княгиня Калина на 50 - все по-силно свързана с България
15 Януари 202248230

Единствена от 5-те деца на царя тя говори езика и има BG паспорт. Тук ще посрещне и втори юбилей - 20  г. от сватбата с Китин

Две кръгли годишнини празнува княгиня Калина през 2022-а. На 19 януари единствената дъщеря на цар Симеон II ще навърши 50 г. А на 26 октомври ще празнува 20-годишнината от сватбата си с пътешественика и изследовател Китин Муньос.

От петте деца на царя и царица Маргарита Калина е най-силно свързана с България. Тя е единствената, която избра да живее постоянно тук, има българско гражданство и говори български език.

Миналата година след 12 г. в Мароко Калина, Китин и синът им Симеон-Хасан се преместиха да живеят в България. Така те са близо до царя, към когото княгинята е силно привързана.

“Възхищавам се, обожавам и

страшно обичам баща си

Един поглед между нас е достатъчен, за да се разберем. Баща ми е млад по дух и ме разбира много добре. Винаги е бил моята голяма подкрепа. Когато се разхождам с него в България, се чувствам горда, виждайки обичта и уважението на българите към него”, разказа тя преди време в интервю за испанското списание Hoy Corazon.

За живота на Калина и семейството ѝ в България обаче се знае малко, защото се пазят от медийния интерес.

Българите са много гостоприемни и дружелюбни, разказа княгинята наскоро пред испанското списание Hola. Споделя, че сега живее между “Врана” и Царска Бистрица и работи като част от екипа по проекта за възстановяване на двореца и превръщането му в музей на Третото българско царство. Това се прави по инициатива на царя, а основен двигател е доц. д-р Ивайло Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Иоанна”. Калина

ще работи по рекламата на музея в

международен план и проектира

виртуална обиколка

в него. Със съгласието на царя подготвяме специална зала с нови технологии, разказа тя преди време.

Княгинята демонстрира силна привързаност към България още от първия ден на завръщането на баща ѝ преди повече от 20 г. Тя бе единственото от децата на царя, което пътуваше до София много често дори и в годините, когато той беше премиер.

Сватбата на Калина през 2002 г. в Царска Бистрица пък се превърна в светското събитие на годината не само у нас и събра в България много кралски особи от цял свят. Тази година Калина и Китин празнуват порцеланова сватба. “Няма разковниче, само любов и уважение. Да обичаш, означава да искаш най-доброто за човека, когото обичаш”, казва княгинята.

Калина избра отново България, за да роди тук сина си. Симеон-Хасан проплака на 14 март 2007 г. Месец по-късно бе кръстен в православната вяра в параклиса “Св. Иван Рилски” отново в Царска Бистрица. Негови кръстници станаха мароканският крал Мохамед VI и принцеса Ирина Гръцка. Пак на Боровец малкият Симеончо духна и свещичката за първия си рожден ден.

“В двореца Царска Бистрица се омъжих, изживях бременността си и също така там израсна Симеон-Хасан през първите си две години.

Обичам да се губя в тези гори, да

обикалям планините, яздейки,

да посещавам Боровец и Самоков, да видя пазарите, улиците, хората”, обяснява княгинята своята привързаност към Царска Бистрица.

Докато живееше в Мароко, семейството на царската дъщеря прекарваше много от ваканциите си във “Врана” или в Царска Бистрица. Още от Рабат български език започна да учи Симеон-Хасан, който посещаваше училището към посолството ни.

Най-малкият внук на царя се включваше и във всички инициативи на българската общност там, а на 24 май рецитираше на български. Днес Калина споделя, че Симеончо се чувства щастлив в страната, в която е роден.

Тя пък продължава да усъвършенства познанията си по български език и до днес.

И Калина, и малкият Симеон вече имат BG паспорти. Процедурата по издаването им бе задвижена лично от нея след разговор с тогавашния премиер Бойко Борисов. И лично той им връчи паспортите през лятото на 2017 г.

Китин Муньос също много харесва България и дори няколко пъти прави филмчета за страната ни, с които я рекламира за испанската телевизия. Показа Рилския манастир, направи филм и за “Бистришките баби”. Цялото царско семейство е почитател на самобитните певици от софийското село Бистрица. Изпълнение на фолклорната трупа, която е част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО, беше подаръкът на Калина за 80-ия рожден ден на баща ѝ през 2017 г.

В момента Калина и Китин работят заедно

по документален филм за българското 

културно наследство,

признато от ЮНЕСКО. Тя е сценарист, а той ще е режисьор.

И двамата са авантюристи и обичат да пътешестват. Китин Муньос е посланик на добра воля на ЮНЕСКО, а докато живееха в Мароко, възроди номадския фестивал “МосемаТан Тан”, в който участват 35 племена от цяла Сахара. Традициите и творчеството им бяха съживени от Китин с подкрепата на крал Мохамед VI. ЮНЕСКО обяви фестивала за световно културно наследство.

Преди време Калина разказа, че с Китин си сътрудничат с фондация Falcao Uno Sea Project, която се бори с последиците от катастрофата с морската фауна в Средиземно море. Целта е да се помогне на морските обитатели, фатално засегнати от човешката дейност, например чрез лекуването на морските костенурки, събирането на изоставени рибарски мрежи или почистването на морското дъно от пластмаса, разказа тя.

Сега княгинята подготвя и документален филм за китовете, който скоро ще бъде заснет в Антарктида.

Калина обожава животните. В дома си в Рабат е гледала коне, много кучета, имала е дори магаре. Редовно се грижела и за много спасени костенурки, които след това връщала в гората.

Най-голямата ѝ страст обаче са конете. Княгинята е професионален ездач. Състезаваше се в Мароко и е участвала в много национални и международни турнири. А откакто има BG гражданство, на международните състезания по конен спорт тя се явява от името на България.

Калина е завършила история на изкуството в Лондон. И тъй като и красотата на природата винаги я привлича, беше превърнала дома си в Рабат в своеобразна галерия на

свои произведения, изработени от

намерени кости на животни,

клони от дървета в причудливи форми, корали и пустинни фосили. С фантазия и усет ги беше “преработила” в истински произведения на изкуството, разположени между растенията в градината ѝ. Показва произведенията си само на приятели, но е категорична, че ако един ден реши да прави изложби, първата ще е в България.

Иначе артистичността си княгинята проявява най-често чрез облеклото си. И отново пречупено през българските традиции и култура. Често се облича в българска носия и e голям почитател на шевиците и на народните занаяти - като майка си царица Маргарита и леля си княгиня Мария Луиза.

Преди години, когато Ирина Бокова бе начело на ЮНЕСКО, Калина се появи в централата на организацията в Париж с рокля с българска шевица и пафти.

Синът на президента - абитуриент

Синът на президента - абитуриент

Георги Радев завърши 12-и клас в столичното 138-о училище "Проф. Васил Златарски" Георги, синът на президента Румен Радев, е абитуриент в столичното 138-о училище "Проф. Васил Златарски". Балът му е навръх 24 май. Младежът, облечен в елегантен костюм със сребристо сако, беше посрещнат възторжено от съучениците си пред столичен хотел за

Барманка пита Лена какви песни пее, след като сипва на Хазарта кафе с отстъпка

Барманка пита Лена какви песни пее, след като сипва на Хазарта кафе с отстъпка

Бориславова намаза 20% дискаунт заради рапъра, но не я познаха “Е, само заради него ли?” Леко разочарована, Лена Бориславова произнася репликата, след като барманка в столично заведение е направила отстъпка на нея и Христо Петров-Ицо Хазарта, защото познала певеца. Читател на “24 часа” станал свидетел на куриозната случка

Иван Гарелов: Вуйчо ми се отказа официално от мен заради “Панорама”, никога повече не му проговорих

Иван Гарелов: Вуйчо ми се отказа официално от мен заради “Панорама”, никога повече не му проговорих

Взех модела на епистоларната форма от книгата “Писма до г-жа Z” на Казимеж Брандис Не знам какво накара Иван Славков да ми предложи да водя “Панорама” сам Президентът д-р Желю Желев първи нарече предаването "бръснарница" Имало е “смелчаци”, които предлагали: “Да го махнем този Гарелов...” 27 май, петък, от 18

Преди бала на сина си Радев отиде с дъщерята на театър

Преди бала на сина си Радев отиде с дъщерята на театър

Държавният глава изпрати Георги абитуриент навръх 24 май Преди бала на сина си Георги Румен Радев отиде с дъщеря си на театър - гледаха “Бащата” в Народния театър. Още преди месеци - на спектакъла “Българската Коледа”, президентът и Владо Пенев си говорят за постановката, където актьорът играе главната роля

Олигархът Алишер Усманов се развежда с Ирина Винер

Олигархът Алишер Усманов се развежда с Ирина Винер

Руският милиардер от узбекски произход Алишер Усманов след 30 години щастлив брак  подал молба за развод с треньорката по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, Това става ясно от дело, заведено в масковксия районнен съд под № 205. За новината първи съобщава сайтът StarHit, на когото се позовава агенция РБК. Заявлението е подадено на 4 май

Трендът на баловете в Търново: Дълбоки цепки и маратонки под роклите (Снимки)

Трендът на баловете в Търново: Дълбоки цепки и маратонки под роклите (Снимки)

На съчетание между елегантност и удобство заложиха абитуриентите от втората вечер на дефилетата във Велико Търново. С бели маратонки под роклите дефилираха без никакво смущение по червения килим някои от момичетата. Спортните обувки бяха част от аутфита и на младежи, иначе с папийонки и костюми или в по- непринудени ризи и панталони

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Според закона парламентът трябва да е готов с номинациите до 2 юли 26 магистрати - съдии, прокурори и следователи, ще се състезават за 11 места в професионалната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Мандатът на настоящия състав изтича на 2 октомври. Магистратската общност и парламентът трябва да изберат общо 22-ма нови членове. Т.нар

Точно 146 дни работим за държавата през 2022 година, са изчислили експертите на Института за пазарна икономика (ИПИ), предаде БТА. Държавният бюджет, приет в края на февруари, предвижда публични приходи от над 57 млрд. лв. през 2022 г. Приемайки, че за ден изработваме средно по 392 млн. лева – изчислено на база прогнозирания при приемането на

Футболната легенда Христо Стоичков засне видео обръщение за румънско лайфстайл предаване в една от големите телевизии, като част от кампанията за популяризиране на страната ни. Във видеото Христо Стоичков се обръща с покана към румънските туристи за посещение на страната през предстоящия летен сезон

24 творци и дейци на културата със "Златен век" по случай 24 май

Ето какво подари премиера на папа Франциск

На посещението си във Ватикана премиерът Кирил Петков поднесе подарък на папа Франциск. Това е изработена от вълна рождественска сцена. Тя е направена от деца

Пускат кола на слънчева енергия за 6250 евро

Компанията от Нидерландия Squad Mobility пуска първия градски автомобил със слънчева енергия на цена от 6250 евро. Squad Solar City Car е разработен от двама бивши служители на конкурентната фирма

Тийнейджърската "Турбо" на Николай Пенчев избрана от деца за най-добрата книга

Сборникът с разкази спечели първо място в категорията "Майстори" на конкурса "Бисерче вълшебно" Сборникът с разкази за тийнейджъри “Турбо” от Книгоиздателска къща “Труд” и авторът му Николай Пенчев

Спас Русев развежда хората на Драган Солак, който може да вземе "Левски" (снимки)

Бившият собственик на "Левски" Спас Русев доведе хората на Драган Солак на финала за Купата на България с ЦСКА-София, видя "България Днес". Както стана известно

}