Нашата шевица - "вуду магията", която ни пази от зли очи
16 Януари 20221870

Цветовете, бодовете, мястото около врата, полите и китките са границите, които спират фурии и самодиви да ни навредят

Виждали ли сте кенарените ризи, пъстрите престилки и сукманите на бабите си?

Едва ли!

Децата може да са твърде млади, но това не значи, че няма да се доверят на магията на българските шевици - след като вярват на “Хари Потър” или на Баба Яга! И защо не! След като една островърха черна магьосническа шапка и метла вършат чудеса?

Преди много години се запознах с една жена, която ядеше хляб и оцет, но притежаваше най-невероятната колекция от народни носии и аксесоари към тях. Бяха запазени с много лавандула, тя ги докосваше само с бели ръкавици. Етнографският музей е направо беден спрямо нейната сбирка!

Тя беше издала албум, в който прилагаше майсторството на българката от векове към съвременните дрехи. И какво и защо е то? Какво ни пази от зли сили, затваряйки пътя им през врата, китките, полите? Нали именно точно там са фините бродерии. Разбира се, прекрасни са и тези на пазвата, които се спускат в два реда под яката.

Поговорката “По дрехите ще ги познаете” с цялата си сила важи за облеклото на старите българи. Само поглед към шевиците по дрехата на момата и става ясно от кой род е, от коя махала, че и каква зестра има.

Първите одежди на българките са били

само от риза

и престилка
Леко и удобно за работа на полето. Престилката става за всичко - и дете да носиш, и семена да събереш. Затова по някои краища викат “посевка”. Все още подобни “еднопрестилчени носии” могат да се видят в Родопите, твърди етнографката Ива Филипова. Тъканите са лен и коноп. Памукът се появява по нашите земи доста късно.

Лека-полека бабите ни взели да връзват още една престилка отзад, че и да я украсяват. Така се родили първите “плисирани поли” - бръчниците.

Шевици украсяват краищата на ризата и това не е случайно - червените конци, с които обикновено се веза,

пазят от уроки

и черна магия всички
“входове” на дрехата - пазвата, ръкавите, около врата.
В Разградско даже бродират кръстен знак на разреза по деколтето. А по връзването на колана се разпознава кое момиче се момее, кое е сгодено, а кое - млада невеста.

Едните пускали колана палаво да виси отстрани, а невестите скромно го връзвали на гърба си. Забрадката също трябвало да пази момите от лоши очи, змейове и зли самодиви.

Неслучайно най-много магии се правят с кичури от косата. Затова на сватбата от булката почти нищо не трябва да се вижда. Дори ръкавите на ризата са спуснати над пръстите. Смятало се, че някоя изоставена съперница може да стори магия за бездетство - най-страшната прокоба. А от социална гледна точка момата се хвалела с всичко, което е могла да изработи с ръцете си.

Сватбената риза се пазела и за женитба, и за погребение. Така че, ако съпругът изпревари жена си в отвъдното, да си я познае, като дойде при него, по ризата, че да се съберат пак, гласи едно от старите поверия. Затова
булката се
венчавала с две ризи
- едната да износи, а другата да скатае в раклата за последния си земен ден. Задължително невестата оставяла по нещо недовършено по дрехата - я шев недошит, я бродерия сгрешена. Това било съзнателно - да се знае и помни, че нищо не е съвършено, все нещо още може да се украси и добави.

Пак с цел опазване на плодовитостта най-много катове дрехи са се натрупвали около кръста на жената - по две престилки, 10-метрови колани и тежки пафти закачали там. Чужденци, минали през България през ония далечни години, после се чудели как бременни булки работят по нивите. Мистерията била, че около кръста жените усуквали дългите тъкани колани. Те им служели за чанта, за кесия, че и за опора на рожбите.

Японец възкликнал, като видял как се е пребраждала българката отпреди 2 века. На главата се слагала диадема с рога, върху които се опъва забрадката. И този знак бил за плодородие.

Накитите на българката също имали голямо значение във вярванията и ритуалите. Самото подрънкване на нанизите с пендари, на тежките обици наушници, на нашитите с дребни монети косичници гонело злите сили.
Колкото по-широка е шевицата на ризите, толкова по-млада е жената, която я носи, има пред нея бъдеще, тълкува тайните Ива Филипова. Старите жени се задоволявали с една тъничка ивичка кръстчета по края на фустите.
Най-пищни са
македонските носии
- те преливат от сърмени бродерии, тежат от педи шевици и вити гайтани, греят в ярки червени тонове.

После изведнъж върху домашната тъкан жената току върже да се изфука с фабрична кърпа, щампосана на гюлове - свиден спомен от панаир или донесена от гурбет от любимия. Случвало се мъжете толкова дълго да търсят по света препитание, че понякога сгодявали момата за калпака на наречения за нея младеж.

Днешните момичета трудно ще могат да облекат премените на прабабите си, твърдят етнографите. Те са за по-дребни фигури, с по-тънки кости.

Дантелите по женските дрехи се появяват по нашите земи в края на ХIХ век. На уменията да плетат брюкселските “паяжини” първи се научават моми панагюрки, ходили по Европата. Толкова голяма кокетка била българката, че с дни изработвала кенетата (краищата на забрадките), вплитайки конски косъм в дантелата. Да стои като колосана и да се вижда цялата красота. На главата си слагала тепелък - малко фесче, понякога цялото обшито с парички.

После лека-полека фабричните платове заливат и България. Идват европейските моди с първите женски списания от Австрия, Русия, Франция. Вече се носят маншони, кебове, филцови шапки. Но току отнякъде се подаде някоя нашенска шевица или дантела. Да ни припомни старите умения на сръчните ни прародителки. И в това, в което били убедени - шевиците ни не са случайни, те са портал пред злото! Може да не вярвате, но защо пък не да не извезате нещо дребно на дрехата си.

Сега ще ви разкажа една история.

Българска дизайнерка Ина Асса, дъщеря на известния художник Греди Асса, сътвори от фини нишки от сребро и скъпоценни камъни малко копие на част от национална шевица.

Брошката  беше подарена на английската кралица...

Не я отказа...

Вярвайте в магията на шевиците!

Синът на президента - абитуриент

Синът на президента - абитуриент

Георги Радев завърши 12-и клас в столичното 138-о училище "Проф. Васил Златарски" Георги, синът на президента Румен Радев, е абитуриент в столичното 138-о училище "Проф. Васил Златарски". Балът му е навръх 24 май. Младежът, облечен в елегантен костюм със сребристо сако, беше посрещнат възторжено от съучениците си пред столичен хотел за

Барманка пита Лена какви песни пее, след като сипва на Хазарта кафе с отстъпка

Барманка пита Лена какви песни пее, след като сипва на Хазарта кафе с отстъпка

Бориславова намаза 20% дискаунт заради рапъра, но не я познаха “Е, само заради него ли?” Леко разочарована, Лена Бориславова произнася репликата, след като барманка в столично заведение е направила отстъпка на нея и Христо Петров-Ицо Хазарта, защото познала певеца. Читател на “24 часа” станал свидетел на куриозната случка

Иван Гарелов: Вуйчо ми се отказа официално от мен заради “Панорама”, никога повече не му проговорих

Иван Гарелов: Вуйчо ми се отказа официално от мен заради “Панорама”, никога повече не му проговорих

Взех модела на епистоларната форма от книгата “Писма до г-жа Z” на Казимеж Брандис Не знам какво накара Иван Славков да ми предложи да водя “Панорама” сам Президентът д-р Желю Желев първи нарече предаването "бръснарница" Имало е “смелчаци”, които предлагали: “Да го махнем този Гарелов...” 27 май, петък, от 18

Преди бала на сина си Радев отиде с дъщерята на театър

Преди бала на сина си Радев отиде с дъщерята на театър

Държавният глава изпрати Георги абитуриент навръх 24 май Преди бала на сина си Георги Румен Радев отиде с дъщеря си на театър - гледаха “Бащата” в Народния театър. Още преди месеци - на спектакъла “Българската Коледа”, президентът и Владо Пенев си говорят за постановката, където актьорът играе главната роля

Трендът на баловете в Търново: Дълбоки цепки и маратонки под роклите (Снимки)

Трендът на баловете в Търново: Дълбоки цепки и маратонки под роклите (Снимки)

На съчетание между елегантност и удобство заложиха абитуриентите от втората вечер на дефилетата във Велико Търново. С бели маратонки под роклите дефилираха без никакво смущение по червения килим някои от момичетата. Спортните обувки бяха част от аутфита и на младежи, иначе с папийонки и костюми или в по- непринудени ризи и панталони

Олигархът Алишер Усманов се развежда с Ирина Винер

Олигархът Алишер Усманов се развежда с Ирина Винер

Руският милиардер от узбекски произход Алишер Усманов след 30 години щастлив брак  подал молба за развод с треньорката по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, Това става ясно от дело, заведено в масковксия районнен съд под № 205. За новината първи съобщава сайтът StarHit, на когото се позовава агенция РБК. Заявлението е подадено на 4 май

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Народът е зажаднял за музика, казва прочутият ни кларинетист По време на пандемията кавалджии и акордеонисти станали охранители и хлебари заради пропадналите им концерти Странно, но факт: най-добрите гайдари сред учениците в Котел били софиянци, в Широка лъка учили всички от “Родопа” “Народът е зажаднял за музика

Камиони на сметопочистващата фирма "Титан" са горели тази нощ в базата й в столичния кв. "Княжево". Жители на няколко от южните квартали са чули силни взривове, вероятно от гумите на машините. Един от събудените посред нощ е музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Той е споделил за взривовете във фейсбук страницата си и дори е снимал

Европейците са се показали "алчни", а не "наивни", разчитайки в голяма степен на енергийните доставки от Русия. Това заяви днес в интервю за няколко европейски медии еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Франс прес. "Ние не бяхме наивни, а алчни. Промишлеността ни в голяма степен се изгради около руската енергетика

Мбапе поиска Дембеле и Чуамени

Гунди събра семейство

Гунди отново е на върха с нов рекорд сред почитателите на футбола и книгите и живее свой живот след първото си излизане на пазара през 2018 г. "Това е първата книга

Цитат на Гунди над "Герена"

Девизът на Гунди "Бори се винаги за красива, честна победа" се издигна високо над стадион „Георги Аспарухов“. Това се случи малко преди началото на двубоя на "Левски" с "Лудогорец" (0:1) снощи

24 творци и дейци на културата със "Златен век" по случай 24 май

Министърът на културата Атанас Атанасов връчи днес традиционните награди на Министерството на кулутрата „Златен век”, които се присъждат по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий

Ето какво подари премиера на папа Франциск

На посещението си във Ватикана премиерът Кирил Петков поднесе подарък на папа Франциск. Това е изработена от вълна рождественска сцена. Тя е направена от деца

}