Скоро в Лондон: плащаш, за да караш личната си бензинова или дизелова кола

За всяко пътуване в Лондон с личен бензинов или дизелов автомобил може да започне да се иска такса, твърди "Гардиън". Кметът Садик Хан твърди, че това ще помогне в борбата с изменението на климата, ще намали пътуванията и ще доближи града до целта си да стане въглеродно неутрален до 2030 г. За целта властите ще разработят система за плащане, която ще вземе предвид изминатото разстояние, времето за пътуване и местоположението на автомобила.

Кметът е дал задача на общинската компания Transport for London (TfL) да разработи цялостна система за плащане. Предвид сложността на задачата, тя може да бъде изпълнена не по-рано от 2024 година, но шофьорите могат да бъдат принудени да плащат и преди това.

Дотогава се търсят временни варианти за таксуване, като въвеждането на дневна такса "чист въздух“ за всички пътувания с автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Друго възможно решение е разширяването на зоната с ниски емисии, в която пътуването с по-стари коли струва 12,50 лири. Третият вариант е въвеждането на градска входна такса, от която ще бъдат освободени електрическите возила.

През февруари ще бъде решено дали централната част на друга емблематична европейска столица - Берлин, ще бъде затворена изцяло за автомобили. Ако бъде взето такова решение, в центъра на германската столица ще се появи зона без всякакви коли (било то и електрически) от 88 квадратни километра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене