Фандъкова награди Георги Господинов - най-четеният писател в Столичната библиотека

Йорданка Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова връчи наградата "Писател на годината" за 2021 г. на Столичната библиотека на писателя Георги Господинов. Тя не скри, че той е сред любимите й автори. На церемония днес бяха връчени традиционните годишни награди за писател и читател на годината.

"Столичната библиотека е нещо много повече от библиотека - тя съхранява духа", каза Фандъкова. Тя напомни, че предстои отварянето на нов филиал на Столичната библиотека в район "Овча купел" и благодари на библиотечните работници за усилията им книгите да достигат до повече хора.

През 2021 г. библиотеката има 15 000 нови читатели, а общият им брой е 71 000. Над 55% от читателите на библиотеката пък са млади хора до 28 г. 

"Днес ни се налага да ходим с маски, затваряме си устата, но Слава Богу очите ни остават отворени и те ни помагат да виждаме книгите, които ни помагат да видим и невидимото", заяви Фандъкова.   

"Благодаря на читателите, защото без тях тези книги са мъртви. Без да събуждат, тези книги с очите си, това се превръща в музей, а библиотеката е живо място. Мисля си как всички ние всъщност пишем и четем в тишина, включително в библиотеката. Хубаво е, че Столична библиотека прави такъв празник, защото е хубаво веднъж в годината да се видим. Иначе това е едно невидимо общество - страшно важно, обществото на четящите една книга. Представете си как между нас - пишещите, писателите и читателите стои една книга. Те не се познават, може и да не се срещнат никога, но те водят един непрестанен разговор и този непрестанен разговор е най-важното, което се случва, особено днес, особено в общество, в което разговорът е приключил, прекъснат е. Четенето на книги възстановява разговорът. Другото важно нещо е, че възпитава вкус. Вкусът не е просто някаква естетическа категория, той създава съпротива. Живеем в доста безвкусни времена, защото е лесно да обясниш света през фалшиви новини или фалшиви сайтове за 2 секунди. Книгата иска друг ум, друга скорост, друго потъване. Четенето на книги е личен, естетически и политически въпрос. И трето, което за мен е най-важно, четенето на книги възпитава чувствителност. Това да можеш да влезеш в обувките на един герой, да може да те боли през него е в някаква степен страшно важно за това как се отнасяш, след като затвориш книгата, към друг. Човекът, който чете книга, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка, с която да бие другия, няма свободна мисъл и ръка, с която да пише във фейсбук грозни статуси срещу другия. Човекът, който чете книга обитава друго пространство! Идеята е, че като се върне от това пространство в реалното, ще стане малко по-чувствителен. Това е смисълът на четенето. Рано или късно ние ще се превърнем в книги. Дай Боже рано тази пандемия също ще се превърне в книги и след време идващите след нас ще разберат нещо за това, което сме преживяли. Това е оптимистичен край, че нещата се превръщат в книги. Нека има и читатели", заяви Георги Господинов.  

Той е най-четеният автор от читателите на Столичната библиотека за 2021 г. След него е Захараи Карабашлиев ("Опашката" и "Жажда"), а на трето място е Елена Алексиева ("Прекъсването на Самсара" и "Свети вълк").

Най-четените поети пък са Недялко Йорданов ("Пепел ми на езика") и проф. Цочо Бояджиев ("Книга на разкаянията и утешенията"). 

Читател на годината е доц. д-р арх. Панайот Славов. Най-четящото дете е 7-годишният Александър Маслинков, а най-четящото семейство - Дачеви и децата им Севдалина, Иван и Александра. 

Георги Господинов
Георги Господинов
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене