60 години след смъртта на Мерилин Монро разкриха голяма тайна: Кой е нейният биологичен баща
11 Май 202218560

Мистерията е разбулена в документална лента на френския режисьор Франсоа Помес

До Чарлз Гифорд се стига чрез коса на звездата, от която са извлечени 22% от генетичния профил, ДНК-то е сравнено с това на правнуците му

В друга продукция на Netflix става ясно, че актрисата е починала в линейката, а не в дома си

...истинските неща рядко влизат в обращение. Обикновено това става с фалшивите неща. Ако някога вземете някои от тези неща, за които искате да питате. Ще ви кажа. Всички те идват от истината, нали знаете? Защото иначе е трудно да знаете откъде да започнете, ако не започнете с истината.

60 години след мистериозната смърт на Мерилин Монро тя все така остава загадка, която постоянно предизвиква ентусиастите да опитат да намерят и наредят разпилените парченца от тайнствения пъзел на нейната личност. Собственият глас на тази икона на фаталната жена посреща зрителите още в първите секунди на новата документална лента на Netflix “Мистерията на Мерилин Монро: Нечуваните ленти” (The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes) за още един поглед към живота на звездата.

Продукцията, режисирана от Ема Купър, е изградена върху аудиозаписите на журналиста и писател Антъни Съмърс, автор на книгата за актрисата от 1985 г. “Богиня”. Неговите интервюта включват широк кръг от хора, които са пресекли пътя й.

Голяма част от втората половина на филма е посветена на спекулациите за това дали смъртта на Монро през 1962 г. е самоубийство, случайно предозиране, или, както казва Съмърс, “нещо по-зловещо”. Важен ключ към целия живот и избори на Мерилин, отвели я до края, е заложен обаче още в началото на лентата - в нейното детство.

Ирландският писател признава, че е попаднал на златна мина, когато получава записките на д-р Ралф Грийнсон. Холивудският психиатър лекува Монро в нейните последни години. Именно той открива своята пациентка в безпомощно състояние в нейната спалня във фаталната сутрин на 5 август 1962 г. Аутопсията показва, че смъртта е настъпила вследствие на свръхдоза наркотици - барбитурати. Въпреки различните версии за края на секссимвола официално приетата е самоубийство.

В своите записки д-р Грийнсон отбелязва, че при Мерилин се е наблюдавала тенденция към параноидни реакции. Това не е било проява на шизофрения, а въпросните реакции са били по-скоро мазохистични.

Тази тенденция се е задействала заради страха от отхвърляния на момичето сирак.

Норма Джийн Мортънсън се ражда в Лос Анджелис на 1 юни 1926 г. като третото дете на Гладис Пърл Бейкър, по баща Монро.

Едва на 15 г. Гладис става майка за първи път, омъжвайки се за Джон Бейкър. По-късно се развежда и с втория си мъж Мартин Мортънсън три години преди да забременее с бъдещата звезда, която кръщава на любимата си актриса Норма Талмидж. Момиченцето взема фамилията на бившия партньор на майка си.

Гладис никога не казва на Монро кой е истинският й баща, но актрисата винаги пази снимка на мистериозен мъж с мустаци, шапка от федора и тренчкот. Тъй като майка й е психически и финансово неспособна да се грижи за нея, като дете Норма живее в десетки приемни домове.

Гладис е диагностицирана с параноидна шизофрения и периодично е приемана в психиатрични институции, докато нейната дъщеря сменя приемни родители и прекарва две години в дом за сираци в Холивуд. После минава под опеката на настойници, а едва на 16 г., изправена пред заплахата пак да се върне в сиропиталището, се омъжва за съседското момче Джеймс Дохърти.

Не съм наричала себе си сирак. Аз бях бездомна. Да, не бях свикнала да съм щастлива. Това не беше нещо, на което да разчитам.

Момичето не знае какво е безрезервна бащина грижа и мъж, на когото да се опре и да я обича заради самата нея. Къде е бил нейният биологичен баща? Кой е бил? 

Днес тази тайна бива сензационно разкрита. 

Мистерията е разрешена от френския режисьор Франсоа Помес в неговата документална лента “Мерилин: Нейната последна тайна” (Marilyn, Her Final Secret).

Новината е съобщена от френското списание Paris Match с ексклузивни снимки на заподозрения баща Чарлз Стенли Гифорд. Той бива открит чрез косата на холивудската легенда, с която е извършен ДНК тест.

“Мисля, че една от пукнатините, които оформиха съдбата на Мерилин, беше отсъствието на родителите й. И по-специално за баща й”, обяснява Помес в интервю дни преди премиерата на филма на 11 май.

Помес, съосновател на продуцентската компания Label News, е очарован от Монро от дете, когато гледа класически филми.

“Преди три или четири години мислех как мога да отбележа тази годишнина - разказва той. - Има много документални филми за Мерилин и стотици биографии и аз исках да допринеса с нещо различно. Разбрах, че липсва само една информация: самоличността на биологичния й баща.”

Лаборатория в Тексас в Съединените щати и друга в Тулуза във Франция анализират пробите от косата на Монро, предоставени от нейния фризьор и мъжа, който балсамира тялото й след трагичния край.

След две години експертът от лабораторията в Тулуза Людовик Орландо успява да извлече 22% от генетичния профил на Монро от косата й. ДНК-то е съпоставено с това от слюнката на правнуците на предполагаемия баща.

Помес изтъква, че са имали голям късмет, тъй като намирането на човешки останки в коса без корен е изключително трудно. Но полученото е достатъчно, за да съвпадне с това на Гифорд.

“Това, което най-много ме докосна, беше реакцията на семейството на Гифорд, които бяха развълнувани от неоспоримите доказателства”, признава Помес пред Variety.

Чарлз Гифорд е бил ръководител на смяната на Гладис в Consolidated Film Industries, където по онова време тя работи. В интервю за Lifetime TV Джеймс Дохърти (първият съпруг на Мерилин) казва, че тя е вярвала, че Гифорд е нейният истински баща. Когато славата връхлита Монро, тя се опитва да се свърже с мъжа на снимката, разчитайки, че няма да отхвърли една звезда за дъщеря, но той не пожелава да се срещне с нея.

Неслучайно Мерилин няма късмет във връзките си с мъже.

По време на заснемането на култовата сцена, когато въздушната струя повдига бялата рокля на Монро за филма “Проклетите седем години”, нейният съпруг тогава - Джо Димаджо, е така обзет от ревност, че я пребива. За това свидетелства гримьорката й на снимачната площадка, която прикрива следите от проблемите в брака по раменете на Мерилин. В крайна сметка актрисата и спортната звезда се развеждат.

Не след дълго тя отново е омъжена за интелектуалеца Артър Милър. Бременна е от него, докато снима “Някои го предпочитат горещо”, но губи детето.

Режисьорът на лентата Били Уайлдър казва: “Нямах проблеми с Монро. Монро имаше проблеми с Монро”.

И любовта с Милър не се оказва последната за актрисата. Винаги се подчертава важността на драматичните й интимни отношения с братята Кенеди. Президентът и главният прокурор на САЩ разбират, че е твърде опасно да поддържат контакт с актрисата, тъй като много техни врагове опитват да ги уязвят по този начин. Самата тя също е достатъчно взривоопасна. Пръв се отдръпва Джон Кенеди, а впоследствие и Робърт. Според мнозина главният прокурор е този, които последен разбива сърцето на Монро и има пагубно влияние върху нея.

Монро е замръзнала във времето, с достатъчно интриги около нея и известните мъже, за да подклажда конспиративни теории и да гарантира, че дори шест десетилетия по-късно тя остава медийният подарък, който продължава да дава. Според едни е била убита от ФБР по нареждане на семейство Кенеди. Други твърдят, че е жертва на мафията.

В “Мистерията на Мерилин Монро: Нечуваните ленти” Уолтър Шефер, собственик на частна линейка, разкрива, че тя е била все още жива, когато един от шофьорите я кара към болница в Санта Моника. Д-р Ралф Грийнсън също признава години след това пред друг човек, че тя е починала в линейката, а не в леглото си. След това я върнали у дома.

Оказва се и че Артър Джейкъбс, нейният пиар по онова време, също е бил в дома на Мерилин в онази августова нощ. Неговата вдовица си спомня добре, тъй като двамата били на концерт на Хенри Манчини, но още преди 11 часа вечерта мъжът й получил спешно обаждане и е потеглил към дома на звездата. В същото време според официалната версия чак в 3 през нощта домашната помощница на Монро решава, че има нещо нередно с нея, и се обажда на д-р Грийнсън. Какво се случва между 11 и 3 часа, остава загадка.

Антъни Съмърс заключава, че не е открил доказателства, които да го убедят, че актрисата е била убита, а не е извършила самоубийство. Но е намерил такива, че са били умишлено укрити обстоятелства около смъртта й. Предполага, че това е станало заради нейните опасни връзки с Джон и Робърт Кенеди.

Големите тайни от вътрешния свят на тази икона на сексапила ще си останат такива. Истината действително не би могла да е в обращение така, както всички митове, но винаги е в основата на всичко. И както пише филмовият критик Кристина Нюланд: “Все по-трудно е Мерилин Монро да бъде видяна като истинско човешко същество”.

Добри Джуров,  генералът, който свали със сълзи Живков от властта

Добри Джуров, генералът, който свали със сълзи Живков от властта

Като партизанин е ранен и губи връзка с отряда чак до 9.9.1944 г. Армейски генерал Добри Джуров влезе в българската история с три знакови неща. Първо, той е най-дългогодишният министър на отбраната на България - цели 28 години, 8 месеца и 5 дни - от 17 март 1962 до 22 ноември 1990 г. Второ, има най-голямата заслуга за мирното и безкръвно сваляне

Сталин към Димитров: В Германия трябваше първо да ви убият и после да ви съдят

Сталин към Димитров: В Германия трябваше първо да ви убият и после да ви съдят

Няколко пъти цар Борис III се застъпва за живота на българския комунист На 27 февруари 1934 г. Германия екстрадира Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев, след като съдът ги оправдава по тежкото обвинение, че тримата са подпалили сградата на Райхстага в Берлин. Българският министър-председател Никола Мушанов отказва да ги приеме в България

Благой Георгиев се ожени за Полина

Благой Георгиев се ожени за Полина

Бившият национал на България – Благой Георгиев, се ожени за любимата си Полина. Новината оповести популярният диджей Теди Джорджо в своя фейсбук. Церемонията е била в родния на красавицата Велинград. Дамата на сърцето е сменила два тоалета, научи "24 часа". „Честито на моите големи приятели, най-младото семейство на България

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска: Изгониха ме от биатлона!

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска: Изгониха ме от биатлона!

Атанас Фурнаджиев е близък до спорта ни, вярвам, че нещата ще потръгнат "Изгониха ме от биатлона", призна олимпийската ни шампионка в този спорт Екатерина Дафовска. На Общо събрание преди два дни тя бе сменена като президент на федерацията от Атанас Фурнаджиев, който бе и вице в БФС. "Доста усилия положиха и настоящият министър в оставка Радостин

Йосиф Сърчаджиев и жена му гладни, търсят вкуснотии

Йосиф Сърчаджиев и жена му гладни, търсят вкуснотии

Актьорът Йосиф Сърчаджиев и жена му Райна си търсят най-доброто място за хапване в София, видяха папараците на "България Днес". Артистичното семейство се придвижва с кола до центъра на столицата, за да обядва нещо вкусно. По-гладният от двамата определено е Райна, която почти се бе настанила в едно от заведенията

Свалят гласа на Стефан Данаилов от лента отпреди 40 г. за песен

Свалят гласа на Стефан Данаилов от лента отпреди 40 г. за песен

Гласът на Стефан Данаилов ще бъде свален от лента, на която преди около 40 г. е записана песента му с Кристина Димитрова “Картина за любов”. Сингълът ще заживее нов живот с оригиналното изпълнение на Мастъра, а Кристина Димитрова ще влезе в студио, за да го изпее отново. “Иван Тенев, който е автор на текста, успя да намери лентата в БНР

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Месецът е идеален за море – без тежки жеги, но с приятен бриз Юли ще е с 1-1,5 градуса по-топъл от нормалното и с около 10% по-малко валежи. Това е месечната прогноза на европейския център за средносрочни прогнози, съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев. “Американците дават

Вижте първите страници на "24 часа" от 1 юли през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където

Учени откриха, че кетодиетата помага на стволовите клетки на мишки да оцелеят при стрес Кетодиетата, която набра популярност като бързо средство за слабеене през последните години, може да се окаже и фактор за дълголетие. Предположението е на учени от Университета в Станфорд, които са изследвали как изхвърлянето на въглехидратите от менюто и

Дара Екимова пусна клип със загиналия си баща

Учени: Глобалното затопляне ще топи наличието на омега-3 мастни киселини

Учени от САЩ са установили, че изменението на климата може да намали синтеза на основните омега-3 мастни киселини, произвеждани от планктона, пише сп. "Сайънс"

Сибина Григорова яде и говори

Дори когато си похапва, Сибина Григорова не се отделя от телефона си, видяха разтропаните папараци на "България Днес". Журналистката и съпруга на Асен Григоров седна да обядва и да пийне минерална

Милитао заряза бременна

Защитникът на "Реал" (Мадрид) Едер Милитао е бил шута на бременната си приятелка. С новината гръмнаха бразилските издания вчера. Чаровната Каролина Лима е в деветия месец и всеки момент трябва да

Стефан Командарев мъкне тайнствени кашони

Тайнствени кашони пренася Стефан Командарев, видяха конспиративните папараци на "България Днес". Знаменитият режисьор бързо достави картонените кутии от колата до апартамента си

}