Продадоха на търг скулптура на Пикасо за рекордна за твореца цена

Скулптурата "Женска глава (Фернанд)"
Снимка: Музей "Метрополитън"

Скулптурата "Женска глава (Фернанд)" от Пикасо беше продадена за 48,8 милиона щатски долара на търга на "Кристис" в Ню Йорк, съобщи АФП.

Цената е рекордна за произведение от бронз на Пикасо. Предварителната оценка беше около 30 милиона долара, предава БТА.

Скулптурата беше предложена на търга от музея "Метрополитън" в Ню Йорк, който е получил като дарение друга нейна отливка.

"Женска глава (Фернанд)" е първата значима скулптура в кариерата на Пикасо. Създадена е през 1909 г. и е пример от началото на кубистичния му период. С нея неговите изследвания на художественото изображение преминават в триизмерна форма, обяснява "Кристис" на сайта си. Тази концепция отваря врати за множество нови възможности не само в областта на скулптурата, но и в самото изкуство, проправяйки пътя за много от разработките, които ще последват през 20-и век.

Възползвайки се от отличителните черти на своята муза, в "Женска глава (Фернанд)" Пикасо преосмисля главата и лицето й с фасетирани форми. Изградена с комбинация от фрагментирани геометрични и органично оформени плоскости, творбата е изпълнена с усещане за ритмичен динамизъм. Използвайки нематериалните понятия за светлина и пространство, Пикасо създава произведение, което е едновременно фигуративно изображение на женска глава и почти абстрактна конфигурация от форми, които отразяват светлината.

От "Женска глава (Фернанд)" съществуват около 20 отливки, повечето от които са в големи музеи по света.

На търга бяха продадени също две картини от експресиониста Марк Ротко. Едната - "Без име( Нюанси на червено)" беше купена за 66,8 милиона долара.

Три картини от Клод Моне също предизвикаха интерес. "Парламентът при залез слънце" беше продадена за 75,96 милиона долара.

Друг рекорд в рамките на търга с произведения от 20-и век беше картина "Sugar Shack" на афроамериканския художник Ърни Барнс, който преминава към рисуване, след като приключва кариерата му в американския футбол. При предварителна оценка от 150 000 до 200 000 долара, тя беше продадена за 15,2 милиона долара след 10-минутно наддаване с участието на 22-ма купувачи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене