Неизлагани творби на Марк Шагал показани в Париж, преди да бъдат продадени на търг

Марк Шагал

Неизлагани творби на Марк Шагал са показани в Париж преди да бъдат продадени на търг в Лондон, предаде Франс прес.

Произведенията в преливащи се цветове са рисувани между 1938 и 1984 г. В голямата си част те никога не са били излагани или пускани в обращение на пазара на изкуство след смъртта на художника през 1985 г. в Сен Пол дьо Ванс (Югоизточна Франция), където е погребан, казват от аукционната къща "Кристис".

В творбите присъстват всички символи, скъпи за художника и неговата уникална мечтана вселена: летяща брачна двойка, коне, петел, музиканти, юдаизъм, цирк и свидните на сърцето му градове, предаде БТА.

Те са част от значима колекция от картини с маслени бои, творби на хартия, графики и книги от семейното наследство на художника, роден през 1887 г. във Витебск, тогава част от Руската империя (днес Беларус) и живял в Париж между войните (1923-1939 г.), а след това в САЩ (1941-1947 г.), където пребивава в изгнание, преди да се завърне във Франция през 1948 г.

Шестте ключови творби, представени в Париж, ще бъдат предложени на търг в Лондон на 28 юни заедно с още 16 други оригинални произведения (маслени бои и гваш).

Паралелно ще бъде организирана онлайн продажба на селекция от книги, принадлежали на художника или в които той е участвал, както и произведения на хартия и репродукции, съобщават от "Кристис".

Подобни търгове са планирани за есента в Хонконг, след което в Париж и Ню Йорк. От аукционната къща не разкриват повече подробности за общия брой произведения, включени в тази колекция от семейното наследство на Шагал, нито цялостната й оценка.

Сред произведенията, представени в Париж, са две маслени платна, сред които "Двойка и цигулар". Творбата, нарисувана от Шагал през 70-те години на миналия век, е с оценка между 1,4 милиона и 2,1 милиона евро.

Другото платно, "Художникът и женените в три цвята", нарисувано през 1984 г. от 97-годишния тогава Шагал, е оценено на между 1,1 и 1,7 милиона евро.

Други четири произведения на хартия, съчетаващи техники с гваш, пастел, мастило и молив, са с оценки между 140 000 евро и 351 000 евро. Сред тях са "Етюд за червения кон" (1938-1944) и "Петел на червен фон" (1981).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора

Напишете дума/думи за търсене