Българин строи първата фабрика в Космоса

Българинът Делян Аспарухов е на 28 г. и вече строи първата фабрика в Космоса. 
Кадър: БНТ

Българинът Делян Аспарухов е на 28 г. и вече строи първата фабрика в Космоса. В нея ще се правят продукти с надпис "Произведено в Космоса".

Фабриката е планирана да започне работа от март догодина, разказа самият той пред БНТ. След това космическите фаврикирани сателите ще летят на всеки шест месеца.

"Ако успеем да спечелим повече долари за инвестици, ще почнем по-често да летим. Космическите маркери, които ще произвеждаме, са достатъчно големи, за да могат да летят дори всяка седмица до Космоса. Ще почваме от SpaceX-9 във Флорида и ще кацаме в Юта".

Предприемчивият Делян Аспарухов живее от 25 години в САЩ, а зад гърба си има вече няколко компании. Неговата "Варда спейс" стартира от преди по-малко от 2 години. Той вече има събрани инвестиции за около 55 милиона долара.

Идеята за космическите фабрики му идва като е бил още на 17 години.

Предприемачът е известно име в Силициевата долина, а от скоро и в Маями, където се премества.

За да реализира идеята с фабрика в Космоса, той напуска престижния Масачузетски университет. 2012-2013 година не е било подходящото време, за да започне бизнес. Много е скъпо да се отива в Космоса и да се връща от него, обясни Делян Аспарухов. Първо трябва инвеститор в тези работи, второ - човек, който ги е правил тези работи, да има опит във фабрикирането, трето - експерт ми трябва от SpaceX, каза българинът.

Две неща са важни: да успеем да върнем изобщо нещо от Космоса, и още: ако успеем нещо да върнем от Космоса - материали, за което да ни платят повече, отколкото сме дали, значи сме успели, разкри целите си той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене