Със симпатиите на публиката Украйна спечели Евровизия 2022 (видео)

Оркестър Калуш ликува на сцената. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Украинският оркестър "Калуш" спечели конкурса за песен на Евровизия в Италия в събота вечер с изпълнението си "Стефания", като яхна мощна вълна от обществена подкрепа за емоционална победа, предаде Ройтерс.

Страната събра общо 631 точки, а от тях 439 бяха от публиката.

Изпята на украински, песента-победител слива рапа с традиционната народна музика и е написана в знак на почит към майката на фронтмена на групата Олех Псюк.

Триумфът на музикалното състезание беше приветстван и от президента на страната Володимир Зеленски.

Букмейкърите направиха оркестър Калуш безспорен фаворит за годишното състезание, което обикновено привлича телевизионна аудитория от близо 200 милиона, отчасти въз основа на всеобщата симпатия към Украйна след инвазията на Русия през февруари.

Украинският президент Владимир Зеленски побърза да поднесе своите поздравления:

"Нашата смелост впечатлява света, нашата музика завладява Европа! Догодина Украйна ще бъде домакин на Евровизия", каза той в онлайн съобщение. Победителите по традиция стават домакини на събитието следващата година.

„Благодаря на оркестър „Калуш“ за тази победа и на всички, които ни дадоха своите гласове! Сигурен съм, че и звукът на победата в битката с врага не е далеч“, добави той.

Украйна беше на четвърто място въз основа на гласуване на журито, но спечели с огромна преднина при гласуването на зрителите. Британецът Сам Райдър завърши втори, а Шанел от Испания зае третото място.

Британецът Сам Райдър беше фаворит при гласуването на националните журита и завърши втори в крайното класиране.
Британецът Сам Райдър беше фаворит при гласуването на националните журита и завърши втори в крайното класиране.

Това е третият път, когато Украйна печели годишния конкурс.

В края на появата им на сцената фронтменът на групата използва случая за да отправи молба за спасението на хората в град Мариупол и неговия завод Азовстал .

"Моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на Азовстал веднага!", извика Псюк.

Организаторите на конкурса, заявиха, че няма да бъдат предприети действия срещу групата за използването на сцената за изявлението.

„Разбираме дълбоките чувства към Украйна в този момент и вярваме, че коментарите на оркестър "Калуш" и другите артисти, изразяващи подкрепа за украинския народ, имат по-скоро хуманитарен, отколкото политически характер“, се казва в официалното изявление по този повод.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Списание "Тайм" обяви списъка си за най-влиятелните личности на 2024 г. (Снимки)
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори

Напишете дума/думи за търсене