Каракуди властват по баластриерите

Каракудата е любим обект за риболов през май

Пролетта е времето, когато шарановите риби започват да се хранят активно след дългата зимна летаргия. По нашите затворени водоеми най-разпространена е каракудата. Именно затова тя е и една от най-търсените риби. Особено когато става дума за риболов на плувка или фидер.

Сега тече забрана за риболов на по-голямата част от водоемите в страната. Множество изоставени баластриери и стари речни корита обаче са свободни за риболов целогодишно. Именно в тях през май месец властва каракудата. Такива например са столичните баластриери край Долни Богров, Чепинци, Световрачане и Челопечене. Старозагорци разбиват каракудата на баластриерата край село Ягода, бургазлии - на баластриера Дупките, благоевградчани - на баластриера Проевски. Особено популярни са местата по старото речно корито на Янтра край Велико Търново и в Русенско.

По това време от годината топлолюбивите риби са в размножителен период. Те се изтеглят към плитките участъци и устията на водоемите, за да хвърлят хайвер. Много често можем да видим цели пасажи да се бият в крайбрежните храсти или клонаци. Водени от размножителния си инстинкт, каракудите излизат на дълбочина от педя, където водата вече е затоплена от слънцето. В същинската част от половия период рибата не кълве. Малко преди и веднага след това обаче каракудата е гладна и се храни усилено.

Мами се на всякакви червеи
Мами се на всякакви червеи

Най-важното е да изберем перспективна позиция на самия водоем. В по-дълбоките участъци може да няма и помен от риба, докато в плитчините се прави истински фурор. През май трябва да търсим рибата на дълбочина максимум до 2 метра. Каракудата обича тинестото дъно и полегатите брегове, обрасли с водна растителност.

За каракуда е добре да използваме куки в диапазона №10-№14. Все още каракудата предпочита живата стръв - торен, земен или бял червей. Със затопляне на времето тя се насочва все повече към примамки като варено жито, сладка царевица, топченце хляб или троха. При ваденето е задължително да използваме кеп. Предполага се, че ще ловим каракудите от плитък бряг. При приближаването им към брега рибите шляпат и това предполага откачане.

Каракудата предпочита да се храни през нощта, както и сутрешните часове докъм обяд. Когато напече и температурите се вдигнат над 20-25 градуса, тази риба предпочита да си почива в сенчестите участъци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене