Украински режисьор: Системният бойкот на руски артисти е "неестествен"

Сергей Лозница

Сергей Лозница представи новия си филм на кинофестивала в Кан

Украинският режисьор Сергей Лозница, който представи новия си филм на кинофестивала в Кан, се противопоставя на бойкота на руски артисти заради тяхната националност, въпреки "опустошителната" руска инвазия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Документалният филм "Естествена история на разрушението" на Лозница беше показан в секцията "Специални прожекции". Той е базиран на текст на немския есеист В. Г. Зебалд (1944-2001), в който е описан феноменът на масово унищожаване на цивилното население и германските градове от въздушни нападения на съюзниците през Втората световна война.

Редовно канен на кинофестивала с филми като "Майдан" за украинската революция или "Донбас", 57-годишният Сергей Лозница миналата година беше в Кан, за да представи "Бабин Яр" за избиването на над 30 000 евреи през 1941 г., западно от Киев.

Лозница се различава от повечето свои сънародници. През март той беше отстранен от Украинската филмова академия заради отказа си да постави всички руски творци "под общ знаменател".

"Да решаваш кои са добри и лоши е "гротескно". Подобно отношение е нечовешко. Как определяте какво е да си руснак? Заради паспорта си ли сте такъв, заради гражданството си или заради етническата си принадлежност? Това е хлъзгав път", каза Лозница.

"Аз съм твърдо убеден, че хората трябва да бъдат съдени според техните изявления и индивидуалните им действия, а не според паспортите им", допълва режисьорът.

Някои гласове се надигнаха срещу включването на руснака Кирил Серебренников в конкурсната програма на 75-ия кинофестивал в Кан с филма му "Жената на Чайковски". Режисьорът, който скъса с режима в родината си, живее в Берлин, където се установи след руската инвазия в Украйна.

Филмовият фестивал в Кан обяви в началото на март, че няма да приема руски делегации, докато инвазията на Русия в Украйна продължава. Тази мярка обаче не важи за творци, които са скъсали с режима, припомня агенцията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене