Заснеха изригването на подводен вулкан - дом на акули мутантни (Видео)

Два вида акули били заснети да плуват близо до вулкана Кавачи, разположен на около 24 километра южно на остров Вангуну.

НАСА публикува сателитни снимки на Кавачи в Тихия океан

Сателит на НАСА засне момента на изригване на масивен подводен вулкан в дълбините на Тихия океан край Соломоновите острови. Вулканът Кавачи, е добре познат на учените след океанско изследване, проведено през 2015 г.

Изследователите открили, че много риби и акули обитават свръхзагрятите киселинни води около вулкана, наситени със сяра. Водата съдържа фрагменти от вулканични скали и се смята, че акулите може да са мутирали, за да им помогнат да се справят с екстремните условия.

„Популации от желатинови животни, малки риби и акули бяха наблюдавани вътре в активния кратер, което повдига нови въпроси за екологията на активните подводни вулкани и екстремните среди, в които може да процъфтяват големи морски животни“, пишат учените тогава.

Два вида акули - копринена и риба чук, били заснети да плуват близо до вулкана Кавачи, разположен на около 24 километра южно на остров Вангуну, по време на изследователско посещение. През годините след това учените изследват съществата, живеещи около и вътре в масивния вулкан, чиято основа се простира на 1,2 км до дъното на океана.

Кавачи дори е получил прякора „Шарккано“ (от английските думи shark - акула и volcano - вулкан) заради обитателите в суровите му условия.

Голяма струя обезцветена вода излиза от подводния вулкан Кавачи.
Голяма струя обезцветена вода излиза от подводния вулкан Кавачи.

Скорошното изригване беше заснето от НАСА с помощта на Operational Land Imager – мощен сканиращ телескоп на борда на орбиталния спътник Landsat 8. Той е в състояние да прави подробни снимки на сушата и морето от космоса.

Изображението на НАСА показва голяма струя обезцветена вода, която излиза от потопения вулкан. Според космическата агенция това продължило няколко дни между април и май 2022 г. „Преди тази скорошна дейност бяха наблюдавани големи изригвания в Кавачи през 2014 и 2007 г.“, обясни НАСА в изявление.

Вулканът изригва почти непрекъснато и жителите на близките населени острови често съобщават за пара и пепел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене