Шефът на артистите Христо Мутафчиев: Протестираме, ако не увеличат заплатите

Христо Мутафчиев и Стоян Радев в Народния театър

"Театрите няма да затваряме, но всички представления ще започват с половин час закъснение, към това ще добавим и други протестни акции. Това ще се случи, ако след актуализирането на бюджета, министърът на културата не увеличи заплатите на всички в сектора". Това каза шефът на артистите Христо Мутафчиев на среща с журналисти в Народния театър.
"На празника 24 май премиерът беше в 7 СУ "Свети Седмочисленици", където е учил и каза пред децата, че без знание и култура държавата ни няма да бъде истинска държава. Хубаво е, че го казва пред децата, но е добре да се изпъне пред хората от нашия сектор и да го заяви отговорно. Именно това поставих като въпрос и пред министъра на културата Атанас Атанасов, с когото се срещнах преди дни. Искам в актуализацията на бюджета да се увеличат заплатите на хората и да станат минимум 1 500 лева", обясни още Мутафчиев.
Отговорът на министър Атанасов би, че за първи път тази година имало 100 млн лева, които ще влязат в министерството. "Само че тези пари не са стигнали до моите хора, му казах аз. Кога да ги чакат, като умрат от високи цени на газ, ток, парно, какво? Той ми отговори, че ще стигнат до хората. Накрая на разговора му поставих условие, че ако не успее да привлече пари за нас, в началото на новия игрален сезон ще протестираме. Разбира се, не ефективно, защото след пандемията едва вкарахме отново хората в салоните, но всяко представление ще започне с половин час закъснение, в което актьорите ще обясняват на публиката защо точно правят това. С това няма да ощетим държавата", ядосан е Мутафчиев.
Според него, ако се окаже, че отново хората на изкуството са излъгани, това ще е поредното правителство, което не се вълнува от културата, а само говори. "И пак подчертавам, че това отношение към нас е от 30 години, то не е от сегашното правителство. А ние сме пренебрежимо малко в този сектор. Около 7 000 души сме максимум. Ако държавата не може да се погрижи за 7 000 човека, каква държава е?", пита Мутафчиев.
Той смята и че ако заплатите на хората в сектора се увеличат, това ще е добър знак за младите надежди, които влизат в сферите на изкуството. "Защото никой от завършващите няма да отиде да играе в провинцията за заплата от 800 лева. И това е обяснимо. Едно нормално трудово възнаграждение ще даде възможност на всички млади колеги да започнат в извънстоличните театри, които са една огромна школа, там където са започнали навремето едни от най-големите български актьори", каза още Мутафчиев.
Актьорът даде пресконференция в Народния театър, заедно с режисьора Стоян Радев. Двамата отговаряха на въпроси по повод 50-ото представление на "Плач на ангел" по текст на Стефан Цанев с режисьор Стоян Радев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене