Дудова и Юсеин в решителна схватка

Дудова победи на държавното първенство
Снимки: lap.bg

А ако не се срещнем, пита Биляна

Решителен за Биляна Дудова и Тайбе Юсеин се оказва турнирът по борба в Букурещ този уикенд. След него ще стане ясно коя от двете ще представя България на световното първенство в Белград от 10 септември.

Според определените и обявени правила от Българската федерация по борба победителката в схватка между тях в надпреварата в северната ни съседка ще участва в категория до 62 кг на шампионата на планетата.

"Само едно нещо не ми е ясно, ако жребия или развоят на състезанието са такива, че двете българки не се срещнем в директна среща?", запита Дудова.

Преди месец тя победи съперничката си на държавното първенство в драматична схватка. Предвид резултатите от преборванията им до момента турнирът в Букурещ ще реши спора коя ще пътува за Белград.

Напрежението между двете ни боркини се зароди след решението на федерацията да прати Юсеин на европейското първенство. Световната и европейска шампионка в категория до 59 кг Дудова изригна срещу това. В крайна сметка Тайбе отиде на шампионата на Стария континент и завоюва златен медал.

Юсеин стана европейска шампионка пролетта
Юсеин стана европейска шампионка пролетта

За Юсеин категория до 62 кг е титулярна. В нея тя спечели бронзов медал от олимпиадата в Токио преди година и златен на Евро 2022. Дудова от своя страна се качи в тази категория от тази до 59 кг в началото на този сезон. Тя направи това заради факта, че предишната не е олимпийска. Освен това новата е най-близка до теглото й.

"Когато бях кадетка, тежах около 60 килограма, но не бях най-добрата в България - сподели Дудова в началото на годината. - Имаше и други добри момичета. Тогава треньорите ми казаха да намаля теглото си, за да мога да участвам на международни състезания. В противен случай само ще тренирам и ще губя. Аз тренирам вече 10 години. И трябваше да избирам между 57 и 62 килограма (б.а. - тези двете са олимпийски). Но със сутрешните мерения в два поредни дни преди състезание ми е трудно да остана на 57 кг. Затова реших да опитам на по-горната."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене