Нийл Армстронг бяга на Луната от болката след смъртта на болното си от рак момиченце
05 Август 20229460
Автор: 24 часа

Първият човек, покорил спътника на Земята, никога повече не лети в Космоса след успеха на “Аполо 11”

Пътят на Нийл Армстронг към Луната е бил предопределен от най-трагичното събитие в живота му - смъртта на единствената му дъщеря, която умира в началото на 1962 г. на две години и половина. Така поне твърдят част от биографите му, макар други да не споделят мнението им. Детето има тумор в мозъка и всички опити да бъде спасено са напразни, изтощеният му организъм не успява да понесе тежка пневмония.

Затрогващата история как най-великият астронавт на САЩ, чийто отпечатък от левия крак завинаги ще остане на земния спътник, е избягал в Космоса заради огромната си болка от загубата на малката Карън, бе в основата и на последния игрален филм, посветен на подвига му - “Първият човек”. Епизодът с отнесената на Луната и хвърлена в кратер гривничка на момиченцето обаче е смятан по-скоро за художествена измислица.

Армстронг наистина взема със себе си лични вещи, но никога не разкрива какви са били те дори пред Джеймс Хансен, написал единствената му оторизирана биография. Знае се, че е оставил на Луната частица от първия самолет на братята Райт и бадж на Световната скаутска организация (той е скаут от съвсем малък, изключително привързан към принципите на движението). Никой обаче не знае какво точно е правил командирът на “Аполо 11” в един кратък отрязък от време, когато крачи по Луната извън камерите. Дали се е сбогувал символично с детето си, е загадка, която също е част от романтичния ореол около него.

Карън умира точно на годишнината от сватбата на родителите си

и те никога повече не празнуват този ден. Смъртта на Мъфи, както я наричат галено, безспорно оставя неизлечима рана в сърцето на човека, който първи стъпи на Луната преди 53 г. и произнесе знаменитата фраза: “Една малка крачка за човека, огромен скок за човечеството”. Но и без голямата трагедия неговият път изглежда ясно очертан - от ранното си детство той е свързан с небето и полетите.

Нийл Армстронг се ражда на 5 август 1930 г. в семейството на правителствен одитор, който се мести от град в град заради работата си. Така още преди да е навършил 14 г., Нийл вече е сменял 20 различни училища. Още на 3 г. се научава да чете надписите по улиците, но мечтите му са свързани със самолетите. За първи път се качва на летателна машина на 6 г., а когато родителите му най-после се установяват за по-дълго в родния му град Уапаконета, Охайо, се записва в местния авиоклуб.

Получава лиценз за пилот на 16 години

още преди да е взел шофьорска книжка.

Решава да учи за авиоинженер и избира университета “Пардю” в Индиана, но тъй като семейството му няма достатъчно средства за колеж, кандидатства и е приет в програмата “Холоуей”. По нея правителството отпуска стипендия, а студентът се задължава след първите 2 г. на обучението си да отиде 3 г. на служба в армията, а след това пак да продължи да учи.

Заради опита си на пилот и специалността си Армстронг е пратен да служи в авиацията, като преминава 18-месечно обучение в базата на ВМС “Пенсакола”. Периодът съвпада с войната в Корея и той е пратен на бойното поле, където извършва 78 полета, като при един от тях едва не загива. Крилото на изтребителя му е ударено от противника и той е принуден да катапултира. След трите години служба се връща в университета с три медала.

Малко след като завършва бакалавърската си степен, се жени през 1956 г. за студентката по икономика Джанет Шийрън. Раждат им се три деца - две момчета и момиченце. След смъртта на Карън Армстронг се заравя в работа, започва да поема рисковани мисии, непрекъснато отсъства от дома и това го отчуждава от съпругата му, с която постепенно стигат до разрив след 38 г. брак. След полета до Луната и идването на огромната популярност се прибавя и неистовият страх, че момчетата му Ерик и Марк може да бъдат отвлечени за откуп. Бащата не иска те да последват ужасяващата съдба на 20-месечния син на Чарлз Линдберг - първия авиатор, прекосил сам Атлантика. През 1932 г. бебето е отвлечено, и макар семейството да плаща исканите от похитителите $ 50 000, то е убито. Според биографа Хансен това е една от причините легендарният астронавт да се крие от славата.

Армстронг никога не приема факта, че лаврите са отредени единствено за него и другите двама членове на екипажа на “Аполо 11” - Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, при близо 400 000 души участници в космическата програма. Именно заради човешките му качества, сред които е и уникалното му хладнокръвие в екстремни ситуации (зад гърба колегите му го наричат Ледения капитан), изборът на НАСА пада върху него, когато се решава кой да е първият на Луната. От агенцията били убедени, че той няма да се главозамае от връхлетялото го световно внимание. Така и става.

След университета Армстронг става пилот към Националния консултативен комитет по аеронавтика във военновъздушната база “Едуардс”. След войната в Корея той се уволнява от армията и участва в изпитанията на новите самолети като цивилен авиатор.

В отряда на астронавтите Армстронг влиза през 1962 г. с втората група, тъй като в първата приемат единствено военни пилоти. Съдбата се намеса и тук. Когато разширяват критериите и отварят и за цивилни пилоти, той праща документите си, но със седмица закъснение. Щастливата случайност разпорежда негов близък приятел от базата “Едуардс” да попадне на писмото му и да успее да вмъкне документите в купчината, без никой да се усети.

Дебютът му в Космоса е като командващ екипажа на “Джемини 8”. Така

става първият цивилен астронавт в САЩ

По време на тази мисия трябва за първи път да се пробва скачване с ракетата “Аджена” и то едва не завършва с катастрофа заради неизправност - “Джемини” започва силно да се върти около оста си след скачването. Единствено инстинктът на Армстронг и бързият му начин на действие под напрежение довеждат до успешен краен изход. Този случай окончателно определя решението на НАСА да го определи за командир на “Аполо 11” и за първия човек, който да стъпи на Луната.

Кацането става вечерта на 20 юли 1969 г., но астронавтът оставя отпечатъка от левия си крак върху лунната повърхност в 2 часа и 56 минути на 21 юли. Армстронг престоява на Луната 2 часа и половина. 530 млн. души гледат на живо как той и Олдрин забиват знамето на САЩ.

След завръщането си на Земята командирът и съекипниците му Бъз Олдрин - който стъпва на Луната 19 минути след него, както и пилотът на командния модул Майкъл Колинс остават 18 дни под карантина, за да отпадне рискът от зараза с лунни микроби. След това заминават на турне, наречено “Големият скок”, като навсякъде са посрещани като герои. По онова време Нийл

Армстронг е на 38 години и целият свят е в краката му

“Аз съм и винаги ще бъда старомоден инженер с бели чорапи, роден от втория закон на термодинамиката”, не спира да повтаря той. И категорично отказва да лети повече в Космоса, като избира кариерата на преподавател в университета в Синсинати. Впоследствие става говорител на редица големи компании като например “Крайслер”. Според биографа му Хансен той имал стотици възможности да направи големи пари, но не се е възползвал от нито една.

В последните години на живота си спира да дава автографи, след като разбира, че много от тях се фалшифицират, за да бъдат разпродадени. През 1994 г. съди “Холмарк”, защото използват фразата му за “големия скок на човечеството” без разрешение. Обезщетението, което получава, дарява на университета си в Индиана. Дългогодишният му

бръснар продава кичур от косата му срещу $ 3000

Когато разбира това, астронавтът побеснява и под заплаха от съд го принуждава да дари парите за благотворителност.

Първият брак на Армстронг се разпада през 1994 г. По-късно той сключва втори брак с Керъл Найт, която среща на турнир по голф през 1992 г. Умира на 25 август 2012 г. в събота (през 2000 г. по време на лекция се шегува, че астронавтите никога не умират в събота) от усложнения след операция на сърцето.

Златка Райкова ще става майка за втори път

Златка Райкова ще става майка за втори път

Златка Райкова съобщи официално в Instagram, че е бременна с второто си дете. Хубавата новината бе споделена от  Малдивите. От снимката си личи, че Райкова е в напреднала бременност. "Очакваме рожба и всичко беше планирано и чакано. Не бъдете тъжни за нас. Скоро ще бъдем четирима", пише Златка към фотото

Катарец стана за смях: Снимали полуголата Ивана на стадиона, само за да я докладват на властите

Катарец стана за смях: Снимали полуголата Ивана на стадиона, само за да я докладват на властите

Известен бизнесмен неуспешно се опита да оправдае нахилените си сънародници Известният катарски бизнесмен Мохамед Хасан ал Джефайри стана за смях по цял свят, като се опита неуспешно да защити блесналите очи на сънародниците си, докато те снимат полуголата хърватка Ивана Кнол на стадионите на световното

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново. Първата им сренща е през зимата, по време на снмиките на филма "Юлия Враевска" край село Бели Осъм. Едно момиче от Троян е напът да сбъден мечтата да бъде актриса. Тя е студентка във ВИТИЗ, с гипсиран крак, от колата на баща си наблюдава как режисьорът

Бразилката, ядосала жената на емира на Катар, празнува 22 г. брак

Бразилката, ядосала жената на емира на Катар, празнува 22 г. брак

Дезире Соареш придружава съпруга си, известен журналист, заради годишнината им Бразилката, която ядоса шейхинята на Катар Моза бин Насер, се оказа на световното като подарък за 22-ата годишнина от сватбата си. Дезире Соареш предизвика фурор по света, като махна на шейх Хамад бин Халифа ал Тани и той отвърна

Тенисисти са гей двойка

Тенисисти са гей двойка

Досега няколко световни тенисисти публично говориха за сексуалната си ориентация и признаха, че са гейове. Сега за първи път имаме мъжка двойка, която се разкри. Става дума за французите Фабиен Ребол и Максен Бровил. Двамата споделиха снимка, на която се целуват, в социалните мрежи. С това те публично признаха, че имат връзка

Кубрат Пулев подари амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова

Кубрат Пулев подари амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова

Кубрат Пулев подари реплика на амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова и огромна кошница с червени рози в самия край на концерта й в зала „Арена Армеец“. Той се качи на сцената и й каза, че „цяла България много те обича“. Това предизвика нов взрив от аплодисменти сред 15-хилядната публика, която бе изпълнила до краен предел залата

Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сериалът е адаптация на едноименната видеоигра Двайсет години след унищожаването на съвременната ни цивилизация наемникът Джоел (в ролята Педро Паскал) получава задачата нелегално да изведе 14-годишното момиче Ели (Бела Рамзи) от карантинната зона. Джоел се заема с тази поръчка само заради парите, но впоследствие това се превръща в мисия двамата

Джесика Гюмишева, която е танцьорка по спортни танци и участничка в „Мис България“, бе избрана за съветник от благоевградския депутат от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов. Красавицата е от Сливен, само на 23 години. Причината депутатът да разчита на нея в законодателните си дейности, е това, че Джесика следва право в Нов Български

По колко пъти на месец е достатъчно да сте интимни?

Актьорът Валери Йорданов: Посред нощ ме проверяваха дали съм в болница

В Народния театър работят и качествени хора Скандалът в Народния театър, който започна в края на октомври, вече има още една сюжетна линия. На системи в ендокринологията на “Майчин дом” от понеделник

Михаил Билалов и по БНТ от 5 януари в новия сериал “Вина” на Виктор Божинов

Новият сериал на режисьора Виктор Божинов “Вина” тръгва от 5 януари догодина по БНТ 1. В него се преплитат две основни теми - за виното и вината. В главните роли влизат Владимир Зомбори като Филип

Министър Минеков - успешен рибар с енциклопедия, изрисувана от състудента му проф. Паунов

Библиофилското издание на КК “Труд” е сред най-ценните предложения на Зимния книжен панаир Костадин Костадинов от “Възраждане” избра “Шерлок Холмс” Министърът на културата Велислав Минеков се сдоби

Синът на художника Кольо Карамфилов - Росен, прави изложба в негова чест

"Получиха ми се нещата" е изложба в чест на художника Кольо Карамфилов.   Тя съдържа 11 негови графики, отпечатани след смъртта му от художничката и график Емануела Ковач

}