Едно "й", което проф. Герджиков търси в "24 часа", го вдъхнови за стих

Огнян Герджиков

В забавния езиков спор "войни или воини" се включиха втори професор и цял елитен тим коректори

Как се пише - воин или войн? Отговорът е в най-новото стихотворение на проф. Огнян Герджиков, а музата му се оказа... заглавие във вестник “24 часа”.

“Голи воини на дъгата лагеруват в Родопите”, пише на първа страница, а професорът, ранобуден читател на хартиената медия от години, веднага сигнализира, че има грешка - пише се “воЙни” по неговите думи.

“Тъй като съм с много силно развито чувство към българския език, направих справка с Официалния правописен речник на българския език на БАН. Изданието, което притежавам, е от 2012 г. И речникът показа, че аз съм прав и даже ме похвали”, обясни той реакцията си и дори написа стих:

Й

Отварям аз любимия ми вестник

и гледам “воини” с “и”, но не е кратко.

Да има грешка в този супер вестник,

се случва извънредно много рядко.

Затуй със грижа към езика роден

Ви пращам тези благозвучни строфи.

Езикът трябва да е точен, музикален,

а не да се търкаля кат' картофи.

Куплетите на уважавания поет юрист предизвикаха езиков спор, в който друг професор - езиковедът Владко Мурдаров, е категоричен: “Пише се воИни - с “и”. Ако е с “й”, е война”. виж тук. Същото твърдят и коректорите на “24 часа”, които са сред най-големите експерти на българския език у нас, откакто съществува вестникът. Важно е да се каже, че те освен на знанията си се доверяват и проверяват всичко именно в дебелите речници. Така в Официалния правописен речник на българския език, издание на БАН от 2012 г., пише: “При наличието на дублетни форми дублетът, който не се препоръчва, е даден в курсив”. После на стр. 197 от речника (виж факсимилето) ясно се вижда как думата войн е в курсив, т.е. тя не се предпочита за ползване в книжовния български език.

Стр. 197 от Официалния правописния речник на българския език, издание на БНА, на която се вижда, че думата "войн" е в курсив
Стр. 197 от Официалния правописния речник на българския език, издание на БНА, на която се вижда, че думата "войн" е в курсив
“Ние само спазваме правилата, не ги пишем. Точно както е и със законите в една правова държава”, казаха коректорите на “24 часа”.

Въпреки че очевидно сме прави в този забавен езиков спор, в който никой не е сгрешил, благодарим на проф. Герджиков за усилията му всички да говорят и пишат на правилен български.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене