Започна 12-ият международен филмов фестивал в Пекин

Снимки Радио Китай

Днес в Пекин бе открит 12-ият международен филмов фестивал в Пекин, който се провежда под егидата на Държавното управление по кинематография. Негови организатори са Китайската медийна група (КМГ) и управата на Пекин, съобщи Радио Китай.

Директорът на КМГ Шън Хайсюн заяви в речта си на церемонията по откриването, че киното съществува повече от 120 години, а филмите винаги дават топлина и сила на хората. „Един отличен филм може да стимулира културната индустрия, а филмовият пазар вече е сформирал една цяла индустриална верига. КМГ и градовете Пекин, Шанхай и Чанчун и островната провинция Хайнан съвместно организират четири големи филмови фестивала, всеки от които със своя различна специфика“, каза Шън Хайсюн.

Той добави, че КМГ е свидетел на развитието на филмовата индустрия в Китай и изрази надежда висококачествените филми да се превърнат в модел за Групата. „КМГ ще продължава да задълбочава стратегическия си план за използването на новите технологии и съвременни идеи, за да повиши художествената специфика на продуктите си и да предложи по-добро преживяване на публиката. Същевременно КМГ подготвя редица документални филми и обновява старите с новите технологии“, добави още Шън Хайсюн.

Тазгодишният филмов фестивал в Пекин ще се фокусира върху постигането на повече единодушия и реализирането им на практика, с което да се стимулира общуването между творците от целия свят и новото развитие на филмовия пазар.

В тазгодишния Международен филмов фестивал в Пекин кандидати за наградата „Тиентан“ са общо1450 филма, 1193 от които чужди. След последния кръг оценяване бяха избрани 16 от тях. Сред събитията на фестивала тази година освен конкурса и прожекциите, са и тематични форуми, филмови карнавали, празник на студентските филми и церемония по награждаването. Фестивалът ще продължи до 20 август.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Списание "Тайм" обяви списъка си за най-влиятелните личности на 2024 г. (Снимки)
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори

Напишете дума/думи за търсене